Υγεία

Μόνο με άδεια από τον οργανισμό φαρμάκων τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη Βρετανία

cigar.jpg
Ακούστε το άρθρο
Έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων θα απαιτείται για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη Βρετανία από το 2016, αν και θα συνεχίσουν να πωλούνται στα καταστήματα χωρίς ιατρική συνταγή.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πολλά από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην αγορά είναι κακής ποιότητας, παρουσιάζουν «επιμόλυνση» από ακατάλληλες ουσίες και περιέχουν νικοτίνη σε επίπεδα που δεν συμφωνούν με τη σήμανση της συσκευασίας.

Από το 2016, οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να αποδεικνύουν ότι οι συσκευές τους πληρούν τις προδιαγραφές και περιέχουν νικοτίνη στα επίπεδα που αναγράφουν. Δεν θα χρειάζεται πάντως να διενεργούν κλινικές δοκιμές.

Όπως διευκρίνισε η ΜΗRA, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην απαγορεύσει τα σημερινά ηλεκτρονικά τσιγάρα, παρά τα μειονεκτήματά τους, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ανάγκασε πολλούς χρήστες να επιστρέψουν στο κανονικό τσιγάρο, το οποίο είναι ενδεχομένως πιο βλαβερό.

«Οι καπνιστές υφίστανται βλάβες από τη θανατηφόρο πίσσα και τις τοξίνες στον καπνό, και όχι από τη νικοτίνη» δήλωσε η καθηγήτρια Σάλι Ντέιβις, σύμβουλος της κυβέρνησης σε ιατρικά θέματα.

«Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να διακόψει εντελώς το κάπνισμα. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι δεν μπορούν όλοι οι καπνιστές να το κόψουν, και θα ήταν καλύτερο να προσλαμβάνουν τη νικοτίνη τους από ασφαλέστερες πηγές, όπως η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης» είπε, αναφερόμενη στα αυτοκόλλητα επιθέματα και τις τσίχλες νικοτίνης.

Όπως αναφέρει στο Reuters, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου στη Βρετανία εκτιμάται ότι αυξήθηκαν από τους 700.000 το 2012 στους 1,3 εκατομμύρια σήμερα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρητικά δεν περιέχει πίσσα, μονοξείδιο και καρκινογόνα προϊόντα καύσης -η συσκευή χρησιμοποιεί μια απλή μπαταρία για να θερμάνει ένα διάλυμα και να δημιουργήσει ένα εκνέφωμα που συνήθως περιέχει νικοτίνη.

Δεδομένου όμως ότι οι μακροχρόνιες επιδράσεις δεν είναι γνωστές, ορισμένες χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς: Η Βραζιλία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη τα έχουν απαγορεύσει εντελώς, ενώ περιορισμοί υπάρχουν σε Νέα Ζηλανδία, Δανία, Καναδά και Αυστραλία.

Στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα ελέγχονται στο μέλλον από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για τα προϊόντα καπνού. Δεν θα υπόκεινται όμως στους αυστηρότερους κανόνες που αφορούν τις συσκευές χορήγησης φαρμάκων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Όλη η επικαιρότητα