Παιδί

Το μωρό αρχίζει να τρώει στερεές τροφές: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού

Ακούστε το άρθρο

Όταν τα μωρά είναι έτοιμα να καταναλώσουν στερεά τροφή, εκείνα που τρώνε μόνα τους μικρά κομμάτια τροφών, είναι λιγότερο πιθανό να πνιγούν από εκείνα που ταΐζονται με κουτάλι.

Βρετανική μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.100 μητέρες με μωρά ηλικίας 4-12 μηνών.

Οι γυναίκες περιέγραψαν πώς έγινε η εισαγωγή των παιδιών στην στερεά τροφή, τι τροφές έδωσαν στο μωρό τους και αν το μωρό είχε ποτέ πνιγεί ενώ έτρωγε.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη συχνότητα πνιγμών μεταξύ των μωρών που έτρωγαν μόνα τους και εκείνων που τα τάιζαν αποκλειστικά οι μητέρες τους με κουτάλι.

baby carrot

Τα περισσότερα μωρά ξεκινούν τη στερεά τροφή όταν είναι περίπου 6 μηνών, αργότερα απ’ ότι γινόταν παλιότερα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η παράταση του διαστήματος μη λήψης στερεάς τροφής, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για προβλήματα υγείας, όπως η γαστρεντερίτιδα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα μεγαλύτερα μωρά είναι πιο εύκολο να σηκωθούν και να καταπιούν, κάτι που καθιστά τον πνιγμό λιγότερο πιθανό.

«Η μέθοδος απογαλακτισμού του μωρού κατά την οποία τού επιτρέπεται να φάει μόνο του σπιτικό φαγητό, αντί να το ταΐζει η μητέρα με έτοιμες ή αλεσμένες τροφές με κουτάλι, έχει γίνει πολύ δημοφιλής την τελευταία δεκαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Παιδιών στο Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας, Amy Brown.

«Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν για το αν αυτή η διαδικασία είναι ασφαλής και αν θέτει τα μωρά σε κίνδυνο πνιγμού», δήλωσε η Brown.

Η Brown επισημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές όταν αφήνουν τα παιδιά να μασουλάνε στερεές τροφές μόνα τους.

Η ίδια και οι επιστημονικοί συνεργάτες της συμβουλεύουν τα εξής:

– Αφήστε τα μωρά να τρώνε με τον δικό τους ρυθμό. Είναι επίσης καλό να τους δίνετε διάφορα τρόφιμα, ώστε να συνηθίσουν διαφορετικές γεύσεις και υφές. Όταν ελέγχετε τις τροφές τους, τα βοηθάτε να απολαμβάνουν το φαγητό και τα ενθαρρύνετε να δοκιμάσουν ποικιλία τροφών.

– Μην δίνετε στα παιδιά τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού. Τέτοιες είναι οι ολόκληροι ξηροί καρποί, οι φέτες μήλου και τα στικς καρότου. Αποφεύγετε επίσης να τους δίνετε κολλώδεις τροφές, όπως κύβοι ζελατίνης ή λουκάνικα. Οι τροφές αυτές απαγορεύονται σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

– Να επιβλέπετε πάντοτε τα μωρά όταν τρώνε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν τρώνε γλιστερά τρόφιμα, όπως μπανάνες, πεπόνι ή αβοκάντο. Όταν κόβονται σε μεγάλα κομμάτια, τα μωρά μπορεί να τα καταπιούν και να πνιγούν. Οι πολύ στεγνές τροφές, αλλά και οι τροφές με «σβόλους, όπως ο πουρές, μπορεί επίσης να σταθούν στο λαιμό του μωρού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Πηγή: onmed.gr

Όλη η επικαιρότητα