Μήπως το Facebook έχει αρχίσει να ξεπερνιέται;

Δεν χρειάζεται πολλή παρατηρητικότητα για να καταλάβεις ότι τον τελευταίο χρόνο, το Facebook δεν περνά πολύ καλά. Πέρα από την εξέταση των πολιτικών του κάτω από ένα πολύ δημόσιο μικροσκόπιο και το ιδρωμένο μέτωπο του Μαρκ Ζούκεμπεργκ σε καυτές ερωτήσεις σχετικά με την παραχώρηση σε τρίτους προσωπικών δεδομένων χρηστών από την πλατφόρμα, έχουν συμβεί αρκετά πραγματάκια που έστρεψαν την κοινή γνώμη εναντίον της πάλαι ποτέ πιο ισχυρής πλατφόρμας social media.

Τι συνέβη όμως; Και πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι χρήστες που εγκατέλειψαν το Facebook;

1. Ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας του Facebook δεν βοηθά κανέναν (vol. 1)
Με έναν αλγόριθμο που αλλάζει συνεχώς και κανείς δεν πρόκειται να μάθει τα μυστικά του, με την διαχείριση σελίδων να είναι πιο παράξενη από ποτέ και με την απήχηση των δημοσιεύσεων να θυμίζει περισσότερο τυφλόμυγα, είναι λογικό που πολλοί χρήστες δεν επιλέγουν το Facebook ως πρωταρχικό μέσο για να προβάλλουν την δουλειά τους.

2. Το ίδιο επιχείρημα, αλλά (vol. 2)
Σε πιο προσωπικό επίπεδο, η δομή του Facebook είναι τέτοια ώστε να εμφανίζονται στο feed σου μόνο πράγματα που θέλεις εσύ. Συνεπώς, ακόμα κι αν δεν είσαι διαχειριστής κάποιας σελίδας, τα posts σου είναι πιο δύσκολο να αγγίξουν μεγαλύτερο κοινό, μιας και – να τα λέμε κι αυτά – το unfollow σε οποιοδήποτε άτομο δεν είναι στον κύκλο μας έχει ψιλογίνει ο κανόνας τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια.

3. Δεν υπάρχει κάποια εξειδίκευση
Για παράδειγμα: Στο Twitter γράφεις σύντομα αποφθέγματα. Στο Instagram ανεβάζεις φωτογραφίες. Το Facebook φιλοδοξούσε πάντα να είναι μια πλατφόρμα που μπορεί να χωρέσει όλο και περισσότερες υπηρεσίες και εφαρμογές και αυτό, εν τέλει, μπορεί να γίνει η καταδίκη του. Δεν μπορείς να σκεφτείς το Facebook ως το καλύτερο κοινωνικό δίκτυο για μια συγκεκριμένη δουλειά, καθώς οι επιμέρους λειτουργίες του έχουν αντικατασταθεί. Πιο συγκεκριμένα…

4. …δεν λειτουργεί ως “online βιογραφικό” πλέον
Επειδή υπάρχει το Linkedin, που είναι ακριβώς για αυτόν τον σκοπό—αν εξαιρέσουμε κάτι παππούδες που κι εκεί μέσα κάνουν γλιτσιάρικες πεφτουλιές. Πόσο μάλλον, το Facebook τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μία σαφώς πιο περίεργη τροπή στο περιεχόμενό του, που σημαίνει ότι – ιδανικά – ένας μελλοντικός εργοδότης δεν θα ήθελες καν να γνωρίζει ότι έχεις προφίλ, εκτός κι αν θες να δει όλα τα απαίσια memes που ανεβάζεις για να γελάς με τους φίλους σου. Μιλώντας για memes.

5. Τα memes στο Facebook είναι τόσο μπαγιάτικα
Σε σημείο που ακόμα και το Tumblr έχει πιο φρέσκα. Αυτό δεν ήταν συμβουλή για να μεταναστεύσεις στο Tumblr. Το Tumblr είναι νεκρό, και οι χρήστες που του έχουν απομείνει είναι ζόμπι, δεν μπορούν να ξεφύγουν. Μείνε μακριά απ’ το Tumblr.

6. Υπάρχει τόσος άκυρος κόσμος (και η μαμά σου)
Γενικά, πολλά άτομα που δεν γνωρίζεις αλλά είναι πολύ πρόθυμα να μιλήσουν μαζί σου. Και, ναι, η μαμά σου ίσως να έχει κάνει προφίλ και το ξέρεις πως όταν η μαμά σου αποφασίζει να κάνει κάτι, αυτομάτως σταματά να είναι κουλ. Συγγνώμη, μαμά. Μιλώντας, όμως, για άκυρη επικοινωνία στο Facebook, πάμε να δούμε έναν σοβαρό λόγο που πλέον ο κόσμος δεν το χωνεύει:

7. ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΥΓΑΔΕΣ
Δηλαδή, κάπου φτάνει. Δουλειές δεν έχετε;

8. Καμία εμπιστοσύνη
Γενικά, από σκάνδαλα με προσωπικά δεδομένα το Facebook, άλλο τίποτα. Και είναι κάπως λογικό ο κόσμος να μην θέλει να “ταΐζει” τα δεδομένα του σε μια σελίδα που επιβεβαιωμένα τα χρησιμοποιεί με κάπως ηθικά γκρίζους τρόπους για κέρδος. Που, βέβαια, αυτό δεν εξηγεί το γεγονός ότι τα Messenger, Instagram και Whatsapp, που όλα ανήκουν στο Facebook, παρουσιάζουν μόνο ανοδική πορεία. Συνεπώς, μικρή συμβουλή: Οι γυμνές σου φωτογραφίες δεν είναι ασφαλείς σε κανένα από αυτά τα τρία. Θα σου προτείνουμε μια εφαρμογή για μηνύματα που να προσφέρει κρυπτογράφηση, όπως το Signal. Τσέκαρέ το.

Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις αυτό που έκαναν όλα τα δεκαπεντάχρονα της Αμερικής και να αφήσεις το Facebook για χάρη του Snapchat, που φέτος αναστήθηκε από τις στάχτες του με κάτι εκπληκτικά ανεβασμένα νούμερα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι έχεις όρεξη να ασχοληθείς με το Snapchat.

Μήπως μία πιο συνετή χρήση του – ομολογουμένως πολύ βολικού – Facebook να είναι καλύτερη ιδέα;

 

 

 

via