Ελλάδα

Μόρια: Έτσι έσωσε το μωρό της πριν καεί ζωντανή!

Ακούστε το άρθρο

Νέα ανατριχιαστικά στοιχεία για τα όσα συνέβησαν χθες στον καταυλισμό στη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr η άτυχη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στη φωτιά, θήλαζε το βρέφος ενώ παράλληλα μαγείρευε όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε από παράλληλο βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό μάτι αλλά και σε καλώδια στην οροφή του κοντέινερ.

Η γυναίκα πανικόβλητη άνοιξε το παράθυρο προσπαθώντας να γλιτώσει εκείνη και το μωρό της. Το πλήθος την προέτρεψε να πετάξει το μωρό για να το σώσει, όπως και έκανε. Η απόφαση αυτή στάθηκε σωτήρια για το βρέφος που τελικά είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο η γυναίκα δεν πρόλαβε να βγει από τον οικίσκο, εγκλωβίστηκε και απανθρακώθηκε.

Οι πρόσφυγες προσπάθησαν να βγάλουν την άτυχη γυναίκα από το κοντέινερ και τη μετέφεραν με μια κουβέρτα. Εκείνη την ώρα, στο σημείο βρισκόταν αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο και οι πρόσφυγες άνοιξαν την πόρτα του ΙΧ του και έβαλαν μέσα την απανθρακωμένη μητέρα!

Ο αστυνομικός σε σοκ τη μετέφερε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης αλλά ήταν πλέον αργά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αξιωματικός είναι σοκαρισμένος και βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

«Δεν υπήρχε ένταση πριν τη φωτιά»

Την ίδια ώρα και ο Δημήτρης Πατέστος, συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στη Μόρια μιλώντας στο Newsit.gr κάνει λόγο για ατύχημα ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρχε ένταση πριν τη φωτιά.

«Δεν υπήρχε ένταση πριν από τη φωτιά. Δεν έβαλαν αυτοί τη φωτιά. Η φωτιά ήταν ατύχημα. Αν πάρει κανείς στη Μόρια και δει πώς είναι η κατάσταση θα καταλάβει. Τα πάντα είναι τροποποιημένα ώστε να εξυπηρετούν πολύ περισσότερο πληθυσμό από τον προβλεπόμενο. Υπάρχει μια αράχνη από καλώδια τα οποία καθένας μπορεί να τραβήξει και να αρπάξει φωτιά» λέει στο Newsit.gr ο Δημήτρης Πατέστος.

Υπήρχε κι άλλο παιδί στο κοντέινερ;

«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων, στον συγκεκριμένο οικίσκο ζούσε μια μητέρα και δύο παιδιά από το Αφγανιστάν. Μαζί μ’ αυτό το κοντέινερ κάηκαν ολοσχερώς ακόμη τρία κοντέινερ, ενώ πολλά ακόμη έπαθαν σοβαρές ζημιές. Η φωτιά, σύμφωνα με τους πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων που βρίσκονταν στο σημείο, ξεκίνησε στον οικίσκο όπου ζούσε η μητέρα με τα παιδιά» ανέφερε μιλώντας στο newsit.gr ο Δημήτρης Πατέστος.

«Ποιοι είναι αυτοί και πόσοι μπορεί να ήταν μέσα εκείνη την ώρα, δεν το ξέρει κανείς. Κανένας δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα που ζει ο καθένας. Οι μάρτυρες είπαν ότι νεκρή είναι η μητέρα. Δεν γνωρίζουμε το όνομά της ακόμη. Την είδαν να ανοίγει το παράθυρο και να φωνάζει βοήθεια. Προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα του κοντέινερ αλλά δεν τα κατάφεραν. Η γυναίκα παρέμεινε μέσα και κάηκε. Ο κόσμος διαμαρτυρόταν γιατί τα οχήματα της πυροσβεστικής λόγω του όγκου τους και της στενότητας του χώρου δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τους οικίσκους» λέει ο συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στη Μόρια.

«Από τα κοντέινερ έχει μείνει μόνο σκελετός. Ο κόσμος έψαχνε στα αποκαΐδια να βρει τις σορούς. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε πάει για έλεγχο στο σημείο η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Κάποιοι έρχονταν και μας έδειχναν μέσα σε πανιά κομμάτια από καμένο κρέας. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ούτε καν αν το κρέας ανήκε σε άνθρωπο. Το πτώμα της μητέρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μέσα σε τρεις μαύρες σακούλες. Μόνο η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πάντως τα οστά ενός μεγάλου ανθρώπου για να απανθρακωθούν εντελώς και να μην μπορείς να βρεις τίποτα χρειάζεται περίπου δυόμιση ώρες πυρκαγιάς. Τα οστά ενός μικρότερο ανθρώπου απανθρακώνονται ταχύτερα. Κάποιο υπόλειμμα θα έχει μείνει, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί» λέει ο Δημήτρης Πατέστος.

Στις 25 Νοεμβρίου 2016 είχαν χαθεί σε σκηνή στο ίδιο σημείο, πάλι από φωτιά, μια γιαγιά με ένα παιδάκι, κουρδικής καταγωγής. Το περιστατικό είχε γίνει ακριβώς στο ίδιος σημείο.

Όλη η επικαιρότητα