Ζώα

Μήπως ο σκύλος σας δεν σας ακούει;

Ακούστε το άρθρο

Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων που αποφασίζουν να δώσουν στον τετράποδο φίλο τους μαθήματα βασικής υπακοής. Τα αποτελέσματα, όμως, δεν είναι τα επιθυμητά. Και βγάζουν το πόρισμα ότι το σκυλάκι τους είναι ανυπάκουο, ατίθασο, ξεροκέφαλο και ενίοτε… χαζό! Αλλά, μήπως κάνουν εκείνοι κάτι λάθος; Μήπως δεν δίνουν στο ζωάκι τους να καταλάβει τι ακριβώς του ζητούν;

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων δεν διαθέτουν υπομονή, ηρεμία και χρόνο. Πιστεύουν ότι ο σκύλος τους θα ανταποκριθεί με την πρώτη στις εντολές τους. Και όταν δεν το κάνει, αρχίζει ο εκνευρισμός. Η ένταση της φωνής ανεβαίνει, προσπαθώντας να κάνουν τον σκύλο να πειθαρχήσει. Αλλά δεν… πειθαρχούν ούτε οι ίδιοι.

Για να πείσετε ένα σκυλί να σας ακολουθήσει, πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση. Σταθερό τόνο φωνής και το κορμί σας να είναι όρθιο και χαλαρό.

Ξεκινήστε τα μαθήματα βασικής υπακοής με λουρί σε εσωτερικό χώρο. Ο τόνος της φωνής σας πρέπει να είναι σταθερός και ήρεμος. Η εντολή να είναι μία και ΜΟΝΟ μία λέξη. Δεν φωνάζουμε (δεν είναι κουφό το σκυλί), δεν το μαλώνουμε, δεν το τραβάμε, δεν το πιέζουμε με το χέρι μας για να κάτσει. Με το που θα καθίσει, του προσφέρουμε λιχουδιά. Επαναλαμβάνουμε. Το μάθημα πρέπει να διαρκεί 10-15 λεπτά και να γίνεται πάντοτε με ευχάριστο τρόπο, στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα κάθε μέρα. Δηλαδή, πρωί, απόγευμα, ή βράδυ. Όταν ο σκύλος μάθει την εντολή, κάνουμε τα μαθήματα σε χώρους με περισσότερους περισπασμούς, όπως είναι η βεράντα, το πεζοδρόμιο. Ο χώρος αλλάζει ανάλογα με την πρόοδο του σκύλου σας.

Ποτέ μη χτυπήσετε τον σκύλο σας. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να σας φοβάται και να μη σας εμπιστεύεται. Αυτό που θέλουμε από έναν σκύλο, είναι να μας σέβεται. Και, βεβαίως, τον σεβόμαστε κι εμείς.

Η εκπαίδευση πρέπει να τελειώνει με μεγάλο ενθουσιασμό. Να επαινούμε πάντα το φιλαράκι μας για την προσπάθειά του.

Προτού δώσετε μία εντολή, βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή του σκύλου σας. Έχει μεγάλη σημασία το πώς δίνεται μία εντολή. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνετε, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Για να σας δείξει την τεχνική, αλλά και για να σας μυήσει στον τρόπο με τον οποίο οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Γιατί, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει και η εκπαίδευση συμπεριφοράς, η οποία συνδυάζεται με την εκπαίδευση υπακοής.

Να αφιερώνετε πάντα χρόνο στον πιστό σας φίλο. Να μοιράζεστε στιγμές. Να παίζετε μαζί του. Να τον χαϊδεύετε. Να τον φροντίζετε και να τον προστατεύετε από το κρύο ή τη ζέστη. Να μην του στερείτε τις βόλτες. Να τον αφήνετε να μυρίζει. Να παίζει με άλλα σκυλιά (αν του αρέσει). Να του βάζετε όρια. Να του δείχνετε ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Και μην ξεχνάτε: στα σκυλιά αρέσει η ρουτίνα. Να έχουν ένα πρόγραμμα. Όλα, ως προς την εκπαίδευσή τους, θα γίνουν πιο εύκολα, εάν καταφέρετε να καθοδηγείτε εσείς τον σκύλο, κι όχι ο σκύλος εσάς.

VIA

Όλη η επικαιρότητα