Ηλεία

Μικροί και μεγάλοι εθελοντές σε όλη την Ηλεία είπαν «Let’s Do It Greece»

Ακούστε το άρθρο

Με πάνω από 20 δράσεις σε διαφορετικές πόλεις και σημεία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων μικρών και μεγάλων εθελοντών συμμετείχε η Ηλεία στην πανελλαδική δράση «Let’s Do It Greece». Οι δράσεις σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανήλθαν στις 150, ενώ στο «επίκεντρο» των εθελοντών βρέθηκαν παραλίες, πλατείες, δρόμοι και άλλοι δημόσιοι χώροι που πλέον… «λάμπουν» από καθαριότητα αποδεικνύοντας τη δύναμη της κοινής προσπάθειας!

Νωρίς το πρωί, στην παραλία του Κατακόλου όπου πραγματοποιήθηκε μία από τις δράσεις του «Let’s Do It Greece» βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, συνοδευμένος από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Γεωργόπουλο, τον βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού, Εθελοντισμού και Αθλητισμού κ. Δημήτρη Κωσταριά και άλλους φορείς, όπου συνομίλησαν και συνεχάρησαν τους εθελοντές για το έργο τους.

Το μεσημέρι, ο κ. Κατσιφάρας, πλαισιωμένος πάντα από τους κ.κ. Γεωργόπουλο και Κωσταριά επισκέφτηκαν την παραλία της Κουρούτας, όπου από πολύ νωρίς το πρωί οι μαθητές, οι γονείς και οι δάσκαλοι του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας «όργωναν» την παραλία. Στην Κουρούτα βρέθηκαν επίσης τόσο ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος όσο και ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζεύλας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εθελοντές.

Την ίδια στιγμή, παράλληλες δράσεις του «Let’s Do It Greece» γινόταν στην περιοχή του Αθλητικού Κέντρου Αμαλιάδας και σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη.

«Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας!»

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας είπε: «Θέλουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να στείλουμε ένα μήνυμα: Το Περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας, δεν είναι μόνο υπόθεση των άλλων. Τα παιδιά μας τρέξαν με χαρά, οι εκπαιδευτικοί μας, η κοινωνία των πολιτών, του εθελοντισμού, έδωσε πραγματικά τον καλύτερο εαυτό της. Για 6η συνεχόμενη χρονιά, η Περιφέρεια, μέσα από το Let’s Do It έχει καταφέρει να κινητοποιεί έναν μεγάλο αριθμό φορέων, πολιτών και κυρίως τα κοινωνικά κινήματα. Θέλουμε πραγματικά να περάσουμε σε μια άλλη διάσταση και της Δημοκρατίας μας. Είναι η συμμετοχή, είναι ο ενεργός ρόλος, είναι η υπόθεση η κοινή για τα θέματα τα κοινά. Το περιβάλλον αλλά και ο κοινωνικός εθελοντισμός είναι θέματα που αφορούν και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας αλλά αφορούν και την καθημερινότητα των πολιτών».

Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Κωσταριά για την παράλληλη και άρτια οργάνωση και των 150 δράσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

«Είναι πολύ σημαντικό, στην εποχή που ζούμε, που συνήθως ο κόσμος αδρανεί και δεν συμμετέχει, να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να μαθαίνουν τι σημαίνει συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι πολύ σπουδαίο μήνυμα και δεν πρέπει να μένει μόνο σε μια ημέρα γιορτής», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Με τη σειρά του, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού, Εθελοντισμού και Αθλητισμού κ. Δημήτρης Κωσταριάς είπε: «Γίνε η αλλαγή και εσύ όπως λέει το σύνθημα, Θεωρώ ότι η αλλαγή ξεκινάει από εμάς τους ίδιους, Άρα λοιπόν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει και έχει υπό την αιγίδα της αυτή τη σπουδαία εθελοντική οργάνωση «Let’s Do It Greece», στοχεύοντας να διαδώσει τον εθελοντικό και να ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικά τους ανθρώπους της Περιφέρειας, τονίζοντας τη συνεργασία μεταξύ τους. Ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός. Είναι ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας, είναι μια αυθόρμητη, ανιδιοτελής προσφορά του ανθρώπου προς την κοινωνία».

Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, από την Κουρούτα, είπε με τη σειρά του, ότι «Και φέτος με την εθελοντική αυτή δράση, ο εθελοντισμός έχει μπει σε πρώτο πλάνο στον δήμο μας, ενθαρρύνουμε τέτοιες δράσεις, το 5ο Δημοτικό Σχολείο, άλλα δημοτικά σχολεία μέσα στην πόλη, σύλλογοι εξωραΐζουν και καλλωπίζουν την πόλη, εδώ στην παραλία είδατε τα παιδάκια που ήρθαν να μαζέψουν τα σκουπίδια. Δεν είναι ότι θα καθαρίσουν τα παιδάκια την παραλία, αλλά μαθαίνουν από μικρά στον εθελοντισμό. Και με την παρουσία του Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη, του Υπεύθυνου Εθελοντικών Δράσεων της Περιφέρειας θέλαμε να επιβραβεύσουμε το σχολείο αυτό, να δείξουμε ότι και εμείς ενδιαφερόμαστε και προωθούμε τέτοιες δράσεις. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος, από την Πολιτεία, από τον Δήμο. Πρέπει να κάνουμε και εμείς κάτι. Έχουμε 20 συλλόγους και σωματεία στην πόλη μας. Αν υιοθετούσαμε ο καθένας μια πλατεία, ένα πάρκο, έναν δρόμο, να ασχολείται μια φορά την εβδομάδα η πόλη μας θα ήταν τέλεια. Ας μας γίνει παράδειγμα αυτό και ας το υιοθετήσουμε έστω και τώρα».

Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος, συνεχάρη τους συμμετέχοντες  και στηρίζει την δράση, μη παραλείποντας να συγχαρεί του μικρούς μαθητές και την εκπαιδευτικό του Νηπιαγωγείου Κατακόλου Έλενα Αναστασίου για τις προετοιμασίες τους όλες αυτές τις ημέρες για την διοργάνωση της σημαντικής αυτής δράσης.

Τέλος, ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κ. Παναγιώτης Ζεύλας, που βρέθηκε στη δράση της Κουρούτας τόνισε μεταξύ άλλων «Ένας μεγάλος αριθμός των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχε σήμερα σε αυτή την υπέροχη δράση που, θα το πω στα ελληνικά, Ελλάδα, ας το κάνουμε. Τι να κάνουμε; Να κινητοποιηθούμε με στόχους κοινωνικούς στο χώρο του δήμου, στο δημόσιο χώρο, όπου υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και κοινά συμφέροντα. Η έννοια του εθελοντισμού είναι σπουδαία και είναι ακόμα πιο σπουδαία γιατί στην ελληνική πολιτισμική ταυτότητα είχαμε τέτοιες δράσεις τις οποίες τις έχουμε ξεχάσει. Π.χ. την εξέλαση όπου, όταν τύχαινε σε κάποιο χωριό να έρθει η ώρα της συγκομιδής και ο ιδιοκτήτης ήταν άρρωστος, κ.α. μαζευόταν όλο το χωριό να κάνει τη δουλειά».

«Προετοιμάζουμε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες»

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» για τη συμμετοχή του σχολείου στη χθεσινή δράση, ο διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας κ. Παναγιώτης Κλειδέρης, είπε: «Συμμετέχουμε ως 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας στην πανελλαδική εκστρατεία του Let’s Do It Greece. Βέβαια για εμάς είναι η κορύφωση των εθελοντικών δράσεων μιας και συμμετέχουμε και στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω». Η δράση μας εκτός από πρακτική έχει και συμβολική αξία και παιδαγωγική. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον, καθαρό περιβάλλον σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης, μέσα από αυτές τις δράσεις θέλουμε να προετοιμάσουμε ευαισθητοποιημένους, ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες και αυτό είναι πρωταρχικός στόχος του σχολείου μας, που προς την κατεύθυνση αυτή αναπτύσσουμε συνεργασίες με όλους τους φορείς».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος δάσκαλος του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» κ. Θοδωρής Παναγιωτόπουλος είπε: «Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας είναι το μοναδικό Δημοτικό Σχολείο όπου μαζί με το Γυμνάσιο της Βάρδας εκπροσωπούν την Ηλεία στο «Νοιάζουμε και Δρω», ένα Πανελλαδικό πρόγραμμα που αφορά 250 σχολεία, το οποίο συνεργάζεται με ΜΚΟ, κυβερνητικούς φορείς, βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νιάρχου και Λαμπράκη και αφορά δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα για την καλλιέργεια του εθελοντισμού στους καθηγητές».

Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας κα Γεωργία Παρρά είπε: «Αποφασίσαμε και εμείς σαν σχολείο να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, μαζέψαμε τα παιδιά μας για να τους δείξουμε ότι χωρίς κόπο και χαρά, μπορούμε να προσφέρουμε στο περιβάλλον μας. Τα παιδιά έβλεπαν την παραλία καθαρή, γιατί την καθαρίζει ο δήμος. Δεν είχαν δει πως μπορεί να μολυνθεί η παραλία. Με αυτή την κίνηση λοιπόν πήραν κάτι. Εκτός από τη χαρά κάτι τους έμεινε. Μακάρι να γίνεται μια τέτοια δράση πιο τακτικά και όχι μια φορά το χρόνο».

Στάθης Πουλιάσης 

Όλη η επικαιρότητα