Αρθρογραφία

Μη κυβερνητικοί προστάτες

mallios_2_0_0_0_3_0_0_0_1_9_2_0_1_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ήταν  λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν με πλησίασε γνωστός μου και  φίλος και ζήτησε την υπογραφή μου για την ίδρυση Συλλόγου Προστασίας της Παραλίας, λέγοντάς μου συμπληρωματικά πως μόλις υποβληθεί αρμοδίως το εγκεκριμένο καταστατικό θα πάρει επιδότηση από το Υπουργείο .

Απέφυγα την ιδρυτική υπογραφή μου, λέγοντάς του ότι θα γίνω μέλος του Συλλόγου μόλις εγκριθεί το καταστατικό του και ότι θα είμαι παρών ούτως ή άλλως, για ότι χρειαστεί, για την προστασία της παραλίας και του περιβάλλοντος  και για την επίτευξη των σκοπών του.

Φυσικά δεν με ξαναενόχλησε ,προφανώς δεν με χρειάστηκε, πιθανόν με απέφυγε κιόλας, άλλωστε ήταν πολύ εύκολο να μαζέψει τις πρώτες υπογραφές για την αναγνώριση ,αλλά και κατόπιν θα μπορούσε να φτιάξει και μία ψεύτικη λίστα με πολλές εκατοντάδες μέλη του συλλόγου, μάλιστα δε να έχει και παρουσία στα ΜΜΕ, ακόμη δε και δραστηριότητα δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και της παραλίας.

Πολύ αργότερα κατάλαβα ότι ο Σύλλογος ήταν μόνο σύλλογος σφραγίδα, ήταν μία μη κυβερνητική οργάνωση, ΜΚΟ χάριν συντομίας, η οποία πιθανόν να εισέπραξε , τουλάχιστον στην αρχή, κρατικά χρήματα «δια την επίτευξιν των σκοπών»,ίσως και αργότερα ,χωρίς όμως να μπορώ να πιστοποιήσω περισσότερα, γιατί δεν ακούστηκε κάτι στην περιοχή.

Έτσι απλά ,αλλά για πιο σοβαρές περιπτώσεις σύνθετα και με άνωθεν στηρίξεις, μπορούσε ο οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον αν είχε και κυβερνητικά στηρίγματα,  να ιδρύσει μία ή περισσότερες ΜΚΟ  και να ανοίξει οικονομικές παρτίδες με τα κρατικά ταμεία, ώστε να λαμβάνει  χρηματοδότηση, δήθεν για την επίτευξη των σκοπών κλπ. ,στην ουσία όμως για την τσέπη του ιδίου και των ιδρυτικών μελών.

Συνήθως χρειάζονταν και κομματική ταυτότητα, αλλά αυτό δεν ήταν εμπόδιο, αν στην διοίκηση συμμετείχαν υπερκομματικά όπως λέγονταν μέλη , ή κομματικά από διάφορους χώρους και υπήρχε πλουραλισμός στο φαγοπότι, γιατί κατά κανόνα, αφού υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις, περί φαγοποτίου επρόκειτο  και τούτο το διαπιστώνουμε τώρα ,που κάτι, κάπου σκάλωσε και άρχισαν οι αποκαλύψεις.

Να δούμε όμως αν το κράτος θελήσει και φυσικά αν μπορέσει να ελέγξει τις χιλιάδες ΜΚΟ και δεν αναφέρομαι εν προκειμένω στον Σύλλογο που προανέφερα, να ελέγξει αυτές που έλαβαν πολλά εκατομμύρια  και έτρωγαν τα τρωκτικά τους με χρυσά κουτάλια, ανεξέλεγκτα και χωρίς παραστατικά, προβάλλοντας μάλιστα γελοία αντικείμενα εργασιών και  υποστήριξης.

Και η ουσία βέβαια της υπόθεσης είναι, πέραν των ελέγχων και των ποινικών διώξεων, να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία τα κλεμμένα, να κατασχεθούν ατομικές περιουσίες και να  δημοσιοποιηθούν όλα τα  ευρήματα, ώστε να παραδειγματισθούν οι επόμενοι επίδοξοι  μη κυβερνητικοί προστάτες, και να σταμτήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα