Ελλάδα Κόσμος

Μοναδικό υπερθέαμα τα ξημερώματα της Δευτέρας – Πανσέληνος, ολική έκλειψη και σούπερ φεγγάρι

Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της Κυριακής 20 Ιανουαρίου προς χαράματα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί πανσέληνος, υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη.

Η πρώτη πανσέληνος του έτους θα συνδυασθεί με ολική έκλειψη της Σελήνης και ταυτόχρονα το φεγγάρι θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς από τη Γη. Έτσι, το φεγγάρι θα φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινό, αλλά και χρώματος σκούρου κόκκινου, λόγω της έκλειψης. Ολική σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει, όταν το φεγγάρι καλύπτεται από τη σκιά της Γης.

Η προηγούμενη είχε συμβεί στις 27 Ιουλίου 2018. Η νέα έκλειψη του Ιανουαρίου θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης μέχρι τις 26 Μαΐου 2021. Η επόμενη έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα γίνει έως τον Φεβρουάριο του 2024, δηλαδή σε πέντε χρόνια. Στην Ελλάδα, η έναρξη της μερικής έκλειψης, θα ξεκινήσει στις 5:34 ώρα Ελλάδας και το φεγγάρι θα βρίσκεται σε ύψος 25 περίπου μοιρών στον δυτικό ουρανό. Η ολική φάση της έκλειψης, που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, θα είναι ορατή σχεδόν από όλη την Ελλάδα, πέρα από κάποιες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ελλάδας. Το φαινόμενο θα αρχίσει περίπου στις 06:41 ώρα Ελλάδας, θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του στις 07:12 και θα ολοκληρωθεί στις 07:43 ώρα Ελλάδας.

Το φαινόμενο, μαζί με τη μερική έκλειψη, θα διαρκέσει σχεδόν τρεισήμισι ώρες. Οι παρατηρητές στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν ορίζοντα προς τα δυτικά, χωρίς κανένα εμπόδιο, ειδικά κατά την ολική φάση της έκλειψης, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται πολύ χαμηλά. Αντίθετα με τις επικίνδυνες ηλιακές εκλείψεις, δεν χρειάζεται η λήψη προστατευτικών μέτρων για να δει κάποιος απευθείας τη σεληνιακή έκλειψη με γυμνά μάτια, επειδή το φεγγάρι δεν είναι τόσο λαμπερό όσο ο Ήλιος.

Η έκλειψη θα είναι ορατή μόνο από το πιο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, τη δυτική Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Θα είναι το πρώτο από τρία «σούπερ φεγγάρια» του 2019 και η επόμενη θα συμβεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Πηγή: valueforlife 

Όλη η επικαιρότητα