Κινηματογράφος

Mεξικανικός θρίαμβος στα 87α Βραβεία Όσκαρ

birdman.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με τέσσερα μεγάλα βραβεία έφυγε από την 87η τελετή των Οσκαρ η ταινία «Birdman (H απρόσμενη αρετή της αφέλειας)» του Μεξικανού Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου: καλύτερη ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο πρωτότυπο σενάριο κι καλύτερη φωτογραφία. Αυτό σημαίνει ότι ο Ινιαρίτου σήκωσε τρία βραβεία καθότι ήταν συμπαραγωγός αλλά και συνσεναριογράφος της ταινίας.


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λοιπόν, ένας Μεξικανός κερδίζει το Οσκαρ σκηνοθεσίας αφού πέρσι στην κατηγορία της σκηνοθεσίας βραβεύθηκε ο Αλφόνσο Κουαρόν για το «Gravity».


Ο μεξικανικός θρίαμβος αποτυπώθηκε και στο πρόσωπο διευθυντή φωτογραφίας Εμανουέλ Λουμπέζκι, ο οποίος πέρσι είχε σηκώσει το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας για το «Gravity» και εφέτος, σήκωσε ένα δεύτερο βραβείο φωτογραφίας για το «Birdman»!

Διόλου τυχαία που ο ίδιος ο Ινιαρίτου σχολίασε μεταξύ αστείου και σοβαρού το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να επανεξετάσει τον νόμο περί μετανάστευσης και της χορήγησης πράσινης κάρτας εργασίας! Και φυσικά αφιέρωσε το βραβείο του στους  «compatriotas Mexaicanos» (Μεξικανούς συμπατριώτες).


Τέσσερα όμως ήταν και τα βραβεία που απέσπασε το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Αντερσον. Τιμήθηκε στις κατηγορίες των κοστουμιών, μακιγιάζ/ κομμώσεων, σκηνογραφίας/ διεύθυνσης παραγωγής και μουσικής του κατά το ήμισυ Ελληνα Αλεξάντρ Ντεσπλά που εφέτος ήταν υποψήφιος και για το «Παιχνίδι της μίμησης». Ειρωνεία όμως που ο άνθρωπος τον οποίο όλοι ευχαριστούσαν, το πνεύμα πίσω από την δημιουργία του «Ξενοδοχείου Grand Budapest», ο σκηνοθέτης Γουές Αντερσον δεν κέρδισε πουθενά. Σίγουρα πάντως η ταινία δικαιώθηκε με τα Οσκαρ που πραγματικά άξιζε και το γεγονός ότι κάθε τι στην ταινία είναι χειροποίητο έπαιξε σίγουρα ρόλο για τις βραβεύσεις αυτές.

Η Τζουλιάν Μουρ βραβεύθηκε για το «Still Alice»

Στους ρόλους καμία έκπληξη, κέρδισαν όλα τα φαβορί: Α γυναικείου ρόλου για την  Τζουλιάν Μουρ για την καθηγήτρια γλωσσολογίας που παθαίνει Αλτζχάιμερ στο «Still Alice», Α ανδρικού ρόλου για τον Εντι Ρεντμέιν ως Στίβεν Χόκινγκ στην «Θεωρία των πάντων», Β’ γυναικείου ρόλου για την Πατρίτσια Αρκέτ στο «Μεγαλώνοντας» και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Τζ. Κ. Σίμονς που στο «Χωρίς μέτρο» υποδύθηκε τον πιο σκληρό καθηγητή Ωδείου στην ιστορία του σινεμά και ενδεχομένως των ωδείων.

Ενώ το «Still Alice», η «Θεωρία των πάντων» αλλά και το «Μεγαλώνοντας» δεν κέρδισαν σε καμία άλλη κατηγορία, το «Χωρίς μέτρο» μέτρησε τρία συνολικώς βραβεία. Εκτός από το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου κέρδισε επίσης για το μοντάζ και το ηχητικό μοντάζ του.

Ο Εντι Ρεντμέιν έκανε σαν τρελός από την συγκίνησή του για το βραβείο που κέρδισε ως Στίβεν Χόκινγκ για την «Θεωρία των πάντων»

Δεκατρείς μεγάλου μήκους ταινίες (μαζί με το ντοκιμαντέρ «Citizenfour» και το κινούμενο σχέδιο «Big hero 6») βραβεύθηκαν στα εφετινά Οσκαρ και αυτό σημαίνει ότι η τάση πλέον είναι τα βραβεία να μοιράζονται. Τα περισσότερα βραβεία τα κέρδισαν δυο ταινίες και ήταν μόλις τέσσερα για την κάθε μία.  Και οι οκτώ ταινίες που ήταν υποψήφιες για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας κέρδισαν από ένα τουλάχιστον βραβείο αλλά κάποιες όπως το «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ δεν κέρδισαν πουθενά.

Το εσώρουχο και η μαύρη κάλτα του Νιλ Πάτρικ Χάρις

Μόνο στα Οσκαρ κινηματογράφος, πολιτική, κοινωνική συνείδηση, νοσταλγία και glam μπορούν συνδυαστούν τόσο αρμονικά. Και αυτό έγινε για μια ακόμη φορά κατά την διάρκεια ενός πραγματικού υπερθεάματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ για 87η φορά στην Ιστορία του στο Λος Αντζελες.

Στις στιγμές που ξεχώρισαν συγκαταλέγω έναν πολιτικό λόγο με μηνύματα για την σημερινή καταπίεση των Μαύρων στην Αμερική τον οποίο έδωσαν ο ράπερ Κόμον και ο Τζον Λέτζεντ που κέρδισαν το Οσκαρ τραγουδιού για το «Glory» της ταινίας «Σέλμα» (προκαλώντας δάκρυα σε όλη την αίθουσα). Εντύπωση μου έκανε και η Lady Gaga που τίμησε με ένα τραγούδι τα 50 χρόνια της ταινίας «Η μελωδία της ευτυχίας». Λίγο αργότερα, η Τζούλι Αντριους, η πάλαι ποτέ Μαρία της «Μελωδίας» πήρε την σκυτάλη από την Lady Gaga για να ανακοινώσει το Οσκαρ καλύτερης μουσικής. Μια ωραία συγκινητική στιγμή όπως και η αναφορά σε αυτούς που πέθαναν πέρσι τους οποίους παρουσίασε η Μέριλ Στριπ.

Στο ντεμπούτο του ως παρουσιαστής της τελετής, ο Νιλ Πάτρικ Χάρις τα πήγε πολύ καλύτερα απ’ ότι πέρσι ο Σεθ Μακ Φαρλέιν. Είχε κάτι από τον αέρα του πάλαι ποτέ παρουσιαστή των Οσκαρ Τζόνι Κάρσον. Επίσης, του έμοιαζε και λίγο. Βέβαια, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τον Τζόνι Κάρσον να εμφανίζεται στη σκηνή φορώντας μόνο ένα λευκό εσώρουχο και μαύρες κάλτσες, όμως ο Χάρις το έκανε σε ένα κλείσιμο του ματιού προς το «Birdman» όπου βλέπουμε τον Μάικλ Κίτον να κάνει αυτό ακριβώς περπατώντας στο Μπρόντγουεϊ!

Τα σκετς ήταν έξυπνα. Η τραγουδιστική εισαγωγή του Χάρις με την Σάρα Κέντρικ διακόπηκε από τον Τζακ Μπλακ που σηκώθηκε από το κοινό, ανέβηκε στη σκηνή και κατά κάποιο τρόπο εξέφρασε αυτό που πολύς κόσμος πιστεύει: ότι τα νούμερα μιούζικαλ στα Οσκαρ είναι πολύ βαρετά! Ο Χάρις επεσήμανε επίσης την τεράστια  εισπρακτική επιτυχία της ταινίας «Ελεύθερος σκοπευτής» του Κλιντ Ιστγουντ η οποία στα 300 εκατομ. Δολάρια μόνο στις ΗΠΑ έκανε τα μισά περίπου των εσόδων των οκτώ υποψήφιων ταινιών για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Ωστόσο η ταινία του Ιστγουντ αρκέστηκε μόνο στο Οσκαρ του ηχητικού μιξάζ.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, ο νεαρός σεναριογράφος Γκράχαμ Μουρ εξομολογήθηκε  ότι όταν ήταν μόλις 16 χρονών αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει επειδή ένιωθε «παράξενος και διαφορετικός». Δεν το έκανε και χρόνια αργότερα να που κέρδισε το Οσκαρ για το σενάριο του «Παιχνιδιού της μίμησης», την ιστορία ενός άλλου «παράξενου και διαφορετικού ανθρώπου» του επιστήμονα Αλαν Τούρινγκ ο οποίος του άλλαξε την ζωή. «Είναι ειρωνεία που ο Αλαν Τούρινγκ δεν βρέθηκε ποτέ πάνω σε μια σκηνή» είπε για τον άνθρωπο που έσπασε τον κωδικό Enigma. «Εγώ δεν το αξίζω όσο εκείνος.» Το «Παιχνίδι της μίμησης» δεν κέρδισε σε καμία άλλη κατηγορία.

Στους ευχαριστήριους λόγους η Πατρίσια Αρκέτ ξεσήκωσε το κοινό (η Μέριλ Στριπ σηκώθηκε όρθια με υψωμένη την γροθιά) μιλώντας για το δικαίωμα σε  ισότητα στους μισθούς (στην Αμερική οι γυναίκες και οι Αφροαμαερικανοί πληρώνονται λιγότερο) και ο Τζ. Κ. Σίμονς νικητής στην κατηγορία του Β’ ανδρικού ρόλου για το  «Χωρίς μέτρο» ήταν πολύ γλυκός όταν πρότεινε στο κοινό να στους τηλεφωνεί και να μην τους στέλνει μηνύματα ή email. «Τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο βραβείο».

Αλλά και ο Πολωνός Πάβελ Παβλικόφσκι με το ξενόγλωσσο Οσκαρ στο χέρι για την «Ida» ήταν πολύ ειλικρινής μέσα στον ενθουσιασμό του. «Κάναμε  μια μικρή ασπρόμαυρη ταινία και ιδού που βρεθήκαμε! Στον πυρήνα του glam και του θορύβου!»

Όλα τα βραβεία

Ταινία: Birdman (H απρόσμενη αρετή της αφέλειας)

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου – Birdman

Α ανδρικός ρόλος: Εντι Ρεντμέιν – Η θεωρία των πάντων

Α γυναικείος ρόλος:  Τζουλιάν Μουρ – Still Alice

Β ανδρικός ρόλος: Τζ. Κ. Σίμονς – Χωρίς μέτρο

Β γυναικείος ρόλος:  Πατρίσια Αρκέτ – Μεγαλώνοντας

Σενάριο βασισμένο σε ξένο υλικό:Το παιχνίδι της μίμησης (Γκράχαμ Μουρ)

Σενάριο πρωτότυπο: Birdman (Αλ. Γκ. Ινιαρίτου, Νίκολας Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις,  Αρμάντο Μπο)

Φωτογραφία: Birdman (Εμανουέλ Λουμπέζκι)

Μοντάζ: Χωρίς μέτρο (Τομ Κρος)

Σκηνογραφία/ καλλιτεχνική διεύθυνση: Ξενοδοχείο Grand Budapest (Aνταμ Στοκχάουζεν, Ανα Πίνοκ)

Κοστουμια: Ξενοδοχείο Grand Budapest (Μιλένα Κανονέρο)

Μακιγιάζ – κομμώσεις: Ξενοδοχείο Grand Budapest (Φράνσες Χάνον, Μαρκ Κούλιερ)

Μουσική: Ξενοδοχείο Grand Budapest (Αλεξάντρ Ντεσπλά)

Τραγούδι: Glory από την ταινία Selma (Κόμον, Τζον Λέτζεντ)

Οπτικά εφέ: Interstellar

Ηχητικό μιξάζ: Χωρίς μέτρο

Ηχητικό μοντάζ: Ελεύθερος σκοπευτής

Ξενόγλωσση ταινία: «Ida» (Πολωνία, Πάβελ Παβλικόφσκι)

Κινούμενο σχέδιο: Big Hero 6 (Νοτον Χολ, Κρις Γουίλιαμς, Ρόι Κόνλι)

Ντοκιμαντέρ: Citizenfour (Λόρα Πόιτρας, Ματίλντ Μπονεφόι, Ντερκ Γουϊλούτζκι)

Μικρού μήκους κινούμενο σχέδιο: Feast

Μικρού μήκους μυθοπλασίας : The phone call

Μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: Crisis hotline Veteran Press 1

Πηγή: tovima.gr

Όλη η επικαιρότητα