Οικονομία

Μόνο με αποδείξεις η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ

15358_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με τις αποδείξεις δαπανών που πρέπει να συλλέγει από το 2013 θα συνδέεται η νέα έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, όπως δήλωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουράρας, κάνοντας δεκτές σχετικές εισηγήσεις εκπροσώπων των κομμάτων στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής όπου εισήχθη για συζήτηση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα η έκπτωση των 2.100 θα χορηγείται για εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ ενώ θα μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα μέχρι τις 42.000 οπότε θα μηδενίζεται. Αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα έχει δηλώσει και αποδείξεις δαπανών 25% του δηλωθέντος εισοδήματος της χρονιάς.

Με άλλη διάταξη θα αποσαφηνίζεται ότι από το 2013 θα εκπίπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Θα εκπίπτει 5% των δαπανών συντήρησηςαπό το φορολογητέο εισόδημα που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από ενοίκια.

Σύμφωνα με τον κύριο Στουρνάρα, με τα νέα μέτρα η φορολογική επιβάρυνση του 2013 θα μετακυλισθεί κυρίως προς τις επιχειρήσεις και αναμένεται να αυξηθεί κατά 39%, κατά 28% για τους ελεύθερους επαγγελματιες και μόνο 8% για μισθωτους και συνταξιούχους.

Ωστόσο υποστήριξε πως οι εταιρίες θα δουν ελάφρυνση φόρων από το 2014, αν διανείμουν μερίσματα καθώς ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 10% από 25% φέτος.

Με βάση όσα ανέφερε, μπαίνει «τέλος στην κατ? ευφημισμόν κοινωνική πολιτική, απελευθερώοντας πόρους για ενίσχυση εκείνων των οικογενειών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» και εκτίμησε ότι 869.000 νοικοκυριά θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα για τα παιδιά τους.

Για τους αγρότες, χαρακτήρισε το 2013 θα είναι «η καλύτερη χρονια» από φορολογικής άποψης, γιατι θα φορολογηθούν με τα παλαιά τεκμήρια και με την πιο χαμηλή κλίμακα σε σχέση με φέτος.

Το 2014 θα συμβάλει στην αποκάλυψη του πραγματικού εισοδήματος και στη μείωση των τιμών στο ράφι

Ο κ.Στουρνάρας προέβλεψε πάντως ότι στο τέλος του 2013 ο κρατικός προϋπολογισμός θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, παρότι η Τρόικα το αναμένει το 2014. Σε τέτοια περίπτωση, ανέφερε, το 70% του πλεονάσματος θα δοθεί για κοινωνικές δράσεις ενώ οι πιστωτές θα μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμό και το δημόσιο χρέος της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ενθαρρυντική την απόφαση του Γιούρογκρουπ, την αναβάθμιση από την Standard and Poor?s και την δραστική μείωση κατά 20 δισ. «Είναι ένα πρώτο βήμα αναγνώρισης των προσπαθειών του ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει μέχρι τον Μάιο περιθώριο για να καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Περισσότερα εδώ: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=244666

Όλη η επικαιρότητα