Μηνυτήρια αναφορά για την αποψίλωση του νοσοκομείου Αμαλιάδας: Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου!

Η Δικαιοσύνη καλείται πλέον να παρέμβει και να διερευνήσει τα των μετακινήσεων προσωπικού από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας προς άλλες νοσηλευτικές μονάδες, μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες το πρωί το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ενώ στην συνέχεια ‘πάγωσε’ η μετακίνηση μίας νοσηλεύτριας προς το Κέντρο Υγείας Βάρδας, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας στον αν. διοικητή.

Οι εξελίξεις πλέον στα όσα αφορούν το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι ραγδαίες και το Σωματείο εργαζομένων υλοποιεί κατά γράμμα τις αποφάσεις του, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας.

Να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες

Χθες το πρωί ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Βασίλης Μιχαλόπουλος και μέλη του Δ.Σ. μετέβησαν στα Δικαστήρια Αμαλιάδας και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα, ζητώντας να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες κατά του υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας επειδή, όπως αναφέρουν στην μηνυτήρια αναφορά, με διοικητικές τους πράξεις θέτουν σε κίνδυνο ζωές ασθενών και αποψιλώνουν τη Ν.Μ. Αμαλιάδας από ανθρώπινο δυναμικό.

Μάλιστα, στην μηνυτήρια αναφορά αναφέρονται και συγκεκριμένα περιστατικά. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 ορκίσθηκε και ανέλαβε υπηρεσία στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας επιμελήτρια Β’ παθολογίας, η οποία αυθημερόν με πράξη του διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας μετακινείται στη Ν.Μ. Πύργου για κάλυψη ‘υπηρεσιακών αναγκών’.

«Μήπως πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες δεν έχει το Νοσοκομείο μας;» διερωτάται το Σωματείο και συνεχίζει στην μηνυτήρια αναφορά: «Ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας οφείλει να διοικεί και να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία όλων των Νοσηλευτικών Μονάδων του Νομού μας. Να σημειωθεί ότι λόγω έλλειψης γιατρών η Παθολογική Κλινική της Ν.Μ. Αμαλιάδας μετά βίας καλύπτει εφημερίες στην καλύτερη περίπτωση τον μισό μήνα. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα δεν δέχεται κανένα περιστατικό μετά το μεσημέρι».

Το δεύτερο περιστατικό που αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά είναι ότι στις 28 Σεπτεμβρίου με απόφασή του ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ μετακινεί νοσηλεύτρια από τη Ν.Μ. Αμαλιάδας στο ΠΕΔΥ- Κ.Υ. Βάρδας.

Εξουθενώθηκε το προσωπικό

Τονίζεται δε ότι υπάρχει σωρεία μετακινήσεων, μετατάξεων προς άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την εξουθένωση του εναπομείναντος προσωπικού, που θα έπρεπε κανονικά να παρέχει απερίσπαστο, με κανονικές συνθήκες και με ασφάλεια τις υπηρεσίες του προς το συνάνθρωπο, ενώ υπάρχουν παραδείγματα που μία νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για όλη την κλινική.

Στο τέλος της μηνυτήριας αναφοράς επισημαίνεται ότι τα Νοσοκομεία πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες όλο το 24ωρο και ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα που πολλοί συνάνθρωποι σώθηκαν επειδή φτάνοντας στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας βρήκαν γιατρό σε εφημερία.

Ζήτησαν άμεση ανάκληση

Το Σωματείο όμως δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς από προχθές ενημερώθηκε ότι επρόκειτο να προχωρήσει άμεσα και η μετακίνηση της νοσηλεύτριας στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και αμέσως μετά το Δικαστικό Μέγαρο, το Δ.Σ. μαζί με τις εναπομείνασες νοσηλεύτριες της παθολογικής κλινικής, οι οποίες είναι μόλις πέντε σε αριθμό, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του αν. διοικητή κ. Γιάννη Λέντζα, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης του αναπληρωτή διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Κωστακιώτη για την μετακίνηση της νοσηλεύτριας.

Ο κ. Μιχαλόπουλος έκανε λόγο για ‘αρπαγή’ και διαρκή αποψίλωση του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας, εξαπολύοντας κατηγορίες κατά του Κωστακιώτη για την τακτική που ακολουθεί. Όπως είπε, αναγνωρίζει τις ανάγκες που έχουν και οι υπόλοιπες νοσηλευτικές μονάδες, αλλά τόνισε ότι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν μπορεί να είναι δεξαμενή τροφοδότησης προσωπικού, την στιγμή που οι λίγοι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει έχουν φθάσει στα όριά τους.

«Δεν πάει άλλο. Όπως ελαφρά την καρδία ο κ. Κωστακιώτης υπογράφει μετακινήσεις και λέει να κλείσει το Νοσοκομείο, με βαριά την καρδιά ας υπογράψει και την ανάκληση της απόφασης μετακίνησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Λέντζα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συναίνεση της υπηρεσίας για αναχώρηση της νοσηλεύτριας.

Από την πλευρά του ο κ. Λέντζας ανέφερε ότι και πριν 3-4 μήνες είχε αποσταλεί ανάλογη απόφαση η οποία δεν εφαρμόστηκε και ότι και στην προκειμένη περίπτωση επικοινώνησε ήδη με τον κ. Κωστακιώτη και τον ενημέρωσε για τις ελλείψεις που υπάρχουν και ότι διαταράσσεται με την μετακίνηση η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Ο κ. Κωστακιώτης του είπε ότι είναι στην διακριτική του ευχέρεια εάν θα εφαρμόσει ή μη την απόφαση και ο κ. Λέντζας ενημέρωσε το προσωπικό ότι δεν θα την εφαρμόσει και το πρόγραμμα θα μείνει ως έχει αυτή την στιγμή.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταλάβουν κάποια στιγμή ότι όταν παίρνουν μία θέση στην Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, δεν γίνεται στην πορεία να ζητούν μετατάξεις και μετακινήσεις και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Προς το παρόν

Στην συνέχεια, σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προς το παρόν αναστέλλεται η μετακίνηση της νοσηλεύτριας και από εκεί και πέρα θα κοιτάξουμε να πάρουμε και άλλες νοσηλεύτριες για να λύσουμε τα προβλήματα. Εάν επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός προσωπικού, τότε θα το ξαναδούμε. Σε ότι αφορά την μετακίνηση της ιατρού- παθολόγου στη Νοσηλευτική Μονάδα του Πύργου, κάναμε συνεννόηση με τον διοικητή ου Γ.Ν. Ηλείας να καλύπτει η παθολόγος εκεί και εμείς σαν αντάλλαγμα θα έχουμε όλα τα πρωινά στην Αμαλιάδα έναν καρδιολόγο. Αυτή την στιγμή, για τον αριθμό των εφημεριών που κάνουμε, είναι ικανός ο αριθμός των επιμελητών παθολόγων. Βέβαια, ευχής έργου θα είναι να προσλάβει ο Πύργος παθολόγο για να επιστρέψει και η παθολόγος στην Αμαλιάδα».

Συνεχίζουν δυναμικά

Πάντως ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι οι δράσεις του Σωματείου δεν σταματούν εδώ, γιατί το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας δέχεται ανηλεή επίθεση και αποψιλώνεται διαρκώς και επίκεινται και άλλες μορφές κινητοποιήσεων, ενώ οι εργαζόμενοι την ερχόμενη Τετάρτη θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο για την υγεία στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη

Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος: «Αδιαπραγμάτευτο κριτήριο, η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού»