Ηλεία Πολιτισμός

Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων: Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του

Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη στιγμή που το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία θα ανοίξει και πάλι της πύλες του στο κοινό. Η επαναλειτουργία τους ήταν ένα μεγάλο «στοίχημα» για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο, όπως φαίνεται, με τη συνεργασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υλοποιείται.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, έγινε τον Απρίλη του 2017,  με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την παραχώρησή του από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο και τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά. «Παρών» ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γιωργιόπουλος, αφού η επισκευή του Μουσείου, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΟΧΕ, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.

Βήμα – βήμα

Η επαναλειτουργία του Μουσείου ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας – με την υποστήριξη και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, βρίσκονταν σε διαρκή συνεργασία για να βρουν τον τρόπο για την επισκευή του κτιρίου και την επαναλειτουργία του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Με θέληση και πολλή δουλειά και από τις δυο πλευρές, ο τρόπος βρέθηκε, η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ξεπεράστηκαν, και πλέον ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης

Η επαναλειτουργία του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, από  την πλευρά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έχει «χρεωθεί» στον αντιδήμαρχο, Στρατηγό Πανάγο Παντελάκο, οι κόποι και οι προσπάθειες του οποίου, φαίνεται να πιάνουν τόπο. Μαζί του, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, από την πλευρά του Δήμου, συμμετέχουν οι Δήημ. Σύμβουλοι Ρόη Αντωνοπούλου και Δημήτρης Δημητρόπουλος και ο πρόεδρος τη έδρας του δήμου Χάρης Σπηλιόπουλος, και από την ΕΟΕ η αρχαιολόγος Βασιλική Τζαχρήστα και η διοικ. υπαλληλος Καλομοίρα Νικολοπούλου, οι οποίοι χθες το  μεσημέρι ολοκλήρωσαν την διαδικασία καταμέτρησης των εκθεμάτων του μουσείου, προκειμένου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να δρομολογηθεί η μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος και να ξεκινήσει η διαδικασία συντήρησης τους. Πολύτιμος συνεργάτης της Επιτροπής– όπως λέει ο κ.Παντελάκος – αν και δεν φαίνεται στα «χαρτιά» είναι ο αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Δεββές.

Η Επιτροπή, με τη συμμετοχή του Γ.Γ της ΕΟΕ Μανώλη Κολυμπάδη και τον αναπληρωτή του Γιώγο Αλικάκο, την περασμένη Παρασκευή, είχε μια επικοδομητική συνάντηση στην Ολυμπία, προγραμματίζοντας βασικές εργασίες που θα πρέπει να γίνουν, μέχρι τη διενέργεια του διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου επισκευής του κτιρίου. «Έχει γίνει ένας καλός προγραμματισμός με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση κάθε ενέργειας και βήματος, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου. Το μεσημέρι της Κυριακής ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των εκθεμάτων, τα οποία θα μεταφερθούν σε χώρο που μας έχει παραχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για την φύλαξη και σταδιακή συντήρηση τους από ειδικό συνεργείο. Επόμενο βήμα, είναι η διενέργεια του διαγωνισμού, για την επισκευή του κτιρίου η οποία – σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα – θα διαρκέσει 2,5 περίπου χρόνια», εξηγεί στην εφημ. «Πατρίς» ο κ.Παντελάκος.

Και νέα εκθέματα

Αν και το Μουσείο παραμένει κλειστό από το 2010, ωστόσο, όταν επαναλειτουργήσει, στην έκθεση του δε θα υπάρχουν «κενά» καθώς θα προστεθεί υλικό από τις Ολυμπιάδες (θερινές και χειμερινές) που έχουν μεσολαβήσει, και αρκετά ακόμα ενθυμήματα που έχουν δεχθεί να παραχωρήσουν στην Ολυμπία και στο Μουσείο, εκπρόσωποι των Ολυμπιακών Πόλεων ανά τον κόσμο, με τους οποίους έχει υπάρξει επικοινωνία από τους κ.κ Δεββέ και Παντελάκο. Μάλιστα, ο τελευταίος θύμισε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Τόμας Μπαχ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της επαναλειτουργίας του Μουσείου για το Ολυμπιακό Κίνημα αλλά και για την πόλη της Ολυμπίας, έχει δεσμευτεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ με επιστολή του προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας τον Φεβρουάριο του 2017), μέσω του Ολυμπιακού Ιδρύματος για τον Πολιτισμό και την Κληρονομιά της ΔΟΕ, που διαθέτει σχετική εμπειρία.

Δυο λόγια για το Μουσείο

Το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ιδρύθηκε το 1961 και εμπνευστής του ήταν ο Φιλοτελιστής Γιώργος Παπαστεφάνου, από την προσωπική συλλογή του οποίου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων. Αρχικά, στεγάστηκε στο παλιό Δημοτικό Σχολείο (εμβαδού 82 τ.μ) που βρισκόταν στον ίδιο χώρο και μέχρι το 1972 ονομαζόταν Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο. Το 1963 ο αείμνηστος Γιώργος Παπαστεφάνου, «δώρισε» το Μουσείο και τις Συλλογές του στην Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρώντας ότι είναι το κατάλληλο Ν.Π για την διαχείριση του. Σταδιακά το Μουσείο εμπλουτιζόταν από ενθυμήματα που προσέφεραν Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές διαφόρων χωρών. Οι εργασίες κατασκευής του σημερινού κτιρίου (εμβαδού 400 τ.μ) διήρκεσαν από το 1968 έως το 1971. Εγκαινιάστηκε το 1972 και τέθηκε υπό την αιγίδα της Εφορίας της Δ.Ο.Α.

Το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες, διπλώματα, μετάλλια, συλλεκτικά γραμματόσημα μεγάλης αξίας, και άλλα εξαιρετικά σημαντικά εκθέματα για την σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όλη η επικαιρότητα