Ηλεία

Μέτωπο Ηλείων για το «Πάτρα – Πύργος» – Προβληματισμός και κατάθεση προτάσεων

Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η σύσκεψη πολιτικών θεσμικών φορέων της Ηλείας για το μείζον θέμα της κατασκευής του δρόμου “Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό-Τσακώνα”. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης κατατέθηκαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και κατατέθηκαν προτάσεις για τις επικείμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ενό όψει της συνάντησης με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Παρασκευή. Το παρόν έδωσαν νυν και πρώην βουλευτές, δήμαρχοι, υποψήφιοι δήμαρχοι, μέλοι εμπορικών συλλόγων, η Μητρόπολη Ηλείας με την παρουσία του επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου, μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων από όλο το νομό. Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά, ενώ εκφράστηκαν φόβοι ότι το έργο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, λόγω των εμποδίων που ήδη έχουν προκύψει και θα προκύψουν στο μέλλον από την κατάτμηση του φυσικού αντικειμένου σε οκτώ τμήματα.  Όλοι σχεδόν οι ομιλητές τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία γραμμή των Ηλείψν στη συνάντηση με τον υπουργό και αν οι απαντήσεις του δεν κριθούν ικανοποιητικές να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν έλλειψαν οι αντεγκλήσεις και οι στιγμές έντασης, κυρίως για την απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια, αλλά η άποψη που κυριάρχησε ήταν ότι χωρίς ενότητα, σύμπνοια και αποφασιστικότητα δεν θα επετεύχθη ο στόχος.

Φόβοι για εμπλοκή

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος εστίασε στο φλέγον ζήτημα του δρόμου, τονίζοντας πως έχουν οδηγηθεί στο ελεγκτικό συνέδριο 5 από τα 8 κομμάτια για δημοπράτηση, ενώ άμεσα ακόμα ένα θα οδηγηθεί προς έγκριση. Ωστόσο εξέφρασε και τους φόβους του ότι το έργο θα «κολλήσει» και θα υπάρξουν σημαντικές δικαστικές προστριβές που θα καθυστερήσουν σημαντικά το έργο, με αρνητικό στοιχείο της υπόθεσης να είναι τα 8 τμήματα στα οποία έχει χωριστεί και έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα προβλήματα εδώ και χρόνια, αναφέροντας παράλληλα και το ιστορικό της υπόθεσης.

Επίσκοπος κ. Αθανάσιος: «Εντονότερες διεκδικήσεις»

Ο επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος χαρακτήρισε το νομό ως ένα πυλώνα ανάπτυξης, η οποία για να επιτευχθεί χρειάζεται να ολοκληρωθεί το έργο, αναφέροντας πως οι διεκδικήσεις πρέπει να γίνουν εντονότερες αφού αποτελεί ένα έργο πνοή για τους κατοίκους όχι μόνο της Ηλείας αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα.

Κ. Τζαβάρας: «Αβέβαιη η ολοκλήρωση»

Ο βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ Κώστας Τζαβάραςτόνισε ότι το έργο αποτελεί τη μοναδική διέξοδο του νομού προς την ανάπτυξη, ο οποίος έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ως υπεύθυνο για τη μη ολοκλήρωση του έργου όρισε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, που χώρισε το 2015 το έργο σε 8 κομμάτια, κάνοντας την ολοκλήρωσή του εντελώς αβέβαιη. Επιπλέον, στάθηκε και στον αποκλεισμό των βουλευτών της Ηλείας από πρόσφατη σύσκεψη χωρίς να δοθούν ιδιαίτερες εξηγήσεις, ενώ με τη στάση του δείχνει τον εμπαιγμό σε μια από τις πιο πλουτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. «Να βγει σκληρό ψήφισμα προς αποστολή στον Υπουργό, για να καταλάβει το καλό των πολιτών», επεσήμανε.

Γ. Κουτσούκος: «Οδεύουμε σε αδιέξοδο»

Ο βουλευτής με τη Δημοκρατική ΣυμπαράταξηΓιάννης Κουτσούκοςέκανε λόγο για τη μεγάλη αξία και σημασία που έχει το έργο για την Ηλεία, με τις εξελίξεις να δείχνουν ότι οδεύουμε σε αδιέξοδο για το οποίο οι ευθύνες είναι πολλές. Αρχικά η απένταξή του από την Ολυμπία Οδό ήταν καταδικαστική, καθυστερώντας σημαντικά την ολοκλήρωση. Ο κ. Κουτσούκος έκανε μια μικρή αναδρομή από την απόφαση του υπουργού το 2015 μέχρι και σήμερα, μιλώντας για την πορεία των ενεργειών και την προοπτική να το χαρακτήριζε ο υπουργός ως ενιαίο. Οι ενέργειες του κ. Σπίρτζη τον έχουν διαψεύσει εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα πλέον το έργο να παραμένει αβέβαιο και οι διαμαρτυρίες είναι γεγονός πως δε θα έχουν αποτέλεσμα.

Γ. Γεωργιόπουλος: «Διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος παρομοίασε το έργο με το Κυπριακό Ζήτημα, αφού κάθε νέα πρόταση είναι χειρότερη από τις προηγούμενες. Συγκεκριμένα, η τμηματοποίηση αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση και οι φόβοι για μπλοκάρισμά του και επιστροφή στη μια εργολαβία γίνονται ακόμα εντονότεροι. Ο κ. Γεωργιόπουλος πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά σε συναντήσεις και γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και τόνισε την ανάγκη πίεσης απ’ όλους για διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο.

Χ. Χριστοδουλόπουλος: «Οι 8 εργολαβίες είναι θάνατος»

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος εστίασε στη στασιμότητα του έργου που μέχρι στιγμής έχει αφαιρέσει τη ζωή από αρκετά άτομα. Τόσο οι εταιρείες που έχουν κερδίσει τις δημοπρατήσεις όσο και ενέργειες του υπουργείου που καθυστερούν την ολοκλήρωση, είναι οι υπεύθυνοι. Ως ηχηρή χαρακτήρισε την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκέντρωση. «Να γίνουμε μια γροθιά και να διεκδικήσουμε το έργο. Οι 8 εργολαβίες είναι θάνατος», τόνισε ο κ. Χριστοδουλόπουλος που τάχθηκε υπέρ οποιασδήποτε ομόφωνης πρότασης παρθεί στη συγκέντρωση και στόχο έχει το καλό των πολιτών.

Π. Χρονόπουλος: «Έλλειψη σύμπνοιας»

Για έλλειψη σύμπνοιας των πολιτικών αρχών του τόπου έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, που έκανε αναδρομή στα έργα που δεν έγιναν ποτέ στην Ηλεία και θα έφερναν την ανάπτυξή της. «Μάχες κερδίζονται όταν δε σκέφτεται κανείς την καρέκλα του και το αξίωμά του», είπε και κατά το κλείσιμό του υποστήριξε πως παραιτήσεις ίσως βοηθούσαν την κατάσταση και έσφιγγαν τη θηλιά στους κυβερνώντες.

Ν. Χαραλαμπόπουλος: «Πεπεισμένος ο κόσμος»

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Χαραλαμπόπουλοςθέλησε να μοιραστεί το μήνυμα των πολιτών της περιοχής του, που εμφανίζονται πεποισμένοι πως κανείς δεν μπορεί να παλέψει ενάντια στα πολιτικά του πιστεύω και να διεκδικήσει αυτά που θέλει ο λαός περισσότερο.

Μ. Παρασκευόπουλος: «Άγνωστοι όροι η ενότητα και συνεννόηση»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Παρασκευόπουλοςχαρακτήρισε την αδιαφορία της κυβέρνησης ως κάτι μη πρωτόγνωρο, με τις συσκέψεις που γίνονται γενικότερα να μην οδηγούν κάπου. Η ενότητα και συνεννόηση αποτελούν άγνωστους όρους για την Ηλεία, γεγονός που εκμεταλλεύονται όλοι. Η διεκδίκηση ολόκληρου του έργου από τους εμπλεκόμενους φορείς αποτελεί τη μοναδική λύση που ίσως φέρει αποτέλεσμα. Ως πρότασή του κατέθεσε ένα σχέδιο νόμου από τους βουλευτές των δυο περιφερειών που θα κάνει λόγο για ολοκλήρωση του έργου μέχρι και την Τσακώνα με τη διαδικασία των Ολυμπιακών Έργων.

Χ. Γεωργακόπουλος: «Να αντιδράσουμε εντονότερα»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλοςεμφανίστηκε απαισιόδοξος για το δρόμο, υποστηρίζοντας πως αποτελεί μονόδρομο για να βγει η Ηλεία από το τέλμα που έχει περιέλθει. «Η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αμέτοχη στην ολοένα αυξανόμενη λίστα νεκρών από τροχαία. Να ακούσουμε όμως τι έχουν να μας πουν και να αντιδράσουμε εντονότερα», κατέθεσε ως πρόταση ο κ. Γεωργακόπουλος.

Κ. Λάμπρου: «Οι διεκδικήσεις αποτελούν μακροχρόνιο αγώνα»

Το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Λάμπρουανέφερε πως οι διεκδικήσεις για την ολοκλήρωση του έργου αποτελούν έναν μακροχρόνιο αγώνα , στον οποίο όμως δεν έχει επιτυχία ο νομός μας. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μας κοροϊδέψουν άλλο», είπε κλείνοντας.

Μ. Κατρίνης: «Διάσπαση των πολιτικών δυνάμεων»

Στην απουσία βουλευτών και ορισμένων δημάρχων εστίασε ο πρώην βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, που αναφέρθηκε στις λάθος αποφάσεις και στη διάσπαση των πολιτικών δυνάμεων. Ευθύνες όμως απηύθυνε και στον κ. Σπίρτζη, που έσπασε το έργο σε 8 εργολαβίες και δημιουργήθηκε το αδιέξοδο, ενώ τόνισε πως πρέπει η σύσκεψη να γίνει με όλους τους φορείς και να μεταφερθεί η πίεση στους κυβερνόντες με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.

Γ. Χήνος: «Αντιμετώπιση εμπαιγμού με δυναμισμό»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Χήνος κατέθεσε τη διαπίστωσή του πως πλέον ο κόσμος έχει καταλάβει τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη του. Υποχρέωση των αρμόδιων φορέων είναι να αντιδράσουν έντονα, αφού η Ηλεία πρεσβεύει ιδέες για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή συνείδηση και είχε σημαντικό μερίδιο για τη δημιουργία του σημερινού κράτους, αντιμετωπίζοντας τον εμπαιγμό με δυναμισμό.

Τ. Αντωνακόπουλος: «Αντίπαλος η κυβέρνηση»

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΑΣΑ»Τάκης Αντωνακόπουλος σχολίασε έντονα τις κατόχους διοικητικών θέσεων εδώ και χρόνια, αφού δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα κατά τη θητεία τους. «Ο αντίπαλος είναι η κυβέρνηση, με τη λύση να πρέπει να δίνεται από τους τεχνοκράτες. Να πάρουν θέση όλοι για το πως θα κινηθούμε. Είναι η τελευταία ευκαιρία των πολιτικών του τόπου να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τον κόσμο», ανέφερε κλείνοντας.

Λ. Αριστειδόπουλος: «Μάχη μέχρι τέλους»

Αδράνεια της κοινωνίας γενικότερα παρατήρησε ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπης Αριστειδόπουλος, που επικεντρώθηκε στις λάθος κινήσεις που οδήγησαν στο σημείο αυτό. «Μάχη μέχρι τέλους για το έργο χωρίς παραιτήσεις. Όλοι οι φορείς οφείλουν μαζί με συγγενείς των θυμάτων να δώσουμε το παρόν και να πιέσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μ. Αγιομυργιαννάκης: «Πανό στις εισόδους του νομού»

Την πεποίθησή του ότι δε θα γίνει ο δρόμος, κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλοςΜανώλης Αγιομυργιαννάκης ο οποίος «αηδιασμένος» από τον εμπαιγμό της κυβέρνησης έθεσε ως πρότασή του την ανάρτηση πανό στις εισόδους του νομού, δίνοντας ονοματεπώνυμο στους υπεύθυνους, ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει να απαιτηθεί η ολοκλήρωση του έργου λαμβάνοντας παράλληλα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Α. Παρασκευόπουλος: «Οι παραιτήσεις ίσως βοηθούσαν»

Ευθείες βολές προς την Περιφέρεια μέσω του κ. Γεωργιόπουλου «έριξε» το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αντώνης Παρασκευόπουλος, πιστεύοντας πως οι παραιτήσεις ίσως να βοηθούσαν περισσότερο την κατάσταση. Ασπάστηκε την ιδεά του κ. Αγιομυργιαννάκη, τόνισε πως η Ηλεία αποτελεί τον πρώτο νομό που προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας και εξέφρασε την απαισιοδοξία για την ολοκλήρωση του έργου.

Γ. Αργυρόπουλος: «Αντίπαλος το ίδιο το πρόβλημα»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα δημιουργίας» Γιάννης Αργυρόπουλος εμφανίστηκε προβληματισμένος από τη σύσκεψη, καθώς παρατήρησε γενικότερη παράδοση των όπλων από τους φορείς. Ως αντίπαλο χαρακτήρισε το ίδιο το πρόβλημα, ενώ υποστήριξε πως πρέπει να πάνε όλοι οι φορείς στο υπουργείο με πρόταση Καταλήγοντας, στάθηκε στην ανάγκη υλοποίησης της παράκαμψης του Πύργου τόνιζοντας ότι το έργο θα πρέπει να γτάσει τουλάχιστον έως τη γέφυρα του Αλφειού

Ν. Σιαψάλης: «Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σιαψάλης ανέφερε πως πρέπει να γίνουν οργανωμένες ενέργειες, ενώ πρότεινε να γίνουν ανεπιθύμητοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο δεν έδωσαν το παρόν αλλά δεν έχουν αναλάβει και τις ευθύνες που τους αναλογούς. Κάθετος εμφανίστηκε όμως και για την ολοκλήρωση του δρόμου χωρίς να περνάει από Αρχαία Ολυμπία.

Όλη η επικαιρότητα