Ομογένεια

«Μουσική συνάντηση» αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου

10606363_522030414597718_1096324383472566807_n-1728x800_c.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό γεγονός για τα πολιτιστικά δρώμενα της Νέας Υόρκης αναμένεται να είναι η ξεχωριστή συνάντηση Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών στις 7 Οκτωβρίου, με αφορμή την κυκλοφορία της καινούριας δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Αόρατος», σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του συνθέτη, παραγωγού και ερμηνευτή, Περικλή Κανάρη.

Oι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μακεδόνας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Λαμπρινή Καρακώστα και Γιώργος Καλούδης «συναντούν» στον δίσκο σημαντικούς καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι κάτοχοι βραβείων Grammy, Neil Dorfsman, John Benitez και Shane Shanahan. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Αρμενοαμερικανός ουτίστας-συνθέτης Ara Dinkjian, γνωστός από τη συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Τον δίσκο υπογράφει εικαστικά η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις, Λυδία Βενιέρη.

Με την ευκαιρία της νέας δισκογραφικής δουλειάς, ο Μάνος Ελευθερίου δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να μελοποιείται η ποίησή μου από ένα συνθέτη τόσο νεότερο, όπως ο Περικλής Κανάρης».

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Περικλής Κανάρης, ο οποίος ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι «η σύμπραξη σημαντικών καλλιτεχνών απ” όλο τον κόσμο, με επίκεντρο την ελληνική μουσική και ποίηση, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα τις αντιστάσεις των Ελλήνων ανά τον κόσμο απέναντι στην κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια».

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε τον Περικλή Κανάρη που του δίνει την ευκαιρία να τραγουδήσει «για ακόμα μια φορά» Μάνο Ελευθερίου, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα τραγουδήσει στις 7 Οκτωβρίου, στο Tribeca Performing Arts Center.

Ο βραβευμένος με Grammy Αμερικανός παραγωγός/ηχολήπτης Neil Dorfsman, ο οποίος είχε την επιμέλεια της μίξης του «Αόρατου», υπογράμμισε: «Το ενδιαφέρον μου κεντρίστηκε από την ιδέα να ενωθούν στοιχεία που έμοιαζαν ανόμοια και να συνθέσουν κάτι καινούργιο, συναισθηματικό και επίκαιρο. Η ιδέα να πάρει κανείς αυτήν την απίστευτη ποίηση και να την τοποθετήσει σε ένα ποικιλόμορφο και σύγχρονο σκηνικό ήταν πολύ ελκυστική. Όπως είπα στον Περικλή, όσο περισσότερο δούλευα πάνω στο τραγούδι τόσο περισσότερο θαύμαζα το πνευματικό του όραμα».

Η επίσημη παρουσίαση του δίσκου και η συναυλία θα γίνει την Τρίτη 7 Οκτωβρίου στο BMCC Tribeca Performing Arts Center, στο Μανχάταν. Σε πρώτη εκτέλεση θα παρουσιαστούν τα τραγούδια του δίσκου, καθώς και κλασσικά τραγούδια σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου και μουσικές των Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Δήμου Μούτση, Χρήστου Νικολόπουλου, Γιάννη Σπανού και Μάνου Χατζιδάκι (με αλφαβητική σειρά).

Ο Περικλής Κανάρης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα κλασσικής μουσικής. Αργότερα, κέρδισε την υποτροφία B.E.S.T. από την σχολή Σύγχρονης Μουσικής Berklee της Βοστώνης. Σπούδασε πιάνο και τραγούδι με ειδίκευση στη μουσική κινηματογράφου και αποφοίτησε με άριστα και δύο βραβεία σύνθεσης. Το 2002 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως συνθέτης για τα Hurd Studios, τους πρωτοπόρους επιστημονικών 3D animations. Το 2007 παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση τη σύνθεσή του «Επιχείρηση Αθωότητα», στη φημισμένη αίθουσα συναυλιών Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Την ίδια χρονιά, επιλέχθηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης για να επιμεληθεί την πρώτη συλλογή ελληνικού τραγουδιού που είχε κυκλοφορήσει ποτέ το μουσείο, με αφορμή τα εγκαίνια των καινούργιων του αιθουσών Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης. Το 2008 ίδρυσε το μουσικό σχήμα «Synolon», το οποίο όπως ανέφεραν αρκετοί καλλιτέχνες, «άλλαξε την παρουσίαση του ελληνικού τραγουδιού στο Μανχάταν», με συνεργασίες μουσικών όπως ο Ara Dinkjian των Night Ark και η Janis Siegel των Manhattan Transfer. Παράλληλα με μουσικές συνθέσεις για εικόνα, κυκλοφορεί τον ερχόμενο μήνα την πρώτη προσωπική του δισκογραφική δουλειά σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Πηγή: omogeneia.gr

Όλη η επικαιρότητα