Ηλεία Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: Αναστολή για το «Πάτρα-Πύργος», αναστολή και για το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Γιατί όλες οι αναστολές αφορούν την Ηλεία;

Ακούστε το άρθρο

Δριμεία κριτική στην υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως για την «αναστολή» της ίδρυσης του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πάτρας στον Πύργο άσκησε ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, διατυπώνοντας το ερώτημα: «γιατί πάλι η Ηλεία; Γιατί η παραπομπή στο άδηλο μέλλον διαφόρων κρίσιμης σημασίας αποφάσεων, την μία του δρόμου Πάτρα-Πύργος και την άλλη του ΤΕΦΑΑ, αφορούν συνεχώς την Ηλεία; Γιατί και πάλι επιχειρούν τα στελέχη της κυβέρνησης να χρυσώσουν το χάπι και κρύβονται πίσω από τις λέξεις;».

Ο βουλευτής κάλεσε την υπουργό να δηλώσει εάν είναι υπέρ της ίδρυσης του τμήματος ή όχι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι σημαίνει «αναστολή»; Είστε υπέρ ή κατά της ίδρυσης των τμημάτων αυτών και με ποια κριτήρια; Γιατί αν είστε υπέρ, πρέπει να εξηγήσετε τι σημαίνει «αναστολή». Εάν είστε κατά, θα πρέπει να εξηγήστε γιατί μιλάτε για «αναστολή» και όχι για «ακύρωση». Και επίσης θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά».

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι αφενός μεν χρειάζονται ισχυροί εκπαιδευτικοί πόλοι ανά περιφέρεια, αλλά την ίδια στιγμή είναι σύγχρονη απαίτηση να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να συνδεθούν με τις αναπτυξιακές προκλήσεις της κάθε περιφέρειας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μπορεί, προς το σκοπό αυτό, να αξιοποιηθεί το παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστικό κεφάλαιο και brand name μιας περιοχής.

Από αυτή την άποψη, όπως ανέφερε, ο νομός Ηλείας αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, που αποτελεί την ιδανική επιλογή για την ίδρυση ενός τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το πιο αναγνωρίσιμο γεγονός στον πλανήτη. Όπως, μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά, «μόνο σε όποιον έχει αναπτυξιακό όραμα και βλέπει μακριά μπορεί να γίνει κατανοητή αυτή η σύνδεση. Για το λόγο αυτό δεν είναι κατανοητή η επιλογή της υπουργού να νομοθετήσει την «αναστολή», υποτίθεται (!), της λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και την παραπομπή στις καλένδες μιας τέτοιας προοπτικής, τη στιγμή που και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών έχει συνηγορήσει στην ίδρυση και λειτουργία του τμήματος».

Ασκώντας γενική κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι όσο μακριά βρίσκεται η κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας από την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη, άλλο τόσο μακριά βρίσκεται και από τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για την εκπαίδευση και την έρευνα, αφού ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται και τους δύο τομείς είναι η άσκηση αποσπασματικής πολιτικής, χωρίς συνοχή, όραμα και πάνω από όλα σχέδιο.

Όλη η επικαιρότητα