Καταναλωτές

Μικρή «ανάσα» στην αγορά

agora001.jpg
Ακούστε το άρθρο

   Μικρή «ανάσα» έδωσε και φέτος στην τοπική αγορά η έλευση του Δεκαπενταύγουστου, περίοδος που επιλέγουν οι περισσότεροι να κάνουν τις αγορές τους, είτε για τα δώρα τους, είτε για τους ίδιους και τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις.  Σ’ αυτό βέβαια βοηθούν πολύ και οι χαμηλές τιμές, όπως διαμορφώνονται λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που πια έχει καθιερωθεί από τους καταστηματάρχες.

   Η αρχή των εκπτώσεων σήμανε για τους εμπόρους και επαγγελματίες στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης για το καλοκαίρι, μέχρι τότε το ενδιαφέρον των καταναλωτών ήταν σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι δυο πρώτες εβδομάδες ήταν αυτές που «κινήθηκε» η αγορά, αφού όλοι έσπευσαν να κάνουν την έρευνα αγοράς τους και να ψωνίσουν ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Πάντα όμως, τα απαραίτητα και χωρίς υπερβολές.

Αυξήθηκε αλλά, δε θυμίζει Δεκαπενταύγουστο

   Η κίνηση μειώθηκε στην πορεία και οι ελπίδες των καταστηματαρχών στηρίχθηκαν στην έλευση του Δεκαπενταύγουστου, ο οποίος πάντα «φέρνει» μαζί του και τους ετεροδημότες. Πράγματι, την τελευταία εβδομάδα, υπήρχε αυξητική κίνηση, τόσο λόγω Δεκαπενταύγουστου όσο και λόγω των κοινωνικών εκδηλώσεων – γάμων και βαπτίσεων – που καλούνται να παραστούν Ηλείοι και επισκέπτες. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι καταστηματάρχες, το μεγαλύτερο ποσοστό των ετεροδημοτών, στηρίζει την αγορά, γνωρίζοντας ότι στην περιοχή θα βρει πάντα ποιοτικά προϊόντα σε καλές τιμές, σε μια καλά οργανωμένη αγορά.

   Παρόλα αυτά, οι ημέρες αυτές και η αυξημένη κίνηση που παρατηρείται, δεν μπορούν να αναπληρώσουν το κενό της προηγούμενης περιόδου και τα έξοδα των μηνών που η αγορά δεν «κινήθηκε». Και σίγουρα, η εικόνα στην αγορά δε θυμίζει σε τίποτα Δεκαπενταύγουστο των προηγούμενων χρόνων. Κι αυτό, φάνηκε πολύ  περισσότερο φέτος, αφού η επιβολή του ΕΝΦΙΑ, ανάγκασε πολλούς να αναβάλουν, αν όχι να ματαιώσουν, κάποιες αγορές που είχαν προγραμματίσει να κάνουν αυτές τις ημέρες.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Γιώτα Αγγελλοπούλου

(ROMINA Shopping Center)

   «Η κίνηση έχει αυξηθεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς έχει κατέβει αρκετός κόσμος, ετεροδημότες, φοιτητές αλλά και επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, που περνούν ή φιλοξενούνται στην περιοχή. Ο κόσμος βγαίνει στην αγορά και έχοντας ενημερωθεί για τα καταστήματα, κάνει τις αγορές του. Βλέπουμε διαρκώς καινούριο κόσμο στο κατάστημά μας, που κάνει τις αγορές τους και φεύγει ικανοποιημένος και από την ποιότητα και από τις τιμές, αφού πια, έχουμε φτάσει σε εκπτώσεις μέχρι και 50%. Σίγουρα, η περίοδος των εκπτώσεων βοήθησε πολύ και φάνηκε ότι ο κόσμος τις περίμενε. Γενικά είμαστε ικανοποιημένοι – δεδομένης και της κατάστασης – από την κίνηση που σταδιακά, είδαμε να αυξάνεται λόγω του Δεκαπενταύγουστου και ελπίζουμε έτσι να πάει μέχρι το τέλος του μήνα, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες που έρχονται αυτές τις ημέρες θα μείνουν και πάντα στηρίζουν την τοπική αγορά».

 

Εύη Ρουμπάνη

(Υποδήμαρα ΡΟΥΜΠΑΝΗ)

   «Αυτές τις ημέρες η κίνηση είναι αυξημένη, όχι μόνο λόγο του Δεκαπενταύγουστου αλλά και λόγω της έλευσης των ετεροδημοτών που και αυτοί, στηρίζουν την τοπική αγορά, αφού ξέρουν ότι εδώ βρίσκουν ποιοτικά προϊόντα σε πολύ καλές τιμές. Βέβαια, για να πάρει «ανάσα» η αγορά, πρέπει να δουλεύει πολύ καιρό σε αυτούς τους ρυθμούς. Μια εβδομάδα, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει την διαφορά, ούτε και να λύσει τα προβλήματα. Ωστόσο, εμείς πάντα προσπαθούμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχιστεί αυτή η κίνηση μέχρι και το τέλος του Αυγούστου».

Γεωργία Παπαδοπούλου

(Εσώρουχα – Μαγιό – Είδη bebe)

   «Η κίνηση είναι σίγουρα αυξημένη αυτές τις ημέρες, αλλά δεν συγκρίνεται με την κίνηση που είχαμε ενόψει Δεκαπενταύγουστου, τα προηγούμενα χρόνια. Αν και έχει κατέβει κόσμος, μαθαίνουμε και διαπιστώνουμε ότι αποφεύγει να κάνει βόλτα στην πόλη, λόγω της κατάστασης με τα σκουπίδια. Πάντως, αυτές τις ημέρες υπάρχει αυξημένη κίνηση στα μαγιό, που είχε αργήσει λόγω καιρού και στα υπόλοιπα είδη η κίνηση είναι ικανοποιητική. Τα δωράκια έχουν μειωθεί, όπως σε όλες τις γιορτές, αλλά, αν και δεν έχουμε ιδιαίτερα θετικά δείγματα, προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Πάντως διαφορά, υπάρχει, λόγω της εορταστικής περιόδου».

Μαρία Διονυσακοπούλου

 (Υποδήματα Sevrolino & Καθημερινό)

   «Είναι γεγονός ότι λόγω της οικονομικής δυσχέρειας ο κόσμος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί. Παρόλα αυτά, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, υπήρξε κίνηση, τόσο από τους δημότες της Ηλείας όσο και από ετεροδημότες που έχουν φτάσει στην περιοχή. Σ’ αυτό πιστεύουμε ότι έχει συμβάλει η πολύχρονη εμπειρία μας και η ποιότητα των επώνυμων εμπορευμάτων μας, που δημιουργεί εμπιστοσύνη στους καταναλωτές, μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και τους ευχαριστούμε». 

Γιώργος Ανδριόλας

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

   «Η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει εορταστική περίοδο Δεκαπενταύγουστου των παλαιότερων χρόνων. Εκείνο που έχει παρατηρηθεί, είναι πως, ο κόσμος, ντόπιοι και επισκέπτες (οι οποίοι βέβαια, είναι σαφώς λιγότεροι από τις προηγούμενες χρονιές) κυκλοφορούν μεν στην αγορά, κοιτάζουν τις βιτρίνες, αλλά δεν έχουν τσάντες με ψώνια στα χέρια. Αν και τα καταστήματα, με τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που κάνουν, δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν αγορές ποιοτικών προϊόντων σε συμφέρουσες τιμές, ωστόσο ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται, ή προτιμά εκπτωτικά καταστήματα με πολύ χαμηλής ποιότητας προϊόντα. Παρόλα αυτά, πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία και να συνεχίζεται η προσπάθεια από την πλευρά των επαγγελματιών».

Γιώργος Βασιλακόπουλος

Πρόεδρος Ο.Ε.Β.Ε Ηλείας

   «Μετά την αυξημένη κίνηση των πρώτων 10 ημερών των εκπτώσεων, η κίνηση είναι υποτονική, πράγμα που δείχνει την αδυναμία του καταναλωτή. Σ’ αυτό βέβαια συνέβαλε και η επιβολή του ΕΝΦΙΑ  που «έκοψε» κάθε διάθεση από τον κόσμο, για αγορές. Αυτή την εβδομάδα, υπάρχει σχετικά μικρή κίνηση, η οποία οφείλεται κυρίως στους επισκέπτες που κάνουν τις διακοπές τους και έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κίνηση αυτών των ημερών είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια των εκπτώσεων, και σίγουρα, δεν καλύπτει τα κενά της απουσίας του καταναλωτή από την αγορά. Γιατί ο καταναλωτής θέλει να κάνει αγορές, αλλά, όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορεί».

Όλη η επικαιρότητα