Ηλεία Πολιτική

Μιχ. Κατρίνης: «Σε απόλυτο αδιέξοδο οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας, σε ιστορικό χαμηλό η τιμή του λαδιού»

Ακούστε το άρθρο

Τις αρνητικές επιπτώσεις από την χαμηλή τιμή του ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια στο εισόδημα των αγροτών αλλά και στην τοπική οικονομία της Ηλείας, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Επισημαίνει ότι οι τιμές στις οποίες οι ελαιοπαραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν το λάδι είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας πενταετίας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναδεικνύοντας τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα επισημαίνει:

-Το έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση ενός προϊόντος με υψηλή προστιθέμενη αξία.

-Την απουσία ελέγχων στην αγορά, που οδηγεί στην διάθεση χαμηλότερου ποιοτικά προϊόντος σε χαμηλότερες τιμές σε συνδυασμό με την έλλειψη τυποποίησης του προϊόντος

-Το υψηλό κόστος παραγωγής και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες.

Σε δήλωση του, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης αναφέρει:

‘’ Οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας οδηγούνται στο περιθώριο αφού οι καλλιέργειες τους δεν είναι σε θέση να τους προσφέρουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα λόγω των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου.

Αν δεν υπάρξει στρατηγική, σύγχρονο μάρκετινγκ και δημιουργία κινήτρων για συνεταιριστικά σχήματα και ομάδες παραγωγών που θα παράγουν τυποποιημένο και πιστοποιημένης ποιότητας λάδι με υψηλή προστιθέμενη αξία, οι παραγωγοί θα υποχρεώνονται να δίνουν το λάδι τους σε διαρκώς χαμηλότερες τιμές.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να σκύψει άμεσα στο πρόβλημα, να στηρίξει τους παραγωγούς, να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για ένα προϊόν που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο για την Ηλεία αλλά και για την Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 27-11-19

  ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Σε αδιέξοδο οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Ηλείας λόγω της δυσμενούς εξέλιξης στην παραγωγή και αγορά ελαιολάδου

Κύριε Υπουργέ,

Σε δυσμενή κατάσταση βρίσκονται όλοι οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Ηλείας, αφού διαπιστώνουν ότι το εισόδημα τους είναι τραγικά χαμηλό κατά την φετινή χρονιά. Κύρια αιτία είναι η μικρότερη από την αναμενόμενη παραγωγή ελαιόλαδου, καθώς και οι συμπιεσμένες τιμές του προϊόντος, τιμές οι οποίες είναι οι μικρότερες της τελευταίας πενταετίας.

Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό, αν ληφθεί υπόψη  ότι αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα για τους περισσότερους ελαιοπαραγωγούς τα δύο τελευταία χρόνια, προκαλώντας σημαντική ζημιά για τις συγκεκριμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Με δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων της Ηλείας ασχολείται με την ελαιοπαραγωγή, κατά κύριο λόγο ή συμπληρωματικά, η οικονομική εξασθένηση των ελαιοπαραγωγών θα επηρεάσει αρνητικά πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας του νομού.

Σύμφωνα με έκθεση του Επιμελητηρίου Ηλείας, το 2018 χάθηκαν συνολικά 50 εκατομμύρια ευρώ από την οικονομία του νομού εξαιτίας της κακής ελαιοπαραγωγικής περιόδου.

Ο ίδιος κίνδυνος παρουσιάζεται και τη φετινή χρονιά, παρά την εξαιρετική ποιότητα του ελαιολάδου και τη θετική συγκυρία για εξαγωγές στην αμερικάνικη αγορά, λόγω των επιπλέον δασμών που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε ανταγωνιστικές χώρες (π.χ. Ισπανία).

Οι πιο σημαντικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την  κατάσταση είναι:

  1. Η απουσία ελέγχων από την αγορά που οδηγεί στη διάθεση κατώτερου ποιοτικά προϊόντος σε χαμηλότερες τιμές, σε συνδυασμό με την έλλειψη τυποποίησης του προϊόντος.
  2. Η κλιματική αλλαγή η οποία έχει «εγκαταστήσει» στην καλλιέργεια της ελιάς εντομολογικούς και μυκητολογικούς εχθρούς, απειλώντας με ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση το προϊόν.
  3. Η απουσία αγροτικού μάρκετινγκ η οποία συνεπάγεται τεράστια απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς μας.
  4. Η μειωμένες πιστώσεις των τελευταίων ετών που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας.
  5. Η αδράνεια στην αναπροσαρμογή του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ με άμεση επικαιροποίηση των πινάκων ασφαλιστικής κάλυψης των καλλιεργειών, καλύπτοντας συγχρόνως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειές της σε κάθε καλλιέργεια και κάθε καλλιεργητική περίοδο (όπως γίνεται σε άλλες χώρες).
  6. Η μικρή προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου, λόγω του χαμηλού βαθμού καθετοποίησης της παραγωγής, της έλλειψη μεταποιητικών μονάδων, αλλά και του υψηλού ποσοστού (σχεδόν 70%) διακίνησης του χύμα ελαιόλαδου στην τελική εγχώρια κατανάλωση.

Επιπλέον επιβάρυνση για τους ελαιοπαραγωγούς συνιστούν τα υψηλά κόστη παραγωγής, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές καθώς και η έλλειψη εργατικών χεριών, δεδομένα που αυξάνουν το κόστος συλλογής.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του μειωμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, όπως προκύπτει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά;
  2. Τι μέτρα θα λάβετε για τον έλεγχο της αγοράς και την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν καλύτερης τιμής πώλησης για το προϊόν τους;
  3. Θα αυξήσετε τις πιστώσεις του προγράμματος δακοκτονίας με σκοπό την επιτυχημένη εφαρμογή του, καλύπτοντας εν τέλει το σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας στον νομό μας;
  4. Προτίθεστε, εν όψει της εφαρμογής του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2021-2027, να ενισχύσετε τη δράση της μεταποίησης των αγροδιατροφικών μας προϊόντων, με σκοπό την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους;
  5. Ποια είναι η στρατηγική του υπουργείου σχετικά με τις ομάδες παραγωγών και την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, αναφορικά με τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

Όλη η επικαιρότητα