Πολιτική

Μήνυμα Τσίπρα για το ‘τέλος της κρίσης στη Ευρώπη το 2018’

Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό «παρών» στις διεργασίες για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, για την ανάγκη υπέρβασης της κρίσης με την κοινωνία όρθια αλλά και για το βάρος που πρέπει να δοθεί απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης στην διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού έδωσαν οι 7 χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στην χθεσινή, 4η Σύνοδο Μεσογειακών χωρών με οικοδεσπότη τον ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Επί της ουσίας, το συγκεκριμένο «μπλοκ» χωρών, καίτοι «πολύχρωμο» πολιτικά, σχηματοποιείται ολοένα και περισσότερο και διεκδικεί χώρο και ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στο «μέτωπο του Νότου» μετέχουν η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ήτοι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

«Έτος ορόσημο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία όλων των ηγετών που πήραν μέρος στην χθεσινή Σύνοδο εξέπεμπαν κλίμα ικανοποίησης, καθώς οι 7 χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν αρχίσει να βρίσκουν κοινό βηματισμό. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέπεμψε μήνυμα υπέρβασης της κρίσης στην Ελλάδα και την  Ευρώπη και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι φέτος θα είναι «έτος-ορόσημο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, η κρίση τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα τον προσεχή Αύγουστο», επισήμανε –και μέσω twitter-ο Αλέξης Τσίπρας για τα αποτελέσματα της 4ης Συνόδου Μεσογειακών χωρών, για να προσθέσει: «Στην 4η Σύνοδο συμφωνήσαμε ότι το 2018 μπορεί να είναι έτος-ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και για να πάρουμε μέτρα προστασίας ώστε να μην επαναληφθεί. Η κρίση τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα, τον Αύγουστο του 2018. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης, όχι με τη γλώσσα της κρίσης, αλλά με τη γλώσσα των κοινών μας αξιών και αρχών, με όραμα για την επόμενη μέρα, για τους νέους ανθρώπους».

Συναντίληψη

Η διάθεση για κοινό βηματισμό, πάντως, φάνηκε στις κοινές δηλώσεις των 7 ηγετών, αργά χθες το βράδυ, καθώς όλοι στάθηκαν στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ ο καθένας «εξειδίκευσε» στα ζητήματα που αφορούν τη χώρα του. «Να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή που είναι θετική, για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ε.Ε. σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η άμυνα, οι υποδομές, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός», επισήμανε ο ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, διαβεβαιώνοντας πως «επιδιώκουμε κοινές δημόσιες πολιτικές και κοινούς προϋπολογισμούς». Επίσης, ζήτησε «μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή στην Ευρώπη» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι, ως προς αυτό, «οι χώρες μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο».

«Αναζητούμε την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που θα φιλοξενήσει τον Μάρτιο την 5η Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών.

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε, από την πλευρά του, την ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά «την τραπεζική φορολογική νομισματική ένωση με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, και περισσότερες θέσεις εργασίας». «Συγκλίνουμε σε σημεία όπως πιο δημοκρατική Ευρώπη, να ενισχύσουμε τα σύνορα μας και να θέσουμε το ζήτημα αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό και να εργαστούμε για ομοφωνία σε ζητήματα νομισματικής ολοκλήρωσης», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, διαπίστωσε πως «μερικές χώρες βίωσαν την κρίση περισσότερο από άλλες» προσθέτοντας πως «είναι βασικό για την Ευρώπη όλοι οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν μια δουλειά και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους». «Η Σύνοδος γίνεται για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε την Ευρώπη», υπογράμμισε και ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα.  Μάλιστα, ζήτησε να υπάρξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση «εργαλεία οικονομικής σύγκλισης για να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Διακήρυξη εφ’ όλης της ύλης

Τα κοινά σημεία μεταξύ των 7 ηγετών, που θα αποτελέσουν και τον πυρήνα των παρεμβάσεων του «μετώπου του Νότου» στην Ευρώπη αποτυπώθηκαν, έξαλλου, και στην κοινή διακήρυξη της 4ης Συνόδου των Μεσογειακών χωρών, η οποία εστιάζει στην ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη και για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Επίσης, προτείνεται κοινός προϋπολογισμός αλλά και η αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου για το μεταναστευτικό.  «Σήμερα η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής και πιο δυνατή, μετά από μια δεκαετία κρίσης, αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημειώνεται στο κείμενο τις διακήρυξης. «Θα είναι βασικής σημασίας να συνδυαστεί πλήρως η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία», «είναι αναγκαία περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα, την ποιοτική απασχόληση και τη σύγκλιση», είναι μερικά από τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των ηγετών, που επίσης χαρακτηρίζουν «προτεραιότητα» την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, το «μέτωπο του Νότου» ζητεί «την συνδιαχείριση και την συγχρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής στα ευρωπαϊκά σύνορα». «Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα είναι μια βασική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ανήσυχες και πλήττονται άμεσα, από την στιγμή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», επισημαίνουν, στην χθεσινή διακήρυξη, οι ηγέτες.

Παρέμβαση για το Αιγαίο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην διακήρυξη της χθεσινής Συνόδου υπάρχει ειδική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο. ««Είναι απαραίτητη η πλήρης εφαρμογή της Διακήρυξης ΕΕ-Τουρκίας, σε ένα Αιγαίο στο οποίο το διεθνές δίκαιο τηρείται. Δεδομένης της ουσιαστικής επιτυχίας που επετεύχθη στην εξωτερική διάσταση των μεταναστεύσεων τους τελευταίους μήνες, θα πρέπει να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των μέσων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων του ταμείου της Ένωσης για την Αφρική και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα