Οικονομία

Mόλις 5.000 πληρούν τους όρους προστασίας της κύριας κατοικίας

spiti-kermata.jpg
Ακούστε το άρθρο
Μόλις 5.000 απ’ τους περίπου 18.000 που έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση ρύθμισης των χρεών τους στις τράπεζες για να μη χάσουν την πρώτη κατοικία τους φαίνεται πως πληρούν τους όρους, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη μετά την πρώτη αξιολόγηση των αιτήσεων. 
 
Κύριο εμπόδιο που θέτει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το γεγονός πως ένταξη δικαιούνται οι οφειλέτες στους οποίους έχει εκδοθεί διαταγή. 
 
Ωστόσο, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η αυστηρή προϋπόθεση του νόμου και η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου δεν εξαιρούν όσους μπορεί να λάβουν διαταγή πληρωμής από την τράπεζα στο μέλλον. 
 
Η σχετική προστασία, σημειώνουν, έχει ισχύ για όλο το 2014 και μπορεί να ευνοήσει όσους δεν έχουν πάρει μεν στα χέρια τους ακόμη τη διαταγή πληρωμής ή το κατασχετήριο, αλλά απειλούνται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον. 
 
Οι περιπτώσεις αυτών των οφειλετών μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου δύο μήνες μετά την επίδοση της σχετικής πράξης, καταφεύγοντας στην τράπεζα και υποβάλλοντας αίτηση ένταξης στον νόμο για την προστασία της κύριας κατοικίας, δηλαδή της κατοικίας στην οποία διαμένουν.

Όλη η επικαιρότητα