Ελλάδα

Μετανάστες στα σύνορα: Μετακινούνται νοτιότερα στον Έβρο – «Κόκκινος συναγερμός» και στο Αιγαίο

Ακούστε το άρθρο

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Αρκετοί μετακινήθηκαν προς το κεντρικό και νότιο τμήμα του Έβρου – Αγρότες με τρακτέρ και αναμμένους προβολείς περιπολούν για μετανάστες – Φεύγουν από τη Λέσβο εργαζόμενοι σε ΜΚΟ – «Δεν πάει άλλο, δεν χωράνε άλλοι» λένε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Μόριας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης να κρατήσει εκτός της ελληνικής επικράτειας τους χιλιάδες μετανάστες που χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο ποταμό, ενώ ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν και οι ροές από τη θάλασσα.

Οι προσπαθειες στρατιωτικών και αστυνομικών επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα του ποταμού Έβρου τις τελευταίες ώρες προκειμένου να αποτρέψουν μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα.

Μετά το «σφράγισμα» των συνόρων στις Καστανιές, μεγάλος όγκος μεταναστών και προσφύγων κινήθηκε από το μεσημέρι τη Δευτέρας νότια, με υπόδειξη των τουρκικών Αρχών, στην περιολχη του Δέλτα του ποταμού Έβρου στις Φέρες. Περιοχή με πολλά περάσματα προς την ελληνική πλευρά, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού.

Η ισχυρή παρουσία στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων ωστόσο σε καίριες θέσεις, μέσα στη Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) του Έβρου στις Φέρες, έχει αποτρέψει εως στιγμής δεκάδες απόπειρες παράνομης εισόδου στην περιοχή, από 1000 και πλέον μετανάστες και πρόσφυγες, που σχηματίζοντας ομάδες 150 – 200 ατόμων προσπάθησαν να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό χωρίς αποτέλεσμα.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος και η συμβολή των ντόπιων κατοίκων, αφού γνωρίζουν άριστα την περιοχή, το ποτάμι και τα περάσματα του. Όλη τη νύχτα ακούγονταν πυροβολισμοί στον αέρα και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Την εικόνα αυτή επιβεβαιώσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης ο οποίος περιέγραψε ότι «αρκετοί μετανάστες έχουν μετακινηθεί προς το κεντρικό και νότιο τμήμα του Έβρου».

Κατά την εκτίμησή του «η άλλη πλευρά φαίνεται οτι θέλει και ενόψει της επίσκεψης της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο να δείξει καλό πρόσωπο και να το διαχειριστεί επικοινωνιακά». Κατά τον ίδιο «η μετακίνηση γίνεται αυτοβούλως γιατί κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα».

Kυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν πως από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.

Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

-Αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα.
-Συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.

000_1PH4FZ_2
000_1PH4GD

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης. Τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

Αγρότες με τρακτέρ και αναμμένους προβολείς περιπολούν για μετανάστες

Τη δική τους συνεισφορά στην προσπάθεια στρατού και αστυνομίας ν’ αποτρέψουν μαζική είσοδο παράνομων εκατοντάδων μεταναστών στην περιοχή των Φερών, έχουν αγρότες της περιοχής που διαθέτουν τα γεωργικά τους μηχανήματα προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των Αρχών, το οποίο τις τελευταίες ώρες επικεντρώνεται στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου.

Το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, αγρότες των Φερών, οδήγησαν τα τρακτέρ τους στην περιοχή Τσιρόζη στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, ώστε με τους μεγάλους προβολείς που διαθέτουν να βοηθήσουν το έργο στρατού και αστυνομίας, μέσα στο βαθύ σκοτάδι.

“Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες των Αρχών, προκειμένου να αντιληφθούν οι πάντες και κυρίως η Τουρκία πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Η αντίδραση αυτή θα έπρεπε να υπήρχε από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβληματο 2015” λέει στο protothema.gr αγρότης της περιοχής που συμμετέχει στις επιχειρήσεις με το αγροτικό του μηχάνημα, συμπληρώνοντας με νόημα: “Είμαστε αγρότες που ζούμε και πονάμε αυτόν τον τόπο. Αγρότες και ακρίτες ταυτόχρονα”.

Το protothema.gr κατέγραψε το κομβόι τρακτέρ αγροτών των Φερών έως την είσοδο στη Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) του π. Έβρου.

evros_in

Ανεβαίνει το θερμόμετρο 

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στην περιοχή των Φερών του Έβρου, καθώς πάνω από χίλιοι μετανάστες επιχείρησαν ομαδικά να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυνάμεις του στρατού που βρίσκονται στην περιοχή τους έχουν απώθησαν ρίχνοντάς προειδοποιητικές βολές,

Δείτε το βίντεο από το e-evros.gr, με τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στις Φέρες

Φέρες - μεγάλη ομάδα ατόμων επιχείρησε να εισέλθει παράνομα από τα σύνορα.

Λέσβος: «Δεν πάει άλλο, δεν χωράνε άλλοι» λένε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Μόριας

Την ίδια ώρα ο άνεμος που φύσαγε χθες στη Λέσβο δεν βοήθησε μονάχα μικρούς και μεγάλους να πετάξουν τους χαρταετούς τους, αλλα και τις βάρκες των μεταναστών και προσφύγων να προσεγγίσουν τις ακτές του πολύπαθου νησιού, το οποίο εδω και πέντε χρονια έχει προσφέρει τα μέγιστα στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Από χθες το πρωί έφτασαν στη Λεσβο 240 νέοι μετανάστες αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 495 από τότε που ο σουλτάνος άνοιξε τις μεταναστευτικές κάνουλες. Οι 330 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταλύσει σε χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης ενώ οι 165 έχουν ξεμείνει στην παραλία Σκάλα Συκαμνιας.

Οι κάτοικοι της Μόριας συνεχίζουν για ακομη μια ημέρα τα μπλόκα στην είσοδο του χωριού τους αφού όπως λένε «δεν πάει άλλο, δεν χωράνε άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια ούτε και στο νησί» είναι τα λόγια του Θανάση.

Και δεν είναι η μοναδική μορφή αντίδρασης των κατοίκων αφού αργά χθες το απόγευμα και σχεδόν καθε μέρα εκατοντάδες νησιώτες κυρίως νέοι συγκεντρώνονταν πριν την είσοδο της Μυτιλήνης «περιμένοντας» τα καραβάνια των μεταναστών και προσφύγων που προσπάθησαν να κατεβάσουν προς το λιμάνι φωνάζοντας τη λέξη «ελευθερία» και ζητώντας άσυλο. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί ειχαν και χθες δουλειά αφού πριν σταματήσουν την ξεχωριστή αυτή λαοθάλασσα που ειχε ξεκινήσει απο τη Μόρια ειχε νωρίτερα αντέξει τον πετροπόλεμο και τα επεισόδια που ξέσπασαν λιγο μετα τις 12 το μεσημέρι στο κέντρο κράτησης και ειχαν διάρκεια αρκετή ωρα.

Αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσουν δυο αστυνομικοί απο πέτρες ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους οι μετανάστες κατέστρεψαν και τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργιου στη Μορία. Το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρξε μια σχετική ησυχία ενώ μέλη ΜΚΟ συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τα επεισόδια εις βάρος μελών τους απο κατοίκους με πολλά απο αυτά να επισημαίνουν οτι θα φύγουν απο τη Μυτιλήνη.

Τα παραπάνω αποτύπωσαν την εικόνα της Καθαράς Δευτέρας στη Λέσβο μια ημέρα που δεν είχε σε κάτι να διαφέρει απο όλες εκείνες που προηγήθηκαν απο τότε που ο Ερντογαν άνοιξε τα σύνορα προς την Ελλάδα σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η σημερινή ημέρα ξημερώνει με το λιμενικό σώμα να ειναι σε επιφυλακή περιμένοντας τις ενισχύσεις από τη Frontex αλλα και την πιο έντονη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού. Η κατάσταση στη Μόρια παραμένει έκρυθμη ενώ και οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν απο την κυβέρνηση να παρει μέτρα που θα ανακουφίσουν το νησί απο τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Νέες φήμες και αναστάτωση στο ΚΥΤ του Χαλκειούς στη Χίο

Αναστάτωση επικράτησε, εντωμεταξύ,απ αργά το απόγευμα της Δευτέρας όταν ομάδα αλλοδαπών περί τα 100 άτομα ξεκίνησε διαμαρτυρίες ζητώντας να φύγουν από το ΚΥΤ του Χαλκειούς, με αφορμή φήμη που ήθελε τη ναύλωση πλοίου με σκοπό τη μεταφορά προσφυγικού πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για μία ώρα περίπου επικράτησε αναστάτωση με τους Αστυνομικούς να επιχειρούν να πείσουν τους συγκεντρωμένους ότι πρόκειται για fake news, τα περί ναύλωσης πλοίου.

Έπειτα από αρκετή ώρα και μετά από ενημέρωση των leaders των διαφόρων εθνικοτήτων οι συγκεντρωμένοι υποχώρησαν προς το εσωτερικό του ΚΥΤ.

Εργαζόμενοι σε ΜΚΟ αποχωρούν από τη Λέσβο

Μετά και τις επιθέσεις σε βάρος τους πολλοί εργαζόμενοι σε Εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ κυρίως ξένοι υπήκοοι αποχωρούν από την Λέσβο.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας εργαζόμενοι σε Εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ πραγματοποίησαν σύσκεψη και πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί εθελοντές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το νησί μας καθώς έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από εξαγριωμένους κατοίκους σε διάφορα σημεία της Λέσβου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα σε πολλά περιστατικά αφίξεων μεταναστών οι εθελοντές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ ήταν άφαντοι…

Χτες την νύχτα είχαμε πολλές επιθέσεις από εξαγριωμένους κατοίκους της Λέσβου σε εργαζόμενους εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ, σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι έσπασαν και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα…

Όλη η επικαιρότητα