Ελλάδα

Μεταναστευτικό: «Μπαρούτι» σε Βόρειο Αιγαίο – Κατεβάζουν ρολά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο

Ακούστε το άρθρο

Τη δική τους απάντηση στην κυβερνητική καταστολή και τη χρήση βίας δίνουν το πρωί της Τετάρτης, η Χίος, Λέσβος και η Σάμος  προχωρώντας σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και αποκλεισμό σημείων όπου αναμένεται να κατασκευαστούν κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη Χίο στην οποία τα μηχανήματα έπιασαν δουλειά από το πρωί της Τρίτης, στη Μυτιλήνη τα γκρέιντερ και τα εκσακπτικά του στρατού ξεκίνησαν εργασίες το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο η ΟΕΒΕ όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου καλούν τα μέλη τους να βάλουν 24ωρο λουκέτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ αντίστοιχα καλέσματα έχουν εκδώσει Εργατικό Κέντρο, ΣΕΣΝΟΧ, ΑΔΕΥ και Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου. Από τις 11 το πρωί της Τετάρτης  κλείνουν οι υπηρεσίες του δήμου Χίου συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της πλατείας Βουνακίου.

Αποκλεισμό του σημείου στην περιοχή Ζερβού με οχήματα του Δήμου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης (26.2).  Λουκέτο βάζουν και οι υπηρεσίες της Ανατολικής Σάμου από τις 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Πυθαγόρα στις 12.30. Και τα τρία νησιά ζητούν την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων καταστολής από έφτασαν από την Αθήνα με πλοίο.

Την ίδια ώρα το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λέσβου και το  Εργατικό Κέντρο Λέσβου απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα στα πλαίσια της Παλλεσβιακής Γενικής Απεργίας. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.

«Η Διοίκηση του εργατικού κέντρου απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους, στο λαό της Λέσβου, στους φορείς και στα σωματεία του νησιού μας απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης της ΝΔ που θέλουν να μετατρέψουν το νησί μας και τα άλλα νησιά του Αιγαίου σε απέραντες φυλακές ψυχών, σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών που είναι τα θύματα των πολιτικών της Ε.Ε, των κυβερνήσεων, του ιμπεριαλισμού. Η αδιαλλαξία της Κυβέρνησης, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις στην περιοχή Καράβα – Καβακλή, η δημιουργία του νέου hot spot είναι στο χέρι μας να μην περάσουν.

Καταγγέλλουμε στον λαό της Λέσβου, την άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και κρότου λάμψης ενάντια σε μέλη σωματείων του Εργατικού Κέντρου ,συνταξιούχους και φοιτητές, το απόγευμα της Τρίτης στον δρόμο προς Μανταμάδο. Καλούμε το λαό της Λέσβου, τους εργαζόμενους να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που στέλνοντας ΜΑΤ και κλούβες για να εντείνει την καταστολή θεωρεί ότι θα κάμψει την αντίσταση των νησιωτών». Αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.

Μυτιλήνη: Έσπασαν αυτοκίνητο της ΕΛΑΣ-Στην επιταγμένη έκταση ο στρατός

Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας και ένα ακόμα αυτοκίνητο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έσπασαν διαδηλωτές στην Καραβά στη Μυτιλήνη της Λέσβου, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο νησί για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πολίτες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν τα χαράματα στο νησί προκειμένου να διευκολύνουν την πραγματοποίηση εργασιών στην επιταγμένη έκταση συνεχίστηκαν και εχθές, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών. Τα κύρια σημεία των συγκρούσεων ήταν στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα. Δηλαδή στα δύο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση. Τελικά τα μηχανήματα του Στρατού κατάφεραν να εγκατασταθούν στην περιοχή καθώς έφτασαν εκεί χρησιμοποιώντας παράδρομο μέσα από το δάσος στην περιοχή Πετροβούνι. Στην Καράβα οι κάτοικοι είχαν παραταχθεί σε δύο μέτωπα, ένα στην περιοχή του Μανταμάδου στα βόρεια και ένα των προερχόμενων από τη Μυτιλήνη και τα άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής στα νότια.

Πρόεδρος Συνδέσμου Κληρικών Χίου: Θέλουμε διάλογο και η Χίος να αντιμετωπιστεί όπως ο Έβρος

«Ο κόσμος είναι πικραμένος» για όσα συνέβησαν στη Χίο τις τελευταίες 24 ώρες για το μεταναστευτικό δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 χαρακτήρισε «χολιγουντιανή παράσταση που χρήζει συγχαρητηρίων για την αστυνομία όταν αφορά εγκληματίες όχι όταν αφορά ανθρώπους που είναι συνοριοφύλακες για την χώρα και τις οικογένειές τους» τις εικόνες με άνδρες των ΜΑΤ να φτάνουν στο νησί τα ξημερώματα της Τρίτης.

Όπως είπε «η κυβέρνηση εκλέχθηκε για να εφαρμόζει την δημοκρατία, τον διάλογο και την πειθώ. Όταν πράττει με τρόπο που παραβιάζει τις προθέσεις της, αίρει την εμπιστοσύνη των πολιτών». Σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο η κυβέρνηση «θα μπορούσε να πείσει αυξάνοντας τις επιστροφές. Υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια μια άρση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα». «Για να έχουμε εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε απτά δείγματα. Ενώ είχαν υποσχεθεί ότι η Χίος θα ήταν όπως ο Εβρος ως περιοχή απλής καταγραφής αυτό δεν εφαρμόζεται. Αντ’ αυτού είδατε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιβολή αλλά αυτό δεν θα κρατήσει. Θα μείνουμε εδώ όταν φύγουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Πώς θα σταθούν πράγματα που έχουν στηθεί χωρίς εμάς» πρόσθεσε. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου εξέφρασε, ωστόσο, την πίστη του στη νομιμότητα. «Δεν έχουμε όπλα απέναντι στα ΜΑΤ, τα όπλα μας είναι η φωνή και τα σώματά μας. Πόσο θα αντέξει να μας χτυπάει η κυβέρνηση; Ζητάμε να φύγουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ και να ξεκινήσει ένας διάλογος και να αντιμετωπιστεί η Χίος όπως ο Έβρος».

via

Όλη η επικαιρότητα