Ηλεία

Μουριά λίμνη ξανά! (VIDEO)

mouria2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το  πάγιο αίτημά τους για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς επικαιροποίησαν και φέτος σύλλογοι, φορείς και απλοί πολίτες που έδωσαν δυναμικό παρών –παρά τον άστατο καιρό- στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη Πύργου. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος, δίνοντας έτσι το σύνθημα για μια νέα αρχή στην πολύπαθη σχέση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν από κοινού, ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Φίλων Λίμνης Μουριάς, ο Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος «ΗλειοΤέχνες» , ο Σύλλογος Γυναικών Γρανιτσεΐκων «Οι φίλοι του σχολείου», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Δεξαμενή», ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου, το Δασαρχείο Πύργου, καθώς και φορείς ανακύκλωσης και άλλοι σύλλογοι που διαχρονικά έχουν συμπλεύσει με το κοινό αίτημα για την αναγέννηση της λίμνης Μουριάς!

Το κοινό καλωσόρισε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος του Αγίου Ιωάννη Κώστας Μανδαράκης. Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Γρανιτσεΐκων Αφροδίτη Κουτρούτσου, και ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάτας.


Αυτός όμως που πραγματικά καθήλωσε με την ομιλία του ήταν ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς Θεόδωρος Δάββος που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα πολλά πλεονεκτήματα που θα φέρει για την περιοχή ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης. Χαρακτηριστικά, όπως υπογράμμισε, θα υπάρξει βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, ηπιότεροι χειμώνες και καλοκαίρια, βελτίωση της αισθητικής του τοπίου, της πόλης μας και της ποιότητας ζωής, μείωση της ρύπανσης του εδάφους και των νερών της περιοχής από τα φυτοφάρμακα, εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, και σημαντική μείωση της λειτουργίας των αντλιοστασίων. Αναφέρθηκε ακόμα και στην πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, που αναλύει ακόμα περισσότερο τα οφέλη με την ύπαρξη της λίμνης.

Την παράσταση έκλεψαν, μετά τις ομιλίες, η ορχήστρα χάλκινων και κρουστών και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δεξαμενής, που διασκέδασαν τον κόσμο, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα. Επιπλέον στο χώρο της πλατείας είχαν στηθεί και διάφοροι πάγκοι από χειροτέχνες μικροπωλητές.

Περιμένοντας το ραντεβού

Το αίτημα πάντως για τη λίμνη Μουριά βρίσκεται σε καλό δρόμο, και δεν είναι λίγοι οι φορείς που εκφράζουν την αισιοδοξία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, που προέτρεψε τους φορείς να απευθυνθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που είναι αρμόδια για το θέμα. Έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει πιθανότατα συνάντηση των φορέων και των συλλόγων με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλο.

Βασίλης Σφήνας

(vasilis.sfinas@gmail.com)

Περιβάλλον

«Μουριά, λίμνη ξανά»!

dwra_kalakoy.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία την πραγματοποίηση της εξαγγελίας για τη διενέργεια δημοτικού συμβουλίου Πύργου με αποκλειστικό θέμα την αναγέννηση της λίμνης Μουριάς και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της. Η πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας προς την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας για την ένταξη του επαναπλημμυρισμού της λίμνης στο ΣΕ.Σ. (Ε.Σ.Π.Α 2014 -2020) μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Θέλουμε τη λίμνη Μουριάς ξανά, για να αποκτήσει μέλλον ο τόπος μας.

Με τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης θα έχουμε τα εξής πλεονεκτήματα:

-Μείωση της ρύπανσης του εδάφους και των νερών της περιοχής από τα φυτοφάρμακα

-Βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, ηπιότεροι χειμώνες και καλοκαίρια.

-Βελτίωση της αισθητικής του τοπίου, της πόλης μας και της ποιότητας ζωής

-Εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα

-Σημαντική μείωση λειτουργίας αντλιοστασίων (μικρό κόστος λειτουργίας – εξοικονόμηση ενέργειας)

-Νέες ευκαιρίες απασχόλησης και δυναμική πηγή εισοδημάτων από τον  οικοτουρισμό, τον αγροτουρισμό, την αλιεία και τις αθλητικές διοργανώσεις

-Χώροι αναψυχής στο φυσικό τοπίο

-Αναθέρμανση στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο και νέες θέσεις εργασίας.

Βιώνοντας την υψηλή ανεργία στο δήμο Πύργου, ζητάμε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, να μη μείνει αναξιοποίητο ούτε ένα ευρώ από τα διαθέσιμα κονδύλια. Με δεδομένο, ότι το υπό ένταξη έργο έχει προϋπολογισμό είκοσι (20) εκατομμυρίων ευρώ, είμαστε βέβαιοι ότι θα δώσει ανάσα ζωής και προοπτικής για την ευρύτερη περιοχή. Για εμάς, το έργο αυτό βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.

Δώρα Καλάκου

Υποψήφια Δήμαρχος Πύργου

Όλη η επικαιρότητα