Αρθρογραφία

Μητρικός θηλασμός

mitrikos_thilasmos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο μητρικός θηλασμός και το μητρικό γάλα αποτελούν την ιδανική τροφή για τα βρέφη, με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία.

Το μητρικό γάλα αποτελεί το μοναδικό γάλα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες.

Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν επιπλέον μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιώνκαρκίνουσακχαρώδη διαβήτηπαχυσαρκίας, φλεγμονωδών νοσημάτων εντέρου, τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών στην παιδική και ενήλικη ζωή.

Επίσης αναφέρεται προστατευτική δράση για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.

Όσον αφορά τη μητέρα, τα πλεονεκτήματα του βρεφικού θηλασμού είναι τα ακόλουθα:

  • Βοηθάει στην ταχύτερη επάνοδο της μήτρας στη φυσιολογική της κατάσταση και αποτελεί αντισυλληπτικό μέσο.
  • Ο καρκίνος του μαστού είναι σπανιότερος στις μητέρες που θηλάζουν, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού.
  • Το μητρικό γάλα προσφέρεται ανά πάσα στιγμή έτοιμο, χωρίς δηλαδή τη διαδικασία παρασκευής του αποστειρωμένου φρέσκου, στη σωστή θερμοκρασία και χωρίς κανένα κόστος.
  • Το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο και σε οικογενειακό αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο.

Ο μητρικός θηλασμός συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους της μητέρας. Η απώλεια του σωματικού βάρους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το1.5 κιλότο μήνα για τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού. Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολικά μειωμένη πρόσληψη τροφής (<1800 θερμίδες ημερησίως).

Όσον αφορά το παιδί, τα πλεονεκτήματα είναι τα ακόλουθα:

  • η  σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι απολύτως προσαρμοσμένη και βιολογικά εξειδικευμένη στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Όλα τα θηλαστικά παράγουν γάλα που είναι μοναδικό για τις θρεπτικές ανάγκες των μικρών τους. Το ανθρώπινο γάλα είναι πλούσιο σε ειδικά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μόνο και μόνο αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το μητρικό γάλα ως αναντικατάστατο.
  • Το μητρικό γάλα είναι ζωντανός ιστός που περιέχει αντισώματα, ένζυμα, λευκοκύτταρα και άλλες αμυντικές ουσίες που προφυλάσσουν το βρέφος από λοιμώξεις σε μεγάλο βαθμό.
  • Το μητρικό γάλα προστατεύει από την παχυσαρκία και απ’ όλα
    τα συνοδά νοσήματά της (στεφανιαία νόσο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη).
  • Τα παιδιά που θηλάζουν, σπανίως παρουσιάζουν αλλεργικές παθήσεις (άσθμα, έκζεμα) και δεν παρουσιάζουν σπασμούς από έλλειψη ασβεστίου, κολικούς και δυσκοιλιότητα.
  • Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το θεμέλιο της ψυχικής υγείας του παιδιού. Το βρέφος, θηλάζοντας στην αγκαλιά της μάνας του, αισθάνεται όχι μόνο χαρά, αλλά σιγουριά και αυτοπεποίθηση, συναισθήματα που έχει ανάγκη και το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή.
  • Με το θηλασμό και τη φυσική επαφή αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ μητέρας και βρέφους. 

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας του μητρικού θηλασμού είναι το γεγονός ότι η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμούν πως 800.000 βρέφη που χάνονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσαν να σωθούν αν τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους και εάν είχαν ακολουθηθεί σωστές πρακτικές μητρικού θηλασμού.


Μάλλιου Αγγελική

Γυμνάστρια Αποκατάστασης Παθήσεων & Τραυματισμών

Msc, Νοσηλεύτρια, φοιτήτρια Ιατρικής

malliou07@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα