Μήνυμα Κουτσούμπα από τον Πύργο: «Αγώνας για απεγκλωβισμό από το ΝΑΤΟ και «ξήλωμα» των βάσεων»

Αγώνας για απεγκλωβισμό από το ΝΑΤΟ και «ξήλωμα» των βάσεων ήταν το κεντρικό μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει μέσω της ομιλίας του στον Πύργο ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την παρουσία του στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου που θα λειτουργεί στον ισόγειο χώρο των γραφείων της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του Κόμματος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ Γιάννης Τεφάνης καλωσορίζοντας τον κόσμο στα ανανεωμένα γραφεία του κόμματος, ενώ η Χριστίνα Κορδονούρη απήγγειλε ποίημα του Μπρέχτ. Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας απέτισε φόρο τιμής εκ μέρους του κόμματος στον αείμνηστο Αντώνη Αντωνακόπουλο και τη σύντροφό του Λουίζ Μπαγί που πρόσφεραν το νεοκλασσικό κτίριο στο οποίο στεγάζονται αυτή τη στιγμή τα γραφεία του κόμματος και η βιβλιοθήκη. «Ο σύντροφος Αντώνης δεν αφήνει μόνο αυτό το νεοκλασικό κτίριο που αποτελεί σημείο αναφοράς και πραγματικό στολίδι για τον Πύργο. Αφήνει πλούσια παρακαταθήκη αγώνα σε δύσκολους καιρούς, πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ», επισήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Μνεία στον Αντώνη Αντωνακόπουλο

Δε θα μπορούσε όμως να μην αναφερθεί και στην πολυτάραχη ζωή και τη δράση του Αντώνη Αντωνακόπουλου, που κατά τα νεανικά του χρόνια έδειξε τεράστια μαχητικότητα και παρά τις κακουχίες που υπέστη κατάφερε να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ηλείας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, ο Αντώνης Αντωνακόπουλος «δίδαξε ότι υπάρχει ελπίδα όσο ο άνθρωπος αγωνίζεται» και συνέχισε λέγοντας «Γι’ αυτό και ο ίδιος αγωνιζόταν πάντοτε με πάθος. Αφουγκραζόταν τη φοβερή αλλά ακόμη και την ανέκφραστη κινητικότητα στο κοινωνικό υπέδαφος. Γι΄ αυτό επιμένουμε ότι όχι μόνο παντοδύναμος δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά η οργανωμένη πάλη του λαού αργά ή γρήγορα θα τον στείλει στα αζήτητα της Ιστορίας. Ιδιαίτερα σήμερα ο λαός έχει πολλές αποδείξεις ότι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα το μόνο που έχει να του προσφέρει είναι φτώχεια, ανεργία και πολέμους».

Το αγωνιστικό μήνυμά του

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «ενώ ο λαός θα μπορούσε να ζει με ασφάλεια και σταθερή ειρήνη σε συνεργασία με όλους τους λαούς και να ικανοποιεί σύγχρονες ανάγκες, εν τέλει ζει στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα αλλά και με τους κινδύνους να μεγαλώνουν και να απορρέουν από τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ». Βάσει των τελευταίων εξελίξεων, ο ΓΓ του ΚΚΕ στάθηκε στο ότι «το δόγμα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων ότι «όσο η Ελλάδα είναι το καλό παιδί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ τόσο εξασφαλίζει τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», έχει χρεοκοπήσει», τονίζοντας παράλληλα πως το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων της χώρας, που ωστόσο δεν επιτυγχάνονται εξαιτίας της συμμετοχής στα όργανα αυτά.

Επιπλέον, σχολίασε επικριτικά την προθυμία της κυβέρνησης να στείλει στρατό σε Σαουδική Αραβία και Λιβύη, ανεβάζοντας των κίνδυνο για τους Έλληνες, εκτιμώντας πως πλέον είναι η στιγμή που χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας για τον απεγκλωβισμό από τα συγκεκριμένα όργανα και το ξήλωμα όλων των βάσεων ώστε να απαλλαγεί ο λαός από τη βάρβαρη αυτή κατάσταση. «Καλή δύναμη, με αγωνιστικότητα και αισιοδοξία ότι οι λαοί θα ξυπνήσουν και θα βάλουν οι ίδιοι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ξενάγηση

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου και παρότι δεν ήθελε να κάνει περαιτέρω δηλώσεις απάντησε σε δυο φλέγοντα ζητήματα, εκ των οποίων το ένα αφορά την Ελλάδα και το δεύτερο την Ηλεία. Στην περίπτωση θερμού επεισοδίου, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε πως είναι πολύ πιθανό και πως κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργηθεί ανά πάσα στιγμή. Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε τον αιματοβαμμένο αυτοκινητόδρομο «Πάτρα-Πύργος», όπου όντας λακωνικός τόνισε την ανάγκη πως πρέπει να γίνει άμεσα.

Παρουσίες

Στα εγκαίνια το παρόν έδωσαν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης, το μέλος της ΚΕ και Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Τζαβάρας, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, οι επικεφαλής της παράταξης «Μπορούμε» Στάθης Καννής και «Μαζί Μπροστά» Κώστας Νικολούτσος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλης Παναγόπουλος και Νίκος Θεοδώρου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Κατσαρός, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου και μέλη της οικογένειας του δωρητή.