Κόσμος

«Μommunes»: Μαμάδες μονογονεϊκών οικογενειών συγκατοικούν για να τα βγάλουν πέρα

Ακούστε το άρθρο

«Είναι οικονομικά ασύμφορο για πολλές single μαμάδες να ζουν μόνες τους, γι ‘αυτό και η συγκατοίκηση είναι “ο δρόμος του μέλλοντος”», λένε


Άρωμα… μαμάς αποκτά η παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια καθώς οι σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης οδηγούν σε μία νέα κοινωνική τάση: Τις κοινότητες των singles μαμάδων, ονόματι «mommunes», από τον όρο commune που σημαίνει «κοινότητα» στα αγγλικά.

Πρόκειται για μία συμφέρουσα λύση για τις ανύπαντρες μαμάδες που δυσκολεύονται να μεγαλώσουν μόνες τα παιδιά τους.

Σήμερα υπάρχουν στις ΗΠΑ 15 εκατομμύρια ανύπαντρες μητέρες, σύμφωνα με στοιχεία του 2018 που έχει συγκεντρώσει το ερευνητικό κέντρο «PEW».

Ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών υπερδιπλασιάστηκε από τη δεκαετία του 1960: από 12% που ήταν τη δεκαετία του 1960 τώρα έχει αγγίξει το 21%.

Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν σε αυτήν την αύξηση, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κοινωνικού στιγματισμού που συνδέεται με το διαζύγιο, του μεγαλύτερου αριθμού των μαμάδων που εγκαταλείπουν τοξικές σχέσεις και των περισσότερων ευκαιριών στο χώρο εργασίας που επέτρεψαν στις ανύπαντρες μητέρες να βρουν οικονομική σταθερότητα.

Κι ενώ ο αριθμός των ανύπαντρων μαμάδων αυξάνεται, οι συνθήκες διαβίωσης στις ΗΠΑ δεν είναι ευνοικές: το 20% των μονογονεικών οικογενειών ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας. Το αντίστοιχο ποσοστό στα παντρεμένα ζευγάρια είναι 8%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αμερικανικής απογραφής του 2018.

«Είναι οικονομικά ασύμφορο για πολλές single μαμάδες να ζουν μόνες τους, γι ‘αυτό και η συγκατοίκηση είναι “ο δρόμος του μέλλοντος”», σύμφωνα με τον Μπλέικ Ριντ, συνιδρυτή της εταιρίας «Roommates with Kids», ο οποίος φέρνει σε επαφή single μαμάδες που ζητούν στέγη.

«Μοιράζεσαι το ενοίκιο και γενικότερα τα έξοδα του σπιτιού αλλά και νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος», προσθέτει.

Η 35χρονη Έμιλι Μπλεικ, μία από τις single μαμάδες που βρήκε στέγη σε «mommune», μίλησε για την εμπειρία της στο BBC:

«Ως νέα μητέρα, αισθάνθηκα μοναξιά και άγχος για το πώς θα μπορούσα να μεγαλώσω μόνη μου τον γιο μου. Στις αρχές Αυγούστου, πήρα τα κλειδιά ενός σπιτιού με πέντε υπνοδωμάτια στην περιοχή Alemedα, του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια. Εκεί ζούμε τρεις μητέρες με τα παιδιά μας δημιουργώντας την δική μας κοινότητα μαμάδων “mommune”».

Όλη η επικαιρότητα