Υγεία

Μόνιμο φούσκωμα: Μήπως καταναλώνετε συχνά αυτές τις τροφές;

Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν φούσκωμα και πολλοί από αυτούς δεν σχετίζονται με τη διατροφή.

Αν όμως ταλαιπωρείστε συχνά από φούσκωμα, η διατροφή είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, μην θεωρείτε λοιπόν ότι όλες οι τροφές που θα δείτε στην παρακάτω λίστα, είναι ένοχες και πρέπει να τις αποκλείσετε από τη διατροφή σας.

Η εξήγηση βρίσκεται στον τρόπο που το σώμα σας επεξεργάζεται και χωνεύει τα τρόφιμα.

Δείτε ποιες τροφές θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο:

Γαλακτοκομικά

Αν και δεν είναι όλοι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά, όσοι έχουν ακόμη και μικρή ευαισθησία στη λακτόζη ή την καζεΐνη, νιώθουν φούσκωμα όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά.

Γλουτένη

Αν έχετε ευαισθησία ή ακόμη χειρότερα δυσανεξία στη γλουτένη, γνωστή ως κοιλιοκάκη, η φλεγμονή που προκαλείται από την κατανάλωση ζυμαρικών, ντόνατς και άλλων δημητριακών μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στον οργανισμό σας από ένα φούσκωμα. Φυσικά το φούσκωμα είναι ένδειξη ότι πρέπει να μιλήσετε στο γιατρό σας.

Σόγια

Η διαδικασία ζύμωσης των προϊόντων σόγιας στο έντερο, μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση αερίων και φούσκωμα. Αν μετά από την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων νιώθετε φούσκωμα, δοκιμάστε να κόψετε την κατανάλωσή τους προσωρινά για να δείτε αν θα παρατηρήσετε διαφορά.

FODMAPs

FODMAPs σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες και αναπτύχθηκε για να περιγράψει αυτούς τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων, με αποτέλεσμα φούσκωμα, μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος και διαταραχές του γαστρεντερικού. Φαινομενικά αθώες τροφές, όπως μήλα, σκόρδα, σπαράγγια και προϊόντα σόγιας, μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακές διαταραχές.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι δίκοπο μαχαίρι. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να τρώτε πολλές ίνες για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα και σε κάποιες άλλες οι ίνες προκαλούν το φούσκωμα. Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα μήλα και τα αχλάδια περιέχουν πηκτίνη (μια υδατοδιαλυτή ίνα που χωνεύεται πιο αργά), γεγονός που δημιουργεί αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξαιτίας της επιβράδυνσης της πέψης. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Αν τρώτε πολλές ίνες, βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολύ νερό, πράγμα που θα βοηθήσει το σώμα σας να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τις ίνες.

Φασόλια

Περιέχουν και αυτά πολλές φυτικές ίνες και μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη τροφοδοτεί τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία απελευθερώνουν αέρια και προκαλούν φούσκωμα. Ακόμη ένας λόγος λοιπόν για να κόψετε τη ζάχαρη.

Σταυρανθή λαχανικά

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το κέιλ και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν ραφινόζη, ένα σύνθετο σάκχαρο που ευθύνεται για έντονο φούσκωμα και αέρια.

Λιπαρές τροφές

Όπως συμβαίνει με τις τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, τα πολύ παχυντικά φαγητά, όπως τα λιπαρά και τα τηγανητά, επιβραδύνουν την πέψη και μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα. Όσο πιο αργή είναι η πέψη, τόσο περισσότερο χρόνο διαρκεί η ζύμωση στον πεπτικό σωλήνα, προκαλώντας αέρια.

Αλάτι

Το ίδιο το αλάτι δεν προκαλεί απαραίτητα φούσκωμα, συμβάλλει όμως στην κατακράτηση υγρών, γεγονός που σας κάνει να αισθάνεστε φούσκωμα.

Πηγή: onmed

Όλη η επικαιρότητα