Πολιτική

Mητσοτάκης: Οδηγείτε τη χώρα σε ακυβερνησία με την «μόνιμη Απλή Αναλογική»

Ακούστε το άρθρο

Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης  στην ομιλία του στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Δεν διστάζει να μετατρέψει ακόμα και το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ παράλληλα συμπλήρωσε πως «το ίδιο το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε συναινέσεις».

«Η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντίπαλους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως με την πρότασή της ΝΔ, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα επιλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θέλουν στην κυβέρνηση, αλλά και ποια κατεύθυνση επιθυμούν για το νέο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

«Το κείμενό σας έχει προτάσεις ατελέσφορες, όπως οι επί εξάμηνο ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Έχει όμως και μία ευθέως διαλυτική πρόταση. Την καθιέρωση της «μόνιμης Απλής Αναλογικής». Ενός συστήματος, δηλαδή, που ξέρετε ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «χρειάζεται πραγματικό θράσος να εισηγείστε εσείς τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όταν ο ίδιος θα μείνετε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε διεθνώς την έννοια του δημοψηφίσματος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση της ΝΔ για τη Συνατγματική Αναθεώρηση η οποία, όπως είπε, είναι είναι προοδευτική και συνεπής με τις αξίες η ΝΔ. «Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη, και ενισχύει την αξιοπιστία», τόνισε επιπροσθέτως ο αρχηγός της ΝΔ.

Η πρόταση της ΝΔ

Όλη η επικαιρότητα