Ηλεία Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: «Το Κίνημα Αλλαγής δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην συντηρητική πολιτική του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας»

Ακούστε το άρθρο

“Με το χέρι στην καρδιά, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες που περιμένουν πολλά  από εμάς, αλλά και την πυξίδα της παράταξης στραμμένη στο μέλλον, καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης” τόνισε ο Βουλευτής Ηλείας Μ. Κατρίνης στην ομιλία του ως Γενικός Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην έλλειψη συνεκτικού σχεδίου από τη Νέα Δημοκρατία στα ζητήματα της φορολογίας, της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της δημόσιας διοίκησης, της υγείας και του μεταναστευτικού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έλλειψη σχεδίου για την Περιφέρεια και στην “σκόπιμη ασάφεια” από την πλευρά της κυβέρνησης για τον τρόπο και το χρόνο ολοκλήρωσης αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργου που λειτουργεί “εις βάρος της  αναπτυξιακής προοπτικής και της ασφάλειας των πολιτών της Ηλείας και της ευρύτερης περιφέρειας.”

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ομιλίας στη Βουλή:

“Κυρίες και Κύριοι,

Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού.

Επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας αλλά μια συντηρητική ατζέντα, πλήρως προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις μιας συντηρητικής Ευρώπης.

Κεντρική προεκλογική σημαία του κ. Μητσοτάκη ήταν η μείωση των φόρων, κάτι που επανέλαβε σήμερα εμφατικά, παραθέτοντας έναν ατελείωτο κατάλογο εξαγγελιών και υποσχέσεων.

Και όλα αυτά, από μια κυβέρνηση που φάνηκε εντελώς απροετοίμαστη στο θέμα της ΔΕΗ, επιδιδόμενη σε επικοινωνιακή διαχείριση και επίρριψη ευθυνών για ένα ζήτημα που ήταν γνωστό εδώ και μήνες.

Σημαία, όμως, που ήδη αποκαθήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, κάνοντας, ξεκάθαρο πώς οι όποιες μειώσεις μετατίθενται για το μέλλον.

Ορισμένοι προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το πρόβλημα.

Το πρόβλημα , κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της δημιουργίας μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για τη μείωση των πολύ υψηλών αυτών  πλεονασμάτων.

Ο κ.Μητσοτάκης, ενώ προεκλογικά υποσχέθηκε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, μετεκλογικά, έσπευσε να δηλώσει ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα για να γίνει αρεστός στις αγορές και τους εταίρους.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εκχώρησε βιαστικά στους δανειστές πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, θυμήθηκε να στηρίξει την πρότασή μας όταν έχασε τις εκλογές.

Έστω και τώρα, καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα στην εθνική προσπάθεια να αλλάξουμε τη δική του απόφαση, που αποτελεί θηλιά για την οικονομία, και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Κύριε πρωθυπουργέ, σας άκουσα να συμφωνείτε, εν τέλει, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα και πρέπει και μπορούν να μειωθούν. Το θέμα είναι το πότε.

Θα επιλέξετε να συνεργαστείτε με τα υπόλοιπα κόμματα για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε άμεσα αυτό το στόχο;

Θα επιλέξετε να δυσαρεστήσετε τον κ. Ρέγκλινγκ και τους δανειστές για να μπορέσετε να ανακουφίσετε τους Έλληνες πολίτες;

Περιμένουμε την ξεκάθαρη τοποθέτησή σας.

Η πολιτική διγλωσσία που τροφοδοτεί την ανησυχία και τον προβληματισμό δεν περιορίζεται μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά επεκτείνεται και στα εθνικά θέματα.

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, ο Υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζει ρόλο επιδιαιτητή στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ότι αφορά στις τουρκικές προκλήσεις, ζητώντας προληπτική παρέμβαση.

Με τη διαφορά ότι συστηματικά, η Τουρκία είναι αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Και στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η όποια επιδιαιτησία, συνήθως καταλήγει σε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από αυτόν που δε διεκδικεί τίποτα.

Κύριε Υπουργέ, μόνο η αυτοδύναμη εξωτερική πολιτική παράγει θετικά αποτελέσματα.

Και σας το λέμε εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, που διαχρονικά εφαρμόσαμε εξωστρεφή διπλωματία που διασφαλίζει και διευρύνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της, τόσο της χώρας όσο και του κυπριακού Ελληνισμού

Η ‘’επανίδρυση του κράτους’’, βασικό σύνθημα της διακυβέρνησης Καραμανλή το 2004, επιστρέφει και επαναλαμβάνεται, ως φάρσα, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

10 χρόνια μετά την ανοικτή προκήρυξη του opengov των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία ξαναγυρνά στην παλιά, γνωστή συνταγή.

Διορίζει γενικούς γραμματείς χωρίς αντικειμενικές διαδικασίες, με αυστηρά κομματικά κριτήρια, αλλά και κριτήρια εισπήδησης σε άλλους χώρους σε ένα πρωτοφανές πολιτικό unfair.

Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναιρεί την πρώτη του μετεκλογική δέσμευση, τακτοποιώντας υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του στον κρατικό μηχανισμό. Η εικόνα αυτή δεν αλλάζει παρά τη σημερινή εξαγγελία για υπηρεσιακούς γραμματείς, χωρίς να ακούσουμε τίποτα για τη μείωση των μετακλητών.

Η ατζέντα της κυβέρνησης για την ασφάλεια, το νόμο και την τάξη διαφημίζει την κατάργηση του ασύλου αλλά και το μεταναστευτικό.

Και είναι εντελώς παραπλανητικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, με το πρόσχημα της ανομίας.

Αντί να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, πολύ σύντομα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα αντιληφθεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως θα διακόψει η κυβέρνηση τη λειτουργία των hot spot στα πέντε νησιά του Αιγαίου;

Όχι βέβαια. Ούτε φυσικά η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για να αναδείξει το ζήτημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Υγεία,  είναι ευδιάκριτη μια παράλληλη ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και την άμεση πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

Ατζέντα που αμφισβητεί την αδιαπραγμάτευτη αρχή μας για παροχή καθολικών, ποιοτικών, και δωρεάν υπηρεσιών υγείας για όλους, παρά την προσπάθειά σας να μας πείσετε περί του αντιθέτου, με την υλοποίηση των προσλήψεων που είχαν ήδη δρομολογηθεί.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα των υποδομών και τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος για τον οποίο υπάρχει σκόπιμη ασάφεια από την πλευρά της κυβέρνησης για τον τρόπο και το χρόνο ολοκλήρωσης του, εις βάρος της  αναπτυξιακής προοπτικής και της ασφάλειας των πολιτών της Ηλείας και της ευρύτερης περιφέρειας.

Περιφέρεια που έμεινε εκτός των 5 έργων που εξαγγείλατε κ. Πρωθυπουργέ και τα οποία αφορούν όλα την Αθήνα και ένα τη Θεσσαλονίκη

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων, η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο σχεδόν σημείο, χωρίς ορατή ελπίδα για το μέλλον.

Η σταθερότητα που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την στασιμότητα και σταθεροποίηση σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο, προοπτική που δεν αφορά τους πολλούς.

Με το χέρι στην καρδιά, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες που περιμένουν πολλά  από εμάς, αλλά και την πυξίδα της παράταξης στραμμένη στο μέλλον, καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την πολιτική.

Το Κίνημα Αλλαγής δε δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στον κ. Μητσοτάκη.

Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι παρόν, εντός και εκτός Βουλής, ανοίγοντας το δρόμο για λύσεις και πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο.

Όλη η επικαιρότητα