Συνεντεύξεις

«Μου είναι αδύνατο να φανταστώ τον εαυτό μου να μην τραγουδάει!»

margiola_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

H πανέμορφη Σαββέρια Μαργιολά , μετρά αισίως 10 χρόνια στην ελληνική μουσική, αξιοζήλευτες συνεργασίες και μια σταθερά ανοδική πορεία, ενώ με τη βαθιά και ζεστή φωνή της καταφέρνει να συνδυάζει το λαϊκό με το έντεχνο…

Η φετινή σεζόν τη βρίσκει σε έναν πυρετό προετοιμασίας καθώς ετοιμάζει τον τρίτο προσωπικό της δίσκο αλλά και τις ζωντανές εμφανίσεις της ξεκινώντας από τη σκηνή του «Ρυθμός Stage»…

 

Κατάγεσαι από μια μουσική οικογένεια… θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο δρόμος σου στη μουσική ήταν προδιαγεγραμμένος;

Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και σίγουρα το ότι υπήρχε μέσα στο σπίτι μας από τη μέρα που γεννήθηκα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για τις επιλογές μου. Η αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω είναι τόσο μεγάλη που 10 χρόνια μετά το ξεκίνημά μου μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν θα μπορούσα να το έχω αποφύγει.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό… σκληρή δουλειά αλλά και εύνοια της τύχης, στην πορεία;

 
Και τα δύο είναι απαραίτητα και παίζουν το ρόλο τους αρκεί βέβαια να υπάρχει η βάση, που είναι το ταλέντο.

Τι θα σε έκανε να κάνεις μια μεγάλη στροφή στα επαγγελματικά σου παρατώντας το τραγούδι για να ασχοληθείς με το αντικείμενο που έχεις σπουδάσει στο πανεπιστήμιο;

 
Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα! Μου είναι αδύνατο να φανταστώ τον εαυτό μου να μην τραγουδάει.

Έχεις κάνεις συνεργασίες με ιδιαίτερα αξιόλογους καλλιτέχνες όπως: Χάρις Αλεξίου, Σωκράτης Μάλαμας, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Νταλάρας, Σταμάτης Κραουνάκης. Τι έχεις αποκομίσει από αυτές τις συνεργασίες;

Όλες μου οι συνεργασίες είναι κάτι σαν θησαυρός για μένα. Από την κάθε μία έλαβα γνώση και εμπειρία σε μεγάλο βαθμό και με ταχύτητα, αλλά και πολλά ακόμα που με βοήθησαν και με βοηθούν μέχρι σήμερα στο να εξελίσσομαι ουσιαστικά.

Ποια είναι τα δικά σου μουσικά ακούσματα;

Μεγάλωσα με ένα παππού βιολιστή – συνθέτη που έπαιζε νησιώτικα και έγραφε λαϊκά τραγούδια, με ένα πατέρα που ασχολείται με την έντεχνη και λαϊκή μας μουσική, σε μια εποχή με πιο σύνθετους και pop ήχους, σπουδάζοντας κλασικό πιάνο και παρακολουθώντας με μεγάλο ενδιαφέρον την ξένη και την jazz μουσική σκηνή, οπότε μέσα μου συνυπάρχουν πολλά μαζί.

Ποιο είδος μουσικής θεωρείς ότι είναι αυτό που σου ταιριάζει και σε εκφράζει περισσότερο;

Θεωρώ ότι είμαι λαϊκή – έντεχνη τραγουδίστρια, όμως μου αρέσει πάρα πολύ να πειραματίζομαι και σε άλλα μουσικά είδη.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσένα στο δημιουργήσεις μια μελωδία;

 
Γενικότερα εκφράζομαι γράφοντας μουσικές αλλά και στίχους και η πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι διαφορετική κάθε φορά. Από εικόνες, μυρωδιές, στιγμές της καθημερινότητάς μου που θα γεννήσουν μέσα μου την ανάγκη να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα μου μια χρονική στιγμή μέχρι έναν στίχο που θα με συγκινήσει και θα με κάνει εντελώς αυθόρμητα να μουρμουρίσω μια μελωδία, όπως ακριβώς έγινε με την «Αλισάχνη» που είναι το ομότιτλο τραγούδι της τελευταίας μου δισκογραφικής δουλειάς και η πρώτη μου δημοσιευμένη μουσική απόπειρα.

Ποιο τραγούδι σε έχει συγκινήσει τελευταία και γιατί σε έχει «αγγίξει»;

Είναι ένα τραγούδι σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και σε στίχους του Νίκου Γκάτσου που έχει τίτλο «Με την Ελλάδα καραβοκύρη», το οποίο ο Ν. Γκάτσος έγραψε για τον πατέρα του που μεταναστεύοντας για την Αμερική αρρώστησε, πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και έριξαν το σώμα του στη θάλασσα. «Άγιε Νικόλα παρακαλώ σε στα πέλαγα όλα λουλούδια στρώσε»…”

Πες μας ένα όνειρό σου που εύχεσαι να πραγματοποιηθεί…

Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο όνειρο. Είναι πολλά-πολλά, μικρά όνειρα που ανακαλύπτω μέσα μου κάθε μέρα.

Πώς αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις και τι είναι αυτό που μπορεί να σου δώσει κουράγιο;

 
Ξεκινάω με την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος έχει πάντα τη δύναμη να αντιμετωπίσει το οτιδήποτε. Οι δυσκολίες σε βάζουν σε εγρήγορση και σε «υποχρεώνουν» να ανασύρεις τις κρυφές σου δυνάμεις. Η ψυχραιμία και η πίστη είναι οι δικές μου δυνάμεις που μαζί με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά από αγαπημένους μου ανθρώπους μου δίνουν κουράγιο να συνεχίζω.

Το κοντινό μέλλον τι φέρνει για τη Σαββέρια;

 
Φέρνει κάτι καινούργιο δισκογραφικά, νέα τραγούδια αλλά και μια διασκευή ενός παλιού και πολύ αγαπημένου μου τραγουδιού που θα κυκλοφορήσει αρχικά. Παράλληλα θα κάνω και κάποιες δικές μου εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές.

 

 

Σαββέρια Μαργιολά – Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις

https://www.youtube.com/watch?v=N-VcWzeREE4

 

ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΛΙΩΝΩ – ΣΑΒΒΕΡΙΑ ΜΑΡΓΙΟΛΑ (LIVE)

https://www.youtube.com/watch?v=-OvUY7VOSA4

 

 

Όλη η επικαιρότητα