Παιδί

Μήπως το μωρό έχει κολικούς;

Ακούστε το άρθρο

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας περνά μεγάλες περιόδους όπου κλαίει και εκφράζει έντονη δυσφορία, χωρίς να μπορείτε να το ηρεμήσετε, υπάρχει περίπτωση να έχει κολικούς. Οι κολικοί στα μωρά δεν έχουν να κάνουν με κάποια ασθένεια, οπότε δεν «απειλούν» την υγεία του αλλά ούτε και την ανάπτυξή του. Κατά συνέπεια θα ήταν καλό να μην τους θεωρούμε ασθένεια αλλά μια φάση της ανάπτυξης του μωρού, που θα περάσουν με την πάροδο του χρόνου και την δική σας υπομονή.

Πότε ξεκινούν οι κολικοί;

Οι κολικοί ξεκινούν περίπου στην ηλικία των δύο έως και τριών εβδομάδων. Ένα μωρό με κολικούς ενδέχεται να κλάψει έντονα από τις έξι περίπου το απόγευμα έως και αργά τα μεσάνυχτα. Οι κολικοί ενδέχεται να κορυφωθούν γύρω στις έξι με οκτώ εβδομάδες ενώ αναμένονται έπειτα να υποχωρήσουν και να εξαφανιστούν εντελώς περίπου στην ηλικία των τριών έως και των τεσσάρων μηνών.

Συμπτώματα κολικού

Τα συμπτώματα των κολικών στα μωρά περιλαμβάνουν το ξαφνικό και έντονο κλάμα, το οποίο συνοδεύεται από σπασμωδικές κινήσεις των χεριών αλλά και των ποδιών του. Το κλάμα του μωρού θα σας υποψιάσει, αφού το φυσιολογικό κλάμα του δεν ξεπερνά τις δύο ώρες συνολικά την ημέρα. Αν λοιπόν, αυτό το διάστημα αυξηθεί σε περισσότερες από 3 ώρες ημερησίως και το φαινόμενο παρατηρηθεί πάνω από τρεις ημέρες την εβδομάδα, με διάρκεια τουλάχιστον τριών εβδομάδων, τότε πιθανότατα να πρόκειται για κολικό. Ενδέχεται παράλληλα η κοιλίτσα του να είναι φουσκωμένη από τα αέρια.

Από τι προκαλούνται οι κολικοί στα μωρά;

Οι κολικοί δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το μωρό σας είναι άρρωστο. Τα αίτια των κολικών ωστόσο, παραμένουν ένα μυστήριο και κάποιες από τις πιθανές θεωρίες για την αιτιολογία τους είναι οι ακόλουθες:

  • Ενδεχομένως να οφείλονται στο γαστρεντερικό σύστημα του μωρού και συγκεκριμένη στην μεγαλύτερη κινητικότητα. Ωστόσο, η λειτουργία του με την πάροδο του χρόνου γίνεται φυσιολογική.
  • Ενδεχομένως να έχουν πολλά αέρια που προκαλούνται από την δυσανεξία στην λακτόζη, την αλλεργία στο γάλα ή τα τρόφιμα.

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;

  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να σκεφθείτε ότι αποτελεί μια φάση που θα περάσει. Δοκιμάστε να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, καθώς θα το καθησυχάσετε και θα το βοηθήσετε να ηρεμήσει.
  • Κάντε ένα απαλό μασάζ στην κοιλίτσα του, με αργές και κυκλικές κινήσεις, από τα αριστερά προς τα δεξιά και από κάτω προς τα πάνω και ύστερα αντιστρόφως.
  • Δοκιμάστε να του κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο και φροντίστε η κοιλίτσα του να είναι ζεστή και προστατευμένη.

via

Όλη η επικαιρότητα