Ηλεία Πολιτισμός

Μοναδική έκθεση με αυθεντικά έργα γκραβούρας στο ΤΕΙ Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Την ομορφιά και τη μαγεία της γκραβούρας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έως και αύριο οι πολίτες του Πύργου και της Ηλείας, στην έκθεση που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πύργου από τη σπουδάστρια Μουσειολογίας, Αγγελική Λεωνιδοπούλου, με τον συντονισμό της διδάσκουσας στο τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ, Μαρίας Βίγλη.

Η έκθεση περιλαμβάνει εννέα χάρτες και είκοσι πέντε χαλκογραφίες και λιθογραφίες, που αποτυπώνουν μεταξύ άλλων την Πελοπόννησο, την Κρήτη και διάφορα θέματα και τοπία της Ελλάδας και το ξεχωριστό της χαρακτηριστικό είναι ότι τα έργα στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αυθεντικά.

«Η έκθεση έχει τίτλο “Η ιστορία της χαρακτικής μέσα στους αιώνες (16ος-19ος αιώνας” και  φιλοδοξεί να διηγηθεί την ιστορία της τέχνης της γκραβούρας μέσα από τους χαρτογράφους και τους τοπιογράφους, η οποία ουσιαστικά συμβαδίζει με τα κοινωνικά μορφωτικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της περιοχής. Είναι κάτι ιδιαίτερο η τεχνική της γκραβούρας, διότι αναδεικνύει τις λεπτομέρειες και την εποχή εκείνη είχε μεγαλύτερη απήχηση από έναν πίνακα ζωγραφικής» ,δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» η Αγγελική Λεωνιδοπούλου για την έκθεση, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο της πτυχιακής της εργασίας ύστερ από πρότασης της επιστημονικής υπεύθυνης Μαρίας Βίγλη.

Για πρώτη φορά έκθεση με αυθεντικά έργα

Η κα Βίγλη εξήγησε στην εφ.«Πατρίς» πώς προέκυψε η ιδέα της έκθεσης και τη μοναδικότητα των έργων που εκτίθενται.

«Πιστεύω ότι είναι κάτι ωραίο αισθητικά και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον τόπο μας και στο ΤΕΙ Πύργου με τόσο επαγγελματικό τρόπο. Η ιδέα προέκυψε από το ότι η Αγγελική είναι μια φοιτήτρια με ιδιαίτερη αισθητική και σκεφτήκαμε στο πλαίσιο της πτυχιακής της να κάνουμε ένα μουσειολογικό πρότζεκτ. Μας βοήθησε πολύ και ο πατέρας της, ο  οποίος κατάγεται από την Ηλεία και ζει στην Κρήτη μόνιμα και είναι συλλέκτης και ιδιοκτήτης γκαλερί και είχε στην κατοχή του γκραβούρες», ανέλυσε στην εφ.«Πατρίς» η κα Βίγλη, προσθέτοντας ότι επιδίωξή της είναι να παροτρύνει και άλλους σπουδαστές και σπουδάστριες σε ανάλογες πρωτοβουλίες.

Η προϊσταμένη του τμήματος ΔΟΕΠ & ΤΜ, Αναστασία Ζαφειροπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υλοποίηση της έκθεσης, αποδίδοντας τα εύσημα στους συντελεστές.

«Είμαι ευτυχής διότι αυτά που διδάσκονται στο τμήμα, γίνονται και πράξη. Με την ευκαιρία της σημερινής έκθεσης αποδεικνύουν ότι σε αυτό το τμήμα δεν γίνεται τυχαία οτιδήποτε. Ευχαριστώ την κα Βίγλη για την ιδέα και την υλοποίηση της έκθεσης, καθώς και τον κ.Λεωνιδόπουλο για τη συμβολή του. Υπάρχουν έργα αυθεντικά και πολύ παλιά που θα έχει την ευκαιρία και ο λαός του Πύργου και της Ηλείας αλλά και οι σπουδαστές να πάρουν  μια άποψη για το πώς γινόταν η αποτύπωση με την τεχνική της γκραβούρας» δήλωσε η κα Ζαφειροπούλου. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Μαρτίου και οι ώρες επίσκεψης είναι 11:00-13:00 και 18:00-20:00.

Όλη η επικαιρότητα