Ηλεία

Μια… απροσπέλαστη χώρα για ΑΜΕΑ!

Ακούστε το άρθρο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ  ΓΡΑΦΗΣ  ΤΥΦΛΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ» ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο Τ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

Ένα χρήσιμο και  σημαντικό σεμινάριο διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο  το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης  & φροντιστήριο  «Επίκεντρο» στην Αμαλιάδα της κας Βασιλικής Τράπαλη,  για την  εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής  Braille, δηλαδή του συστήματος  γραφής που χρησιμοποιείται από άτομα με προβλήματα όρασης.

Εκπαιδευτής ήταν ο κ. Τάκης Αλεξανδράκης δικηγόρος, ο οποίος τυφλώθηκε από ιατρικό λάθος στα 14 του χρόνια. Ο κ. Αλεξανδράκης έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανάδειξη των δικαιωμάτων  των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τα μαθήματα γίνονται υπό την αιγίδα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και  ο κ. Αλεξανδράκης εκτός από την πρακτική πλευρά των μαθημάτων, έθιξε αρκετά ζητήματα σχετικά με την προσβασιμότητα για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Στην Ηλεία,   τέτοιο σεμινάριο διοργανώνεται για πρώτη φορά, όπως ανέφερε η κα Τράπαλη, αφού μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν σε μεγάλες πόλεις. Σε αυτό συμμετέχουν  εκπαιδευτές Ειδικής Αγωγής, ψυχολόγοι,  εργοθεραπευτές κ.α.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, όπως είναι η Αμαλιάδα, να οργανώσουμε ένα σεμινάριο εκμάθησης ανάγνωσης και γραφής Braille και είναι ιδιαίτερη τιμή που εκπαιδευτής είναι ο κ. Τάκης Αλεξανδράκης», δήλωσε η κα Τράπαλη.

Κατάρριψη των λανθασμένων στερεοτύπων…

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξανδράκης, τόνισε ότι στόχος είναι η δυνατότητα που δίνεται να εκπαιδευτούν άνθρωποι που είναι επιστήμονες πάνω στην γραφή και ανάγνωση των τυφλών: «Είναι πολύ σημαντικό ότι έρχονται σε επαφή με την αναπηρία και με αυτό τον τρόπο αποκτούν μια εξοικείωση, καταρρίπτοντας έτσι και κάποια λανθασμένα στερεότυπα που ενδεχομένως να είχαν στο μυαλό τους και παράλληλα αποκτούν ως εφόδιο για την πορεία σε κάποια παράλληλη στήριξη σε σχολείο για κάποιο παιδί με πρόβλημα όρασης που μπορεί να βρεθεί σε σχολείο, να μπορούν να το υποστηρίξουν με σωστό τρόπο, έχοντας την κατάλληλη εκπαίδευση».

Ο κ. Αλεξανδράκης έχει  ξεκινήσει πάνω από 20 χρόνια την προσπάθεια  στο «κομμάτι» της προσβασιμότητας, μια σημαντική πρωτοβουλία,  με δεδομένο ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα και ουσιαστικά έχουμε μείνει πίσω συγκριτικά με αυτά που έχουν υλοποιηθεί στις άλλες χώρες.

 

Στο 50% τα εμποδιζόμενα άτομα…

«Αναγκαζόμαστε τώρα, την νομοθεσία που δεν την έχουμε εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια, γιατί εκεί πάσχουμε, με πιεστικό τρόπο να την υλοποιήσουμε. Είμαστε μια χώρα χωρίς προσβασιμότητα, μια χώρα απροσπέλαστη. Αυτό περιορίζει το δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρία και εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια αναπηρία.

Υπάρχουν και οι ηλικιωμένοι, αυτοί που έχουν έναν παροδικό τραυματισμό, μια εγκυμονούσα κ.λπ. Η χώρα μας με τις ελλείψεις που έχει στο φυσικό περιβάλλον, δηλαδή δεν υπάρχουν ράμπες, που πολλά σημεία είναι απροσπέλαστα ή παρεμποδίζονται, δημιουργεί έτσι έναν κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα εμποδιζόμενα άτομα φτάνουν σε ποσοστό το 50% του γενικού πληθυσμού. Δεν είναι κάτι δηλαδή που αγγίζει μόνο μια μικρή μερίδα…»

Αποκλεισμός και από ψηφιακό «κόσμο»…

Ο κ. Αλεξανδράκης μίλησε και για τον αποκλεισμό των ΑΜΕΑ από τον ψηφιακό «κόσμο», που και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα είναι πολύ πίσω, γνωστοποιώντας ότι από το νέο έτος εάν δεν συμμορφωθεί με τις κείμενες διατάξεις της Ε.Ε., θα υπάρχουν κυρώσεις: «Και ο ψηφιακός «κόσμος» δεν είναι επίσης προσβάσιμος για όλους. Δηλαδή το διαδίκτυο και τώρα που επιχειρούμε να συζητήσουμε για το ψηφιακό κράτος, βλέπουμε ότι οι περισσότερες «πύλες» δεν είναι προσβάσιμες, δηλαδή δεν είναι καθόλου εύκολο να μπούμε εμείς π.χ. στο «Διαύγεια», στον ΑΣΕΠ, στο Taxis Net κλπ.

Η νομοθεσία δε, από 1-1-2020, λέει ότι παύει η περίοδος «χάριτος» και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό που επιβάλλει όλα αυτά και δίνεται το αγώγιμο δικαίωμα στον πολίτη που δεν εξυπηρετείται κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Όλο αυτό το πράγμα μπορεί να δημιουργήσει τεράστια ζητήματα και κυρίως περιορίζει την ελευθερία και την ικανότητα της ενασχόλησης του εμποδιζόμενου ανθρώπου να λειτουργήσει μέσα στην κοινωνία.

Έχει γίνει η ανακοίνωση για μια επιτροπή προσβασιμότητας, η οποία εύχομαι και ελπίζω ότι θα στελεχωθεί με ικανά στελέχη αποδεδειγμένης εκτελεστικής ικανότητας για να μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να λύσει τα προβλήματα».

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, επικεφαλής του εργαστηρίου Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών, κ. Μανώλης Μαραβελάκης, σχεδίασε μία απτική αναπαράσταση γηπέδου καλαθοσφαίρισης, ένα τρισδιάστατο (3D) μοντέλο, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τυφλοί φίλαθλοι την ώρα του αγώνα μπάσκετ. Ο κ. Αλεξανδράκης είναι ο πρώτος που συμμετείχε σε αυτές πριν λίγες μέρες και οι οποίες  κρίθηκαν ιδιαίτερα πετυχημένες.

Όλη η επικαιρότητα