Ομογένεια

Μία πολύ μεγάλη αγκαλιά για τον Πίτερ Νάνος

img_0309.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τόση αγάπη, άδολη, ανυπόκριτη, καθαρή αγάπη, συγκεντρωμένη από δεκάδες ανθρώπους μέσα σε ένα κλειστό χώρο, μάλλον δεν έχει ξανασυμβεί. Ηταν διάχυτη όμως στον αέρα μίας μεγάλης ταβέρνας στον Κορυδαλλό, όπου δεκάδες οικογένειες βρέθηκαν για να αγκαλιάσουν και να ευχαριστήσουν για πολλοστή φορά τον Πίτερ Νάνος, τον αντιπρόεδρο του Greek Children’s Cancer Fund, τον οποίο αποκαλούν άγγελο και πατέρα τους.

Για τα παιδιά που γλίτωσαν από τον καρκίνο και τις οικογένειές τους ο Πίτερ Νάνος, στα 82 του σήμερα, παραμένει μία πατρική φιγούρα προς τον οποίο οφείλουν πολλά. Τόσα που δεν περιγράφονται με λόγια παρά με συναισθήματα. Γιατί μόνο με συναισθήματα μπορεί κάποιος να δώσει απλόχερα ένα πολύ μικρό μέρος της αγάπης του για τον άνθρωπο που ήταν το στήριγμά του στις πολύ δύσκολες ώρες που περνούσε στη Νέα Υόρκη με την αγωνία του καρκίνου.

Είναι ο άνθρωπος που παίρνει τον γονιό χαμένο, όχι μόνο στον πόνο του, αλλά και από το γεγονός ότι φθάνοντας σε μία μεγάλη χώρα, όπου πιθανόν δεν ξέρει και τη γλώσσα, τότε ο πόνος συνυπάρχει και με μία αγχωτική αγωνία. Εκεί όμως τους περιμένει ο κ. Νάνος, με μία ανοικτή αγκαλιά, ένα χαμόγελο και με τα Ελληνικά του να τους καθησυχάσει. Εχει ήδη ειδοποιηθεί από το Νοσοκομείο Παίδων και τους περιμένει.

Ο Πίτερ Νάνος επιστρέφει σήμερα στο σπίτι του στο Κονέκτικατ, παίρνοντας μαζί του χιλιάδες αγκαλιές, γεμάτες ευχές. Επειδή είναι αυτός που όπως όλοι ξέρουμε παραλαμβάνει εδώ και τριάντα χρόνια από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης καρκινοπαθή παιδιά με τους συνοδούς τους. Τους πηγαίνει στο «Ronald Mc Donald House», πληρώνοντας το ενοίκιό τους (35 δολ. τη βραδιά) και δίνοντάς τους και 300 δολ. για τα έξοδά τους. Στέκει πάντα στο πλευρό των οικογενειών, τους πηγαίνει τρόφιμα από τα ελληνικά μαγαζιά και συμπαρίσταται ακόμη και στην κορύφωση του δράματος, αν το παιδί δεν γλιτώσει και τότε πληρώνει και τη μεταφορά της σορού του στην Ελλάδα, καθώς το έξοδο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς έχει φτάσει να κοστίζει έως και δέκα χιλιάδες δολάρια.

Βεβαίως, ο κ. Νάνος μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ομογενή Λάκωνα, που όταν το κοριτσάκι του αρρώστησε είχε υποσχεθεί πως αν γίνει καλά θα ιδρύσει ένα σωματείο για τα παιδιά που έρχονται με καρκίνο από την Ελλάδα. Ετσι δημιουργήθηκε και το «Greek Children’s Cancer Fund».

«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος», λέει στην εφημερίδα μας, «και ευτυχής που βλέπω αγόρια και κορίτσια, που είχαν έρθει στη Νέα Υόρκη με σοβαρά προβλήματα, σήμερα να σπουδάζουν, να μεγαλώνουν και τους γονείς τους χαρούμενους και αισθάνομαι μαζί τους χαρούμενος και εγώ.

Ο κ. Νάνος βρέθηκε στην Ελλάδα για ένα θρησκευτικό ταξίδι δύο εβδομάδων που οργάνωσε η εκκλησία των Αρχαγγέλων στο Στάνφορντ Κονέκτικατ. «Εχουμε ένα πολύ καλό ιερέα, τέταρτης γενιάς Ελληνα που μας πήγε στο Αγιον Ορος, τα Μετέωρα, την Κέρκυρα κ.λπ. Και τώρα είμαι με αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους έχω ζήσει μεγάλες συγκινήσεις. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα μαζί τους. Τις άλλες δύο φορές η συνάντηση είχε γίνει στο χωριό του το Λεοντάριο Αρκαδίας, έξω από τη Μεγαλόπολη. Ηρθαν οικογένειες από όλη την Ελλάδα. Οσοι μπορούσαν ασφαλώς…».

Μέσα στην αίθουσα, ακούραστος ο κ. Νάνος δεν προλάβαινε καν να καθίσει να φάει. Από τραπέζι σε τραπέζι, από αγκαλιά σε αγκαλιά, οι συγγενείς των παιδιών που έχουν πλέον θεραπευτεί δεν ξέρουν πώς αλλιώς, για μία ακόμη φορά, να τον ευχαριστήσουν. Υπήρχε μία ατμόσφαιρα χαράς, γιατί η αγάπη μόνο χαρά προσφέρει. Και αντικείμενό της ήταν ο Πίτερ Νάνος.

Είναι ενδεικτικά τα όσα είπαν ορισμένοι από τους γονείς παιδιών που θεραπεύθηκαν για τον κ. Νάνο:Γιώργος Μανιάτης: Από το 1997 που βρέθηκα ΝΥ με το παιδί μου που είχε καρκίνο για εννέα μήνες και όλα τα χρόνια που επιστρέφω για check up, ένας άνθρωπος που έμεινε στην καρδιά μου που βοήθησε οικονομικά και ψυχολογικά είναι ο Πίτερ. Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω. Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη γι’ αυτόν τον άνθρωπο.

Βάσω Παναγιωτοπούλου, μαμά του Στέργιου, σήμερα 5,5 χρόνων: Ο Στέργιος διαγνώστηκε τον Ιούλιο του 2011 με νευροβλάστωμα και χρειάστηκε να πάμε Νέα Υόρκη. Μας υποδέχθηκε ο κ. Πιτ και φιλοξενηθήκαμε στο «Ronald Mc Donald House». Για να καταλάβετε τι άνθρωπος είναι, στη διάρκεια της παραμονής μας σημειώθηκε ανεμοβλογιά στο Ιδρυμα και έπρεπε να κλείσει για αποστείρωση. Τότε ο κ. Πιτ, με την γυναίκα του Θέμη που ζούσε τότε, μας πήραν στο σπίτι του. Μία μέρα που ο Στέργιος ανοιγόκλεινε τα ντουλάπια η Θέμη τον μάλωσε. Και αμέσως μετά στεναχωρημένη παίρνει τηλ. τον κ. Πιτ και του λέει: Φέρε ένα αυτοκινητάκι στον Στέργιο… Οχι, όχι, φέρτου δύο γιατί τον μάλωσα. Τέτοιοι άνθρωποι είναι… Μάλιστα πολλές φορές ο κ. Πιτ παρίστανε τον γάιδαρο για να πάρει ο Στέργιος το φάρμακό του.

Μαίρη, μητέρα του 20χρονου Χρίστου Σαράντα: «Πήγαμε στη Νέα Υόρκη λίγο προτού ο Χρίστος κλείσει τα δύο του χρόνια, γύρω στο 1996». Είχε διαγνωστεί με όγκο στην σπονδυλική στήλη που αφαιρέθηκε αλλά του άφησε κινητικά προβλήματα. «Καθίσαμε σχεδόν ενάμιση χρόνο και ξαναπήγαμε το 2010, ήταν τότε 15 χρόνων για επίσκεψη. Τότε ο κ. Πιτ μέσα σε ένα απόγευμα έφτιαξε μία ράμπα για να μπορεί να τον επισκεφτεί ο Χρίστος στο σπίτι του».

Μιλήσαμε και με τον Χρίστο που πέρυσι πέρασε στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Πληροφορική.

Η Μαίρη Κρέστα ήταν από τους πρώτους που ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει, καθώς όπως μας είπε αντελήφθη ότι η συντροφικότητα είναι δυνατό φάρμακο σε τέτοιες ταλαιπωρίες που τραβούν οι οικογένειες. Εχει δύο παιδιά γερά, αλλά το πρώτο της το έχασε από καρκίνο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, υπάρχει μία στατιστική που κρατούν τα νοσοκομεία. «Εγώ ήμουν από τους πρώτους που βρέθηκα στη Νέα Υόρκη, το 1985 καθώς το παιδί μου ήταν σε τελικό στάδιο μετά από πέντε χρόνια αγώνα. Είχα πάει Αγγλία και μετά στη Νέα Υόρκη. Υπεύθυνη για τους Ελληνες στο ‘Memorial’ ήταν τότε η Δώρα Ζιόγκα, τώρα ασχολείται σε άλλο ίδρυμα της Ομογένειας».

Η κ. Κρέστα στο ‘Ronald M Mc Donald House’ είχε συναντήσει και μία ομάδα παιδιών από την Ουκρανία… το κύμα εκείνο των καρκινοπαθών παιδιών ήταν απόρροια του Τσέρνομπιλ και συνέχισε για την επόμενη δεκαετία. «Τώρα το νευροβλάστωμα δεν παρουσιάζεται με την ίδια έξαρση όπως τότε. Εχουμε άλλους καρκίνους», δήλωσε.

Του Αρη Παπαδόπουλου

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

Όλη η επικαιρότητα