Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: Να ανασταλούν οι χρεώσεις των τραπεζών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακούστε το άρθρο

Να ζητήσουν από τις ελληνικές τράπεζες την αναθεώρηση των χρεώσεων που έχουν επιβάλλει για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καλεί τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ο Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με τους βουλευτές Κ. Σκανδαλίδη και Β. Κεγκέρογλου, οι οποίοι συνυπογράφουν σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν ότι η αναμενόμενη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τουλάχιστον κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, επιβάλλει την αναστολή των χρεώσεων, οι οποίες επιβαρύνουν κυρίως τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Σημειώνουν δε ότι στην πρωτόγνωρη αυτή κρίση θα πρέπει όλοι να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, θυσιάζοντας μέρος των κερδών τους.

Πιο συγκεκριμένα οι τρεις βουλευτές, αφού αναφέρονται  στον κλυδωνισμό της παγκόσμιας οικονομίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, με απρόβλεπτες σε χρονική διάρκεια και ένταση συνέπειες, εκτιμούν ότι οι πολιτικές ηγεσίες υποχρεώνονται, πλέον, στη λήψη άμεσων μέτρων για την μείωση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι χώρες που πλήττονται από την έξαρση της νόσου χρειάζονται ενίσχυση για να λάβουν μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των εργαζομένων, αφού η αγορά δέχεται ισχυρότατο πλήγμα.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας αναπροσαρμόζουν πλέον τη συμπεριφορά των πολιτών και των καταναλωτών, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν τις αγορές και τις συναλλαγές τους με ηλεκτρονικά μέσα, αποφεύγοντας το συγχρωτισμό και τους πιθανούς κινδύνους που αυτός εγκυμονεί.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, μόλις η μία από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, η οποία εμφανίζει αύξηση καθαρών κερδών 26,8% (257 εκ.ευρώ) για το 2019, εξέδωσε χθες ανακοίνωση για να παροτρύνει τους πολίτες να κάνουν χρήση των ψηφιακών δικτύων, ώστε να περιορίσουν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα της τράπεζας, προβλέποντας (σωστά) την αναστολή ως την 30η Απριλίου οποιασδήποτε προμήθειας για πιθανή αντικατάσταση της κάρτας λόγω φθοράς ή κλοπής.

Την ίδια στιγμή, όμως, παραμένουν σε ισχύ και στις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες μια σειρά από υπέρμετρες χρεώσεις, όπως η ανάληψη μετρητών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, η ερώτηση υπολοίπου μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας, οι πληρωμές τρίτων (ακόμα και δημόσιων οργανισμών).

Οι τρεις βουλευτές υπενθυμίζουν ότι το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες στις 24 Οκτωβρίου χωρίς, δυστυχώς, να αλλάξει τίποτα στην πράξη, ενώ παράλληλα εκκρεμεί και έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με αυτές τις χρεώσεις.

Η αναστολή αυτών των χρεώσεων, κατά την άποψη των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, επιβάλλεται:

α) επειδή οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών αναμένεται να αυξηθούν δραματικά κατά το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας,

β) επειδή οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες είναι και υπέρμετρες και σε μεγάλο βαθμό αναιτιολόγητες, επιβαρύνοντας σημαντικά τους αδύναμους συμπολίτες μας,

γ) επειδή οι τράπεζες αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

δ) επειδή στην πρωτοφανή αυτή κρίση θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της, ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσουν μέρος της κερδοφορίας τους, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.

Όλη η επικαιρότητα