Κόσμος

Μετανάστες κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο που τους διέσωσε

Ακούστε το άρθρο

Οι κατηγορούμενοι για πειρατεία είναι ηλικίας 15, 16 και 19 ετών

Δικαστήριο της Μάλτας απήγγειλε σήμερα κατηγορίες εναντίον τριών εφήβων μεταναστών για πειρατεία σε ένα μικρό δεξαμενόπλοιο του εμπορικού Ναυτικού, το οποίο τους διέσωσε μαζί με άλλους στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

Tο Πολεμικό Ναυτικό της Μάλτας το Elhiblu 1, έθεσε υπό έλεγχο, την Τετάρτη ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο είχαν καταλάβει οι μετανάστες, τους οποίους είχε διασώσει την Τρίτη το βράδυ στα ανοικτά της Λιβύης.

Το Elhiblu 1, μήκους 52 μέτρων και με σημαία Παλάου, έφτασε το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι της Μάλτας.

«Το δεξαμενόπλοιο, το πλήρωμά του και όλοι οι μετανάστες συνοδεύονται από το Πολεμικό Ναυτικό (…) για να παραδοθούν στην αστυνομία για περαιτέρω έρευνες», ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Το πλοίο αυτό διέσωσε την Τρίτη στα ανοικτά της Λιβύης 108 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 31 γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο μικρές λέμβους και τους οποίους είχε εντοπίσει να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση ευρωπαϊκό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Καθώς όμως το πλοίο πλησίαζε στην Τρίπολη για να αποβιβάσει τους μετανάστες, αυτοί το κατέλαβαν και το ανάγκασαν να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί βόρεια.

«Δεν είναι μετανάστες σε δύσκολη κατάσταση, είναι πειρατές, θα δούνε την Ιταλία μόνο με κιάλια», έσπευσε να δηλώσει χθες, Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες.

Οι κατηγορούμενοι είναι ηλικίας 15, 16 και 19 ετών–ένας από αυτούς είναι από την Ακτή του Ελεφαντστού και οι άλλοι δύο από την Γουινέα.

Σύμφωνα με την μαλτέζικη νομοθεσία, η παράνομη ανάληψη του ελέγχου ενός πλοίου θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από επτά χρόνια έως και ισόβια κάθειρξη.

Όλη η επικαιρότητα