Πολιτισμός

Μοναδική εκδήλωση – αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι!

sarena.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη διάσωση της ιστορικής μνήμης του δημοτικού τραγουδιού διοργανώνεται απόψε στο προαύλιο του Γυμνασίου Ζαχάρως η 6η Γιορτή Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Παραδοσιακής Οικονομίας από 11 πολιτιστικούς συλλόγους της Ζαχάρως, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να συμβάλλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

Η Τριανταφυλλιά Νιάρχου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας «Σάρενα» και εκπρόσωπος των συλλόγων στη σημερινή εκδήλωση, τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ότι στόχος όλων είναι να παρουσιαστεί ένα πολιτιστικό γεγονός που στοχεύει στο να αναβαθμίσει τον πολιτισμό της περιοχής και είναι αφιερωμένο στο δημοτικό τραγούσδι.

«Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι το δικό μας τραγούδι δεν πρέπει να χαθεί στο πέρασμα των αιώνων και πρέπει η σημερινή γενιά να αρχίσει να καταγράφει ό,τι μπορεί να διασωθεί. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρακολουθήσουμε ένα θεατρικό που θα απεικονίζει την καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο και πραγματικές ιστορίες που έγιναν τραγούδια, όπως το πασίγνωστο “Ένα νερό, κυρα-Βαγγελιώ”. Ο κόσμος έχει ανάγκη από τέτοιες εκδηλώσεις και θέλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι. Συνεργαζόμαστε 11 σύλλογοι, διότι στου πολλούς ανάθεμα δεν χωράει», τόνισε η κα Νιάρχου, προσθέτοντας ότι «καλό εινα να γίνονται πολλές εκδηλώσεις, αλλά ο δήμος να κοιτά τις ημερομηνίες και να βάζει προτεραιότητες, όχι να γίνονται την ίδια μέρα και ώρα δύο εκδηλώσεις σε απόσταση 3 χλμ.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών «Η Μοφκίτσα», Ντόρα Παναγοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εκδήλωση και τόνισε ότι στόχος είναι να μετεξελιχθεί σε θεσμό.

«Ως σύλλογος συμμετέχουμε για πρώτη φορά και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Ο πολιτισμός ενώνει και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από τη συμμετοχή των 11 συλλόγων. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ηθικές αξίες και τόνωση ηθικού σε μια δύσκολη εποχή», σημείωσε η κα Παναγοπούλου.

Ο μουσικός και ερευντητής της παραδοσιακής μουσικής, Κώστας Παυλοπουλος, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση με στόχο τη μεταλαμπάδευση του δημοτικού τραγουδιού στις νεότερες γενιές.

«Αυτός ο τόπος είναι η ψυχή μου, η πατρίδα μου, και τη χρωματίζω μέσα από το τραγούδι. Το δημοτικό τραγούδι δεν είναι τίποτε άλλο από αναμνήσεις και βιώματα χιλιάδων ετών  που τα κουβαλάμε μέσα στο αίμα μας. Αυτό θέλουμε να κρατήσουμε, διότι αυτό μας γαλούχησε και δημιούργησε αυτό που λέμε ελληνικό χαρακτήρα και ελληνικό φιλότιμο. Συμβάλλω με χαρά στην πρόσκληση των συλλόγων για την εκδήλωση, διότι κρατάνε ψηλά ηθικές αξίες», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς».

Κατά τη διάρκεις της εκδήλωσης θα προσφερθούν δωρεάν παραδοσιακά γλυκά της περιοχής, όπως μπακλαβάδες, κουραμπιέδες, χαλβάδες, κ.ά. από τους εκπροσώπους των συλλόγων. Η είσοδος είναι ελεύθεση και η εκδήλωση ξεκινά στις 21:30.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα