Ηλεία

Μόνο γαύρο και σαρδέλα… Στα γνωστά και φτηνά ψάρια έχουν στραφεί οι Ηλείοι, λόγω κρίσης

Ακούστε το άρθρο

Με φειδώ αγοράζουν ψάρια οι καταναλωτές στον Πύργο, καθώς η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής. Η συρρίκνωση του εισοδήματος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών έχει επηρεάσει και τις τιμές, αφού καταγράφεται σημαντική πτώση, ιδιαίτερα στα ψάρια ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

Όπως τονίζουν στην εφ. «Πατρίς» ιχθυοπώλες του Πύργου που ψαρεύουν με δικές τους τράτες στα νερά του Ιονίου, το «σφιγμένο ζωνάρι» των καταναλωτών είναι πιο έντονο στα ακριβά ψάρια, καθώς οι περισσότεροι αγοράζουν μόνο γάβρο και σαρδέλα.
«Γενικώς ο κόσμος κάπου σφίγγεται στο ακριβό ψάρι, όπως είναι η συναγρίδα, το μπαρμπούνι και η σφυρίδα. Πουλάμε ψάρια από ένα ευρώ, ενώ παλιότερα ξεκινούσαμε από 2 έως 4 ευρώ. Τώρα όμως πέφτουν οι τιμές γιατί δεν υπάρχει κατανάλωση. Οι ποσότητες που πωλούνται είναι πάνω κάτω οι ίδιες, όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή. Για παράδειγμα ο μπακαλιάρος είναι στα 9 ευρώ από 14, ενώ στον γάβρο και στη σαρδέλα που είναι τα δημοφιλέστερα, έχουν πέσει αρκετά οι τιμές και έχει συμπιεστεί πάρα πολύ και το περιθώριο κέρδους», δηλώνει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κοτσώρης, προσθέτοντας ότι  η καταστροφή για την Ηλεία ήταν η αποξήρανση των λιμνών.

«Ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει, δεν μπορεί να μη φάει ψάρι παρά τα ζόρια του. Όμως κάποτε είχαμε άφθονο φυσικόπλούτο με τις λίμνες αλλά στερέψανε και χάσαμε το χρυσάφι
μας. Είχαμε χαβιάρι, χέλια και τρία εργοστάσια με παστό σαρδέλας. Έxω ψαρέψει με μηχανότρατα ως τον Ατλαντικό και ξέρω τι σας λέω…», σημειώνει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κοτσώρης.

Ψάρι φτηνό και με μέτρο

Ο κ. Βασίλης Πολύδωρος, πωλητής στο ιχθυοπωλείο Φιντριλή στον Πύργο δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι το ψάρι παραμένει ψηλά στην καθημερινή διατροφή των Ηλείων, αλλά οι προτιμήσεις έχουν περιοριστεί στο γάβρο και στη σαρδέλα, αφήνοντας στην άκρη τα μεγαλύτερα και ακριβότερα ψάρια.

«Η κατάσταση είναι μέτρια, υπάρχει κρίση αλλά οι πολίτες εξακολουθούν να τρώνε ψάρι δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα διότι είναι βασικό είδος διατροφής. Τώρα κοιτάνε πολύ τις τιμές, ενώ παλιά δεν γινόταν αυτό. Τα πιο δημοφιλή στους καταναλωτές είναι ο γάβρος, η σαρδέλα και το μαριδάκι. Πλέον έχουμε τις χαμηλότερες τιμές από όλα τα χρόνια και κά-
νουμε ειδικές προσφορές για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Ψαρεύουμε με τέσσερα ιδιόκτητα καΐκια και έχουμε πάντα φρέσκα ψάρια. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα ανακάμ-
ψει η αγορά», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Πολύδωρος.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο γάβρος παραμένει το πρώτο είδος σε αλιευθείσες ποσότητες, με 11.562 τόνους και δεύτερη η σαρδέλα με 10.890 τόνους, με 15.5% και 14,6% επί του συνόλου για το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα, στην περιοχή του Ιονίου μεταξύ Δυτικής Ελλάδας και Ζακύνθου-Κεφαλονιάς αλιεύτηκαν 4.445,2 τόνοι, ενώ στην περιοχή Κυπαρισσιακού και Μεσσηνιακού Κόλπου περίπου 194,5.

Όλη η επικαιρότητα