Πολιτική

Μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα ζήτησαν Ομπάμα και Μέρκελ

mr.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα από τα ζητήματα, τα οποία συζήτησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στη Βαυαρία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτύχει μία βιώσιμη ανάπτυξη και μάλιστα σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι Αθήνα και πιστωτές τελικώς θα καταλήξουν σε συμφωνία και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές -με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν αναλυτές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα τεθεί θέμα ελληνικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε συγκεκριμένα την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν «να χαρτογραφήσουν την πορεία της», χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Ανέφερε επίσης ότι είναι ευχαριστημένος που η Ελλάδα έχει σαφώς «δείξει» ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε σε δηλώσεις της ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να κάνει, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Χαρακτηριστικά, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν έχει λυθεί ακόμη».

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως «οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο».

Ακόμη, η κυρία Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει εάν υποσχέθηκε στους συναδέλφους της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Αντίθετα, περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι η αλληλεγγύη από τη μία πλευρά προϋποθέτει και την τήρηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων από την άλλη.

Περισσότερα στο protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα