Αρθρογραφία

Μηνύματα του Σεπτέμβρη

Ακούστε το άρθρο

Προχωράει ολοταχώς ο Σεπτέμβρης στην προδιαγεγραμμένη πορεία του αλλά εμείς μάλλον παραμένουμε στάσιμοι, κακομαθημένοι από το συνεχιζόμενο καλοκαίρι και κυρίως κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε και παριστάνοντας τους ανήξερους για όσα πρόκειται να συμβούν μέχρι το τέλος του χρόνου, με την τρόικα, τις αξιολογήσεις, τα μέτρα, τα αντίμετρα, τα ισοδύναμα και τα αδύναμα, και φυσικά όλα αυτά εις βάρος των αδύναμων αυτού του τόπου.

Δεν κινείται τίποτα, δεν τολμάει κανείς να δηλώσει κάτι, πλην μόνο αερολογίες περί άλλων μη ενδιαφερόντων κανέναν πλέον, ικανών όμως να δώσουν άλλη τροπή στα πράγματα, να αποπροσανατολίσουν και να δώσουν προσωρινό άλλοθι, και τούτο μέχρι τα εγκαίνια της ΔΕΘ, οπότε θα γίνουν οι βαριές δηλώσεις και να αναγνωστεί το μανιφέστο των δανειστών, που διαμετακομίζεται στην Κυβέρνηση από την τρόικα και αναμένεται να αναγνώσει ο Πρωθυπουργός.

Το τελευταία άρθρο του Πρωθυπουργού περί του Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, μάλλον δεν απασχόλησε και πολλούς, πλην μερικών ΠΑΣΟΚων, που φοβήθηκαν μην κληρονομήσει ο κ. Τσίπρας τον Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και βέβαια μάλλον θα απασχολήσει την τρόικα και τον Γάλλο Πρωθυπουργό, οι οποίοι ασφαλώς έχουν υπόψιν τους ότι εν τέλει μπορεί ο κ. Τσίπρας να κληρονομήσει την αίγλη του κ. Α. Παπανδρέου, που αναμφισβήτητα είχε στην Ευρώπη και είναι καταγεγραμμένη.

Κατά τα άλλα, παρότι ο Σεπτέμβρης τρέχει για να αναγγείλει τα Φθινοπωρινά γεγονότα, εμείς παραμένουμε στάσιμοι, βολεμένοι, ή ανήμποροι να αρθρώσουμε μία απλή λέξη, να πούμε κάτι, ή να ζητήσουμε να μας πούνε τι γίνεται τέλος πάντων με το κλίμα, πρόκειται να αλλάξει ή θα παραμείνει ως έχει και θα πέσουμε κατευθείαν στα κρύα και στα παγωμένα που έρχονται μετεωρολογικά, πολιτικά και οικονομικά;

Είμαστε τόσο εκτός πραγμάτων που δεν ξέρουμε αν έχει έρθει ή όχι η τρόικα, ή μήπως έχουν έρθει οι θεσμοί και δεν τους πήραμε χαμπάρι, αλλά και πως να τους πάρουμε αφού τελευταία έχουν οντότητα ακόμη και οι θεσμοί, όπως και οι λεγόμενες δομές, άλλο πάλι τούτο, από βαφτίσια και αυτό, ή μάλλον απλός και ξεκάρφωτος νεολογισμός, που μπορεί να αναφέρεται σε πολλά αλλά και σε τίποτα.

Όσο όμως κι αν παριστάνουμε τους ανήξερους και τους αδιάφορους, ή ότι τάχα δεν μας ενδιαφέρουν οι θεσμοί, οι δομές και όλα τα ακολουθούντα το τρίτο μνημόνιο της αριστεροδεξιάς συγκυβέρνησης, μάλλον κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ή απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, θα έρθει οπωσδήποτε η λυπητερή των μέτρων που προαπαιτούνται για την υποδόση της τρίτης δόσης, με αντίμετρα για το αόρατο μέλλον, εάν, εφόσον, όταν, όπως και πάντα για το καλό μας και για να βγούμε από την κρίση που μας δημιούργησε η συγκυρία και η κακιά μας η μοίρα.

Και τότε, λίγο αργά ίσως, θα καταλάβουμε και τα μηνύματα που φέρνει ο Σεπτέμβρης.

Όλη η επικαιρότητα