Ηλεία

Μήνυµα µέσω δενδροφύτευσης στην Ώλενα

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα μεγάλος ήταν ο αριθμός των δενδροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες σε διάφορα σημεία της τοπικής κοινότητας Ωλένης από τη δασική υπηρεσία Πύργου σε συνεργασία με το ΔΣ της τοπικής κοινότητας, τον πολιτιστικό σύλλογο, το δημοτικό σχολείο και αρκετούς κατοίκους της, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της αποκατάστασης του ευρύτερου τοπίου της περιοχής.

Συγκεκριμένα, διακόσιες κουκουναριές δενδροφυτεύτηκαν σε αρκετά σημεία της τοπικής κοινότητας Ωλένης, αποκαθιστώντας τα κενά που είχαν τα δάση της και δίνοντας ένα σημαντικό μάθημα στους κατοίκους της κοινότητας και τα νεότερα μέλη της για να αγαπάνε και να σέβονται το περιβάλλον. Στη σημαντικότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας εστίασε ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, που υπέδειξε το ρόλο που διαδραματίζει το περιβάλλον: «Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας σήμερα, που στόχος έχει να θυμίσει στον άνθρωπο ότι τα δασικά φυσικά οικοσυστήματα έχουν την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης, καθώς ο χρόνος δείχνει ότι υφίστανται τεράστια καταστροφή που πρέπει να αποτραπεί για να  μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο και υγιές φυσικό περιβάλλον». Στη συνέχεια, στάθηκε στις ήδη πολλές φωτιές που έχουν ξεσπάσει στο νομό μας νωρίτερα συγκριτικά με άλλες χρονιές, δείγμα της αμέλειας των συμπολιτών μας σε αρκετές περιπτώσεις. «Αυτή η μέρα είναι ευκαιρία να αναμοχλεύσουμε ξανά τις μνήμες μας και να δούμε το κόστος που πλήρωσαν οι συμπολίτες μας στις φωτιές του 2007 από την αμέλεια πολλών. Εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε ώστε το φυσικό περιβάλλον να πάρει τη θέση που του ανήκει», ήταν το μήνυμα του κ. Λάττα προς τους πολίτες, από τους οποίους ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή σ’ ότι αφορά το περιβάλλον μας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ώλενας Αγγελική Δημητρακάκη αναφέρθηκε στις σημαντικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις καταστροφικές φωτιές του 2007, με δενδροφυτεύσεις και συντήρηση των δένδρων που υπάρχουν ήδη, αλλά και στα καλά που προσφέρουν τα δένδρα τόσο στους οργανισμούς μας όσο και στα εδάφη της κοινότητας. Στη σημαντικότητα των δασών όμως στάθηκε και ο πρόεδρος της Ωλένης Λύσανδρος Παπαδόπουλος: «Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας και το χωριό μας στέλνει ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Το δάσος πρέπει να προστατεύεται, γιατί είναι πολιτισμός και πλούτος και πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Το χωριό μας έχει καεί αρκετές φορές. Οι τελευταίες μάλιστα ταλαιπώρησαν εμάς και το οικοσύστημα, ενώ ευθύνονται και για τις πολλές κατολισθήσεις».

Τα παιδιά κοντά στο περιβάλλον

Στη σημαντική αυτή δράση που πραγματοποιήθηκε χθες στην τοπική κοινότητα Ωλένης, συμμετείχαν και αρκετοί μαθητές του δημοτικού σχολείου της κοινότητας που εξέφρασαν το σημαντικό ρόλο της φύσης στη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Για πολλά απ’ αυτά τα παιδιά μάλιστα δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο και υποστήριξαν πως αγαπάνε να κάνουν δράσεις που βοηθούν το περιβάλλον. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Πατρίς»:

Χρήστος Κακαλής-Μαθητής: «Λατρεύω να φυτεύω δέντρα, αφού μας επιτρέπουν να αναπνέουμε και για να είναι καθαρή η φύση μας. Φροντίζουμε τα δέντρα, τα ποτίζουμε και σίγουρα είναι κάτι που θα ήθελα να ξανακάνω».

Παναγιώτης Διονυσόπουλος-Μαθητής: «Είναι η τρίτη χρονιά που κάνουμε δεντροφύτευση. Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και είναι καλό για το χωριό. Τα δέντρα αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την υγεία μας, αφού προσφέρουν το οξυγόνο που αναπνέουμε καθώς επίσης κρατάνε και το έδαφος».

Παναγιώτα Ντέντιμ-Μαθήτρια: «Απολαμβάνω κάθε φορά τη διαδικασία. Τα δέντρα βοηθάνε σημαντικά στο οξυγόνο που αναπνέουμε και σταθεροποιούν τα εδάφη. Απευθυνόμενη στους μεγαλύτερους, θα ήθελα να πω να μην κόβουν τα δέντρα και να τα προσέχουν, αφού χωρίς αυτά δε θα έχουμε οξυγόνο και σίγουρα δε θα είναι τα μοναδικά προβλήματα που θα προκύψουν».

Όλη η επικαιρότητα