Αχαϊα Ελλάδα Ηλεία Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μείωση των εσόδων από ΦΠΑ στον Πύργο κατά 30,1%

Ακούστε το άρθρο
Εκτός προϋπολογισμού κατά 5,5% έπεσαν στο εννεάμηνο του 2017 τα έσοδα από ΦΠΑ στην φορολογική περιφέρεια Πατρών (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά) καθώς η φορολογική διοίκηση κατάφερε να εισπράξει μόλις 383 εκ. ευρώ, έναντι στόχου 504 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η “Πελοπόννησος” από τις εφορίες της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων, τα έσοδα από ΦΠΑ δείχνουν στην καλύτερη περίπτωση μηδενική ή μικρή απόκλιση από τον ετήσιο στόχο, ενώ σε αρκετές περιοχές, όπου κανείς θα περίμενε σημαντική αύξηση εσόδων ΦΠΑ λόγω τουρισμού, η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική.
Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη του συνολικού ετήσιου στόχου είσπραξης ΦΠΑ, που στην περίπτωση της φορολογικής περιφέρειας Πατρών, έχει προϋπολογιστεί στα 578 εκ. ευρώ μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης, η εικόνα αυτή έχει δύο πιθανές ερμηνείες: Μείωση της καταναλωτικής δαπάνης εκ μέρους των καταναλωτών ή απόκρυψη τζίρου και αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ στην εφορία από τις επιχειρήσεις.
“ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ” Ο ΠΥΡΓΟΣ
Σε όλες τις άλλες ΔΟΥ της φορολογικής περιφέρειας Πατρών, η μείωση των εσόδων από ΦΠΑ ήταν κάθετη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα νούμερα ήταν απογοητευτικά. Ενδεικτική ήταν η μείωση από έσοδα ΦΠΑ στον Πύργο, όπου το ποσοστό απόκλισης από τον ετήσιο στόχο της ΑΑΔΕ φτάνει το -30,1%, δηλ. στα ταμεία του κράτους αντί για 11,4 εκ. ευρώ, μπήκαν μόλις 7,9 εκ. ευρώ.
Ακολουθεί η Σπάρτη με πτώση εισπράξεων από ΦΠΑ σε ποσοστό -15,5%, δηλ. αντί για 15,5 εκ. ευρώ, η εφορία εισέπραξε από την αγορά 13,1 εκ. ευρώ.
Στη Ζάκυνθο σημειώθηκε μείωση εισπράξεων από ΦΠΑ -8,8% ποσοστό που μεταφράζεται σε -1 εκατ. ευρώ και στην Κεφαλονιά μείωση -4%, ποσοστό που μεταφράζεται σε μειωμένα έσοδα κατά 300.000 ευρώ. Η μόνη τουριστική περιοχή που «διασώθηκε» ήταν η Κέρκυρα, η οποία παρουσίασε αύξηση απόδοσης ΦΠΑ 6,2%, με συνολικά έσοδα 36 εκ. ευρώ.

 Η ΑΧΑΪΑ ΑΝΤΕΧΕΙ

Οι μόνες περιοχές που κατάφεραν να πιάσουν από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, τους στόχους ως προς την είσπραξη του ΦΠΑ, είναι η Αχαΐα, η Τρίπολη και η Κέρκυρα.
Συγκεκριμένα, η ΔΟΥ Αιγίου είχε αυξημένα έσοδα ΦΠΑ κατά 3,7% φτάνοντας τα 10,1 εκ. ευρώ, η Α΄ΔΟΥ Πατρών είχε οριακή απόκλιση εισπράξεων -0,1% στα 29,4 εκ. ευρώ και η Γ΄ΔΟΥ Πατρών επίσης οριακή απόκλιση εσόδων ΦΠΑ -0,6% στα 49,2 εκ. ευρώ.

 

Όλη η επικαιρότητα