Ηλεία Πολιτική

Μήνυμα του Διονύση Καλαματιανού για την επέτειο της επανάστασης του 1821

Ακούστε το άρθρο

Οι αγώνες κερδίζονται με συλλογικότητα, συνοχή, αλληλεγγύη και κοινωνική ευθύνη.

Η φετινή εθνική επέτειος της επανάστασης του 1821 βρίσκει την πατρίδα μας στη δίνη μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, που δοκιμάζει την κοινωνία και την οικονομία.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές, που ο λαός μας «πολιορκείται» από έναν «αόρατο» εχθρό, είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στο φρόνημα και στο σθένος των Αγωνιστών μας, έστω και αν πρόκειται για δυσανάλογα διαφορετικές καταστάσεις, έχοντας, όμως ως κοινό τόπο το χρέος μας προς το συνάνθρωπο, τις κοινωνικές αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της συστράτευσης σε κοινούς στόχους. Υπό τις περιοριστικές συνθήκες που βιώνουμε, οφείλουμε να τιμήσουμε τους ήρωες μας με τον απέριττο τρόπο που υπαγορεύεται από τη συνείδησή μας, ακολουθώντας τα δικά τους χνάρια.

Τότε ο εχθρός-κατακτητής αντιμετωπίστηκε με στρατηγική, με γενναιότητα, με επιμονή και μεθοδικότητα, με επίγνωση και με συνείδηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη νίκη. Σήμερα αντιμετωπίζουμε την ιδιότυπη αυτή «πολιορκία» με αίσθημα ευθύνης για μας και για το συνάνθρωπό μας. «Όπλα» μας είναι η καλή οχύρωση απέναντί στον ιό, η πρόληψη, η προσήλωση στην ενίσχυση του δημόσιου αγαθού της υγείας, η αλληλεγγύη, η συλλογική και κοινωνική συνείδηση, η προστασία των οικονομικά αδύνατων και ευάλωτων υγειονομικά ομάδων του πληθυσμού.

Οφείλουμε, όλοι να δείξουμε το απαιτούμενο σθένος και να διατηρήσουμε υψηλό το φρόνημα μας. Η Πολιτεία έχει χρέος να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας και τα στελέχη του, που μάχονται στην πρώτη γραμμή. Όπως, επίσης, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων και όλους τους ηρωικούς εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που μάχονται με αυταπάρνηση για να έχουμε τα απαραίτητα. Οφείλει, να εξασφαλίζει ότι θα έχουμε όλοι τα αναγκαία αγαθά για την επιβίωσή μας, την αυτονόητη πρόσβαση στη σίτιση, στο νερό, στη στέγαση, στην περίθαλψη, στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες. Οφείλει, να προετοιμάσει με κοινωνική οπτική, δικαιοσύνη και ισότητα τη ζωή και τη λειτουργία σε όλες τις πολιτειακές εκφάνσεις, μετά την επιδημία. Με περισσότερη δημοκρατία, με ενίσχυση και όχι απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας, με θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων, με ισότιμη και δίκαιη συμμετοχή στην οικονομική ανάκαμψη και στη χρηματοδότηση επανεκκίνησης των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των παραγωγών.

Ας δημιουργήσουμε, παρά τις δυσκολίες, τις προϋποθέσεις για μια νέα αισιόδοξη και ελπιδοφόρα πορεία. Είναι η καλύτερη τιμή προς όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε μια Πολιτεία με ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, ευημερία και προκοπή για όλους.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Όλη η επικαιρότητα