Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων: Ένα βήμα πιο κοντά στην επαναλειτουργία

Ολοένα και πιο κοντά στην ημέρα που το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του κοινό, δίνοντας την ευκαιρία να «περιηγηθεί» στην σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, στιγμές της οποίας, κάποιοι, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν, βρίσκεται ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Κάθε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται με σύνεση και προσοχή, κι αυτό διαπιστώθηκε από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ολυμπία, υπό την προεδρία του Γεν. Γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλη Κολυμπάδη.

   Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας και συμμετείχε το σύνολο των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης του Έργου «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία». Μαζί με τον κ.Κολυμπάδη, ταξίδεψαν από την Αθήνα στην Ολυμπία για το σκοπό αυτό ο Αντιπρόεδρος της ΔΟΑ Μιχάλης Φυσεντζίδης και ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Γιώργος Αλικάκος – και οι δυο μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δημήτρης Κωσταριάς, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς και ο Αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Δεββές, ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ Νίκος Μαρούντας και η Δημ. Σύμβουλος Ρόη Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος της Τ.Κ Αρχαίας Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος και η υπεύθυνη των Εγκαταστάσεων της ΕΟΕ στην Ολυμπία, Καλομοίρα Νικολοπούλου.

Η πορεία των εργασιών

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για την πορεία υλοποίησης του έργου, την οποία έκανε λεπτομερώς η προϊσταμένη της Τ.Υ. του Δήμου Ελένη Βελισσάρη.

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 1.169.800 ευρώ, είναι γνωστό ότι χωρίζεται σε δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά στην «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαίας Ολυμπίας» με προϋπολογισμό 1.145.000 ευρώ και το δεύτερο είναι η «Επικαιροποιημένη Μουσειολογική Μελέτη, εργασίες συντήρησης εκθεμάτων και επίβλεψη εργασιών» προϋπολογισμού 24.800.

Όσον αφορά στο πρώτο έργο, η κα Βελισσάρη, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2019 θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου, αφού η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει ολοκληρώσει όλο το φάκελο τευχών δημοπράτησης και τον έχει υποβάλει στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για τελικό έλεγχο και έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας επιλογής εργολάβου.

Για το δεύτερο υποέργο, η κα Βελισσάρη, η διαδικασία υλοποίησής του, θα ξεκινήσει αμέσως με την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου, ώστε τα εκθέματα να συσκευαστούν,  να αποθηκευτούν σε ασφαλή χώρο, να συντηρηθούν και να είναι έτοιμα να επανεκτεθούν.

Που θα γίνει η αποθήκευση

Την Επιτροπή απασχόλησε επίσης η επιλογή του χώρου αποθήκευσης των εκθεμάτων και της συντήρησής τους, κυρίως αυτών που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Ως προς την φύλαξη προτάθηκαν δύο χώροι, ένας στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, και ένας στο ξενοδοχείο ΣΠΑΠ, που ευγενικά παραχωρεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Σε ότι αφορά την συντήρηση των εκθεμάτων που έχουν άμεση ανάγκη, η Επιτροπή συζήτησε διάφορες λύσεις άμεσης επέμβασης.

Και νέα εκθέματα

Τέλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χάρης Σπηλιόπουλος ζήτησε τον εμπλουτισμό του Μουσείου με νέα εκθέματα, μια πρόταση για την οποία τόσο ο Πρόεδρος κος Κολυμπάδης, όσο και τα μέλη της ΕΟΕ δεσμεύτηκαν να γίνει πράξη.