Κόσμος

Μεξικό: Στους 107 οι νεκροί από την έκρηξη στον πετρελαιαγωγό

Ακούστε το άρθρο

Στους 107 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στον πετρελαιαγωγό στο κεντρικό Μεξικό, ενώ 40 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο αγωγός μεταφοράς βενζίνης υπέστη διάτρηση στις 18 Ιανουαρίου από άτομα που επιχείρησαν να κλέψουν καύσιμα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας μεγάλος πίδακας βενζίνης.

Η διαρροή προσέλκυσε περίπου 700 κατοίκους της Τλαουελίλπαν, μιας κοινότητας 120 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, ανάμεσά τους ολόκληρες οικογένειες, που έσπευσαν για να μαζέψουν καύσιμο με μπιτόνια και κάδους. Αλλά μια έκρηξη στο σημείο προκάλεσε μια τεράστια σφαίρα φωτιάς.

Η τραγωδία σημειώθηκε ενώ η κυβέρνηση του νέου Mεξικανού προέδρου, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έθετε σε εφαρμογή μια εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση των κλοπών καυσίμων, μάστιγας που το 2017 στοίχισε περίπου 3 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια στο μεξικανικό κράτος. Τα κλεμμένα καύσιμα πωλούνται σχεδόν μισοτιμής, σε σχέση με την τρέχουσα αξία τους στην αγορά.

Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ δέχεται επικρίσεις για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση, ενώ εγείρονται επίσης ερωτήματα όσον αφορά το γιατί η Πέμεξ καθυστέρησε τόσο να σταματήσει τη ροή στον αγωγό, καθώς γνώριζε ήδη ώρες πριν σημειωθεί η έκρηξη πως υπήρχε διαρροή.

Μηχανικός της Πέμεξ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα πως αρχικά η διαρροή είχε απλά σχηματίσει μια «μικρή λιμνούλα», πριν μετατραπεί σε «σιντριβάνι», και «μέσα σε 20 λεπτά από την εκτίμηση αυτή, η εταιρεία ήταν σε θέση να προχωρήσει σε ενέργειες». Ωστόσο, δεν κατέστησε σαφές εάν οι «ενέργειες» αυτές συμπεριέλαβαν τη διακοπή της ροής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πέμεξ, ο Οκτάβιο Ρομέρο, τόνισε πως οι εργαζόμενοι στη δημόσια επιχείρηση ακολούθησαν το πρωτόκολλο, ενώ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν θεωρεί πως υπήρξαν σφάλματα και παραλείψεις ή εάν υπάρχουν υπόνοιες για διαφθορά που να εξηγούν την καθυστέρηση της διακοπής της ροής. «Όλα θα εξεταστούν», διαβεβαίωσε.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μεξικού, Αλεχάντρο Χερτς, ανήγγειλε πως διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί εάν υπήρξε αμέλεια σε βαθμό κακουργήματος και ότι οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις εντός της εβδομάδας.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα