Κόσμος

«Μόνιμη παύση πυρός» συμφώνησαν Πούτιν και Ποροσένκο

8b0c40295ff674b6e94befa7aa0989e9.jpg
Ακούστε το άρθρο
Η ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι συμφωνήθηκε μόνιμη παύση πυρός στην ανατολική Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία του Π.Ποροσένκο με τον Βλ.Πούτιν -κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο, λέγοντας πως η Ρωσία «δεν είναι μέρος της σύγκρουσης» για να συμφωνήσει εκεχειρία.

Η ανακοίνωση του Κιέβου αναφέρει: «Το αποτέλεσμα της συνομιλίας [Ποροσένκο και Πούτιν] ήταν η συμφωνία γα μόνιμη παύση πυρός στο Ντονμπάς», δηλαδή το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. 

«Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση σχετικά με τα βήματα που απαιτούνται για να προωθηθεί η ειρήνη» κατέληξε η λιτή ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το RIA Novosti, εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου ανέφερε πως δεν συμφωνήθηκε εκεχειρία επειδή η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης. Νωρίτερα από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πέσκοφ ανέφερε πως οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική συνομιλία, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το πότε.

«Οι απόψεις τους για το τι πρέπει ώστε να υπάρξει διέξοδος από την κρίση σε γενικές γραμμές συμπίπτουν» είχε περιοριστεί να αναφέρει ο Πέσκοφ.

Στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μινσκ, Πούτιν και Ποροσένκο δεν είχαν καταγράψει πρόοδο. Το μεν Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, εξοπλίζει και υποστηρίζει ενεργά τους φιλορώσους στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία ζητά από την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ για το καθεστώς των δύο επαρχιών.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ συνεδριάζει την Πέμπτη στην Ουαλία με το ζήτημα της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην κορυφή της ατζέντας. Την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου, η επίσκεψη Ομπάμα στην Εσθονία είναι σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα, καθώς οι τρεις βαλτικές χώρες εκφράζουν ανησυχία για την ρωσική στάση.

Μέσα στο ψυχροπολεμικό κλίμα, το Σάββατο η ΕΕ είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία πως θα καταρτίσει εντός ημερών νέα μέτρα κυρώσεων. Όσο πλησιάζει η Παρασκευή, οπότε και το νέο ευρωπαϊκό πακέτο θα έπαιρνε μορφή, φωνές στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως στο οπλοστάσιο των «28» θα ήταν και μερικός αποκλεισμός ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων από τις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα