Οικονομία

Μισός μισθός μέχρι να απονεμηθεί η σύνταξη

16678_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Προκαταβολή σύνταξης» ίσης με το 50% του βασικού μισθού τους θα λαμβάνουν, εντός 40 ημερών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης, μέχρι να εκδοθεί η κανονική σύνταξή τους.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα προς δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ότι ο εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής μέχρι να του απονεμηθεί η κανονικής σύνταξη, το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία. Το ποσό που θα εισπράττει θα αφαιρείται ή θα συμψηφίζεται με την καταβολή της οριστικής σύνταξης, όταν θα εκδοθεί.

Λόγω και της μαζικής φυγής υπαλλήλων από το δημόσιο με πρόωρη συνταξιοδότηση, ο χρόνος που απαιτείται σήμερα για την απονομή της κανονικής σύνταξης μπορεί να κυμαίνεται από εννέα μήνες έως και δύο έτη, ανάλογα με τα αν μεσολαβούν και άλλα ασφαλιστικά Ταμεία σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, από 15.298 το 2009, υπερδιπλαστικάστηκαν το 2010 και έφτασαν στις 33.928, υποχώρησαν ελαφρά στις 28.480 το 2011 και εκτιμάται ότι υπερέβησαν και πάλι τις 30.000 στη διάρκεια του 2012.


Στο ίδιο νομοσχέδιο που προωθείται για κατάθεση στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που προβλέπουν την «αξιοποίηση» των αδρανών καταθέσεων, μετά την πάροδο 20ετίας, από το ελληνικό Δημόσιο. Θα ορίζεται όμως πως τα λεφτά θα μπορεί να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα