Οικονομία

Μόνο το 5% των πακέτων διάσωσης μπήκε στα κρατικά ταμεία

04-07-37-image-26.jpg
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από 5% από τα €215,9 δις που έλαβε η Ελλάδα από τα δύο πρώτα πακέτα διάσωσης πήγε στα κρατικά ταμεία.

Τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή παλαιών χρεώντόκων και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Σχολής Διοίκησης και Τεχνολογίας, που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Μόνο €9,7 δις του συνολικού πακέτου πήγε στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ €86,9 δις χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση του χρέους και €52,3 δις για την αποπληρωμή τόκων.

Συνολικά €37,3 δις από το πακέτο διάσωσης χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με την έκθεση , από το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χώρας, το 2013, οι τράπεζες κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 98% της αξίας τους.

«Τα πακέτα βοήθειας χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο για την διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών», δήλωσε ο πρόεδρος του ESMT, Γιοργκ Ροχόλ στην Handelsblatt.

 

«Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι διέσωσαν τους ιδιώτες επενδυτές,» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι οικονομολόγοι της γερμανικής σχολής ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά.

«Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίαςβρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010», τονίζει ο Γιοργκ Ρόχολ και προσθέτει: «Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον που πάνε τα λεφτά».

Ο διευθυντής της ESMT σημειώνει με έμφαση ότι «πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

Η Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι συμφώνησε σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ανέρχεται συνολικά στα €90 δις.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα