Μοναδικό «οδοιπορικό» στα σπήλαια της Ηλείας – Ξεχωριστή εκδήλωση στο Κτήμα Μερκούρη

Σε μια ιδιαίτερη και μαγευτική ατμόσφαιρα ταξίδεψαν νοερά όσοι παρακολούθησαν χθες το μεσημέρι στο Κτήμα Μερκούρη την εκδήλωση «Σπήλαια, τα μουσεία της Φύσης» με ομιλητή τον σπηλαιολόγο, ενεργό μέλος της Σπηλαιολογικής Εταιρείας και σπουδαστή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Παναγιώτη Καρούτσο.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων, ο φέρελπις επιστήμονας ανέλυσε με ευσύνοπτο και περιεκτικό τρόπο την ιστορία που περικλείουν τα ελληνικά σπήλαια, τη σημασία τους και τη χρήση τους στο πέρασμα των χιλιάδων ετών. Όπως ανέφερε στην παρουσίαση ο κ.Καρούτσος, η Ελλάδα αριθμεί περίπου 11.500 με 12.00 σπήλαια, δηλαδή ένα σπήλαιο ανά 12,5 χλμ, ενώ υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα με δίκτυο σπηλαίων. Με τον όρο σπήλαιο, εξήγησε ο κ.Καρούτσος, νοείται κάθε κοιλότητα στο εσωτερικό της Γης, στην οποία έχει πρόσβαση ο άνθρωπος, ενώ κύριο πέτρωμα είναι ο ασβεστόλιθος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σπηλαιοθέματα, δηλαδή στους σχηματισμούς που μπορεί να αντικρίσει κάποιος σε ένα σπήλαιο, όπως είναι οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, κ.ά., και περιέγραψε τα στάδια δημιουργίας τους.

«Ζώντας μερικές στιγμές μέσα σε ένα σπήλαιο, γινόμαστε μάρτυρες της ζωντανής εξέλιξης των σπηλαίων, η οποία διαρκεί χιλιάδες χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καρούτσος, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αποκτούμε γνώση για τα σπήλαια, διότι επηρεάζουν τη ζωή μας σε βαθμό που δεν το γνωρίζουμε, αναφέροντας ως παράδειγμα το ότι τα σπήλαια συνδέονται με τους υδροφόρους ορίζοντες. Ακολούθως, «ξενάγησε» το κοινό σε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό σε τρία σπήλαια της Ηλείας, του Καϊάφα, της Υρμίνης στο Κουνουπέλι και της Μονής Ασκητή στο Γούμερο.

«Μέσα στο σπήλαιο ανακαλύπτεις τον εαυτό σου»

Μιλώντας στην εφ.«Πατρίς», ο Παναγιώτης Καρούτσος μοιράστηκε μαζί μας τα συναισθήματά του κάθε φορά που μπαίνει σε ένα σπήλαιο και εξέφρασε την άποψή του για το πώς και υπό ποιους όρους μπορούμε να τα γνωρίσουμε και να τα αξιοποιήσουμε.

«Τα σπήλαια είναι μουσεία της φύσης, διότι είναι χώροι όπου μέσα μπορεί κάποιος να δει μια ζωντανή ιστορία σε εξέλιξη. Αντικρίζεις δημιουργίες της φύσης που πραγματικά εκτείνονται μέχρι και εκατομμύρια χρόνια, διότι ένας σπηλαιοθεματικός σχηματισμός θέλει το ελάχιστο 3.000 χρόνια για να σχηματιαστεί, τα περισσότερα είναι χώροι κατοικίας και προσωρινά καταφύγια ανθρώπων από 100.000 χρόνια έως και σήμερα», υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Κατρούτσος, προσθέτοντας ότι η είσοδος σε ένα σπήλαιο είναι μαγευτικό συναίσθημα, διότι η ατμόσφαιρα, οι σχηματισμοί και οι συνθήκες που επικρατούν «σε κερδίζουν και σε κάνουν να έρχεσαι σε επαφή με τον εαυτό σου».

Ο κ.Καρούτσος επισήμανε ότι, αν και δεν είναι υπέρμαχος της επισκεψιμότητας των σπηλαίων με τη μαζική έννοια, ένα σπήλαιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό διότι είναι ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα με οργανισμούς που πρέπει να μείνουν ανέγγιχτοι και να υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για επισκέψεις. «Τα σπήλαια είναι η ιστορία μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο οικοδεσπότης Χρ.Κανελλακόπουλος, ανέφερε ότι αυτή είναι η δεύτερη εκδήλωση του κύκλου «Ερασιτέχνες Δημιουργοί» και μέσα από αυτήν «θα κατέβουμε στις υπόγειες διαδρομές των ελληνικών σπηλαίων μέσα από ένα μαγικό οδοιπορικό με τον κ.Καρούτσο. Κύριος σκοπός της συνάντησής μας είναι να δούμε στην καρδιά της φετινής άνοιξης τον πλούτο των αιώνια πανέμορφων λουλουδιών που χτίζει η φύση στα έγκατα της Γης και της αέναης ζωής που υπάρχει κάτω από τα πόδια μας».