Ηλεία

Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού: Να αποσυρθεί το Άρθρο 40

Ακούστε το άρθρο

Τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σε όλη τη χώρα έχουν προκαλέσει οι διατάξεις που για τα Μουσικά Σχολεία, που εμπεριέχονται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για ορισμένα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκφράζοντας φόβους ότι θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία και θα επηρεάσουν σημαντικά  την εκπαιδευτική και διοικητή λειτουργία των σχολείων.

Χθες το πρωί, οι εκπαιδευτικοί των 48 Μουσικών Σχολείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κάθε Νομού και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού Μαρία Μπίρμπα και οι καθηγητές Μουσικής Στράτος Κοντέλης και Γιώργος Μπούρας, με τον αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηλείας Αντώνη Ανδρεανίδη και τη γεν. γραμματέα Ευρυδίκη Παυλοπούλου, βρέθηκαν στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, όπου και παρέδωσαν στον Διευθυντή Βασίλη Δημητρέλλο, το Ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου, στο οποίο περιγράφονται τα προβλήματα και επισημαίνοντας τα αιτήματά τους. Παράλληλα, άλλη ομάδα καθηγητών του σχολείου και αντιπροσωπεία του ΕΛΜΕ, με επικεφαλής των πρόεδρο Τρύφωνα Αθανασόπουλο, μετέβησαν στην Πάτρα, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μαζί με τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Πατρών.

Τι αλλάζει

Με τις διατάξεις του Άρθρου 40, όπως περιέγραψε ο κ.Κοντέλης, καταργείται η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων μουσικής παιδείας στους μαθητές και απλά ενθαρρύνονται οι όποιες μουσικές τους δεξιότητες, ενώ, δεν θα διδάσκονται τα μαθήματα αισθητικής παιδείας.

Η διάλυση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, υπεύθυνη για την εποπτεία των Μουσικών Σχολείων και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σε ένα άτομο, είναι αμφίβολο, εάν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στα προβλήματα των 48 – περίπου – Σχολείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.  Επίσης, εκφράζονται φόβοι για την κατάργηση των ατομικών οργάνων Μουσικής, ενώ, σε άλλο σημείο των διατάξεων, αναφέρεται, ότι τα τμήματα αυτά θα λειτουργούν, μετά το πέρας των μαθημάτων του κύριου κορμού, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι καθηγητές, όταν οι μόνιμοι καθηγητές στη διδασκαλία μουσικών οργάνων, είναι ελάχιστοι. Μάλιστα, εξήγησε ο κ.Κοντέλης, πως το Άρθρο 40 δεν υπήρχε στο σχέδιο Νόμου κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αφού τότε ήταν 39 και το 40ο άρθρο «εμφανίστηκε» όταν κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Αυτές οι αλλαγές, που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων, με την σημαντική προσφορά, όχι μόνο στην εκπαίδευση και κατάρτιση των μαθητών, αλλά και στην ανάπτυξη πολιτισμού – και σε τοπικό επίπεδο – εντάσσονται στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που συμβαίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, με την Κυβέρνηση να προωθεί ένα ¨φτηνότερο¨ εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με τις επιταγές του ΟΟΣΑ και των μνημονιακών δεσμεύσεων», σχολίασε μεταξύ άλλων η κα Παυλοπούλου.

Τέλος, η Διευθύντρια κα Μπίρμπα, μετέφερε την αγωνία και την αγανάκτηση των ίδιων των μαθητών, που παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στην φοίτησή τους (έλλειψη κτιριακών υποδομών, υποστελέχωση του σχολείου, ταλαιπωρημένα μουσικά όργανα, μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις) συνεχίζουν να προσπαθούν γιατί αγαπούν και θέλουν να υπηρετήσουν τον χώρο της Μουσικής.

Τα αιτήματα

Μεταξύ των αιτημάτων, είναι η απόσυρση των διατάξεων του Άρθρου 40, οι όποιες αλλαγές να προκύπτουν έπειτα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά, την άρτια τεκμηρίωση – στην Αιτιολογική Έκθεση – του Σχεδίου Νόμου, οποιονδήποτε μεταβολών στο θεσμικό πλαίσιο των Μουσικών Σχολείων, την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό, αλλά και την απόσυρση της Κ.Υ.Α περί μεταφοράς μαθητών που βάζει νέα εμπόδια στη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων. Τα ίδια αιτήματα έχει και η ΕΛΜΕ Ηλείας, στην ανακοίνωσή της, η οποία στέκεται δίπλα στον αγώνα των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων των Μουσικών Σχολείων και συνυπογράφει το Ψήφισμα.

Ο κ. Δημητρέλλος άκουσε με προσοχή τα όσα επεσήμαναν οι εκπαιδευτικοί, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους, εκφράζοντας την ελπίδα για την καλύτερη δυνατή έκβαση της προσπάθειάς τους για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων.

Όλη η επικαιρότητα