Πολιτική

Μπαλαούρας: «Φράουλες χωρίς αίμα – Θα λέμε για ένα προϊόν εύγευστο, αρωματικό και θρεπτικό»

manoladametanastes.jpg
Ακούστε το άρθρο
Τροπολογία του Μάκη Μπαλαούρα με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία», την οποία συνυπέγραψαν και άλλοι δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε (αρνητικά ψήφισε η ΝΔ, το Ποτάμι και η ΧΑ) την Πέμπτη 21 Απριλίου.


 
Παίρνοντας ο ίδιος το λόγο, περιέγραψε το πρόβλημα το οποίο έρχεται η τροπολογία να λύσει: «Έχω στοιχεία απο σημαντικές επαφές με πολλές πλευρές και τώρα σαν Βουλευτής αλλά και πριν με τα κινήματα που πηγαίναμε και στηρίζαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους παράτυπους μετανάστες, που ζούσαν και εξακολουθούν να ζουν, δυστυχώς, σε άθλιες συνθήκες.

Και ιδιαίτερα όταν ερχόταν ο έλεγχος του μεικτού κλιμακίου του ΙΚΑ, βουτούσαν σαν τους ασβούς στα κανάλια και μου θύμιζαν το τραγούδι του Σαββόπουλου «αναπνέεις με καλάμι με καλάμι», για να μην τους πιάσει ο έλεγχος και τους διώξουν από τη δουλειά και ταυτόχρονα φοβόντουσαν για την απέλαση».
 
Επεσήμανε ότι η τροπολογία, που αφορά την αγροτική παραγωγή σε όλη την Ελλάδα, επαναφέρει την ανθρώπινη διάσταση του εργαζόμενου με την προσωρινή άδεια εργασίας και την ασφάλιση του στον  ΟΓΑ με εργόσημο.

Τα Δημόσια Ταμεία θα εισπράττουν χρήματα, ενώ ότι οι εργοδότες παραγωγοί θα σέβονται απόλυτα από εδώ και πέρα τους νόμους. «Θα υπάρχει σεβασμός πρωτίστως στους εργάτες και στην καταβολή του νόμιμου μεροκάματου. Ταυτόχρονα θα έχει  όφελος και ο εργοδότης από την καταβολή από του εργόσημου που θα υπολογίζεται στα έξοδα της επιχείρησης και επομένως θα φορολογείται λιγότερο, θα έχει κέρδος.»
 
Ειδικά για την Ηλεία, όπου εκλέγεται, μίλησε για την ηθική υπεραξία που αποκτά η φράουλα, ακυρώνοντας πια το σλόγκαν «φράουλες και αίμα», που κυκλοφορούσε μετά τα τραγικά γεγονότα: «Θα λέμε για ένα προϊόν εύγευστο, αρωματικό και θρεπτικό».
 

Όλη η επικαιρότητα